Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη

Φλερτάρει η ΝΔ με τον φασισμό, όπως ισχυρίστηκε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό;

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και καταφεύγει πλέον σε δοξασίες που εκτός από παντελώς αστήρικτες είναι και επικίνδυνες. Ασχολούμαι με τα κοινά από τα φοιτητικά μου χρόνια και θυμάμαι ακόμα και σήμερα στιγμές μεγάλης πολιτικής έντασης. Δεν θυμάμαι όμως κάποιον πρωθυπουργό να είχε συνδέσει ποτέ με τον… φασισμό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένας ισχυρισμός που φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας βαθύτατα φιλελεύθερος πολιτικός, θέσει και φύσει μακριά από άκρα και ακρότητες, όπως όλη η πολιτική του διαδρομή αποδεικνύει αλλά και η οικογενειακή του παράδοση. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδήγησαν τον τόπο στην ομαλότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Ο πανικός όμως, ο οποίος ήταν προφανής και στην πρόσφατη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, αποδεικνύεται ότι είναι κακός σύμβουλος για τον πρωθυπουργό, ο οποίος καταφεύγει ολοένα και πιο συχνά πια σε έναν ακραία διχαστικό λόγο.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί, και εσάς προσωπικά, ότι αλλάξατε στάση στο Μακεδονικό υποχωρώντας στην «ακροδεξιά» πτέρυγα του κόμματός σας…

Η θέση του κόμματός μας διαχρονικά είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes. Αλλά η συμφωνία που υπογράφηκε περιλαμβάνει προβληματικά σημεία, όπως το ζήτημα της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, τα οποία υπονομεύουν κατ’ ουσία και το erga omnes, με τη δικαιολογία μάλιστα του «δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας όμως θα μπορούσαν πραγματικά να είχαν αποφευχθεί αν οι κυβερνώντες είχαν επιδιώξει την εθνική συνεννόηση αντί να επιχειρήσουν να διχάσουν την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο για μικροκομματικούς λόγους.

Επιμένετε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε νέο Μνημόνιο; Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο.

Είναι προφανές ότι παρά την κυβερνητική παραμυθία περί δήθεν καθαρής εξόδου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο και σε δυσβάστακτα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων ξεπερνά το όριο της θητείας της. Όλα αυτά μάλιστα έχουν ληφθεί έναντι «πινακίου φακής» στο ζήτημα του δημοσίου χρέους, χωρίς να υπάρχει ουδεμία μέριμνα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και για το ζήτημα του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, το οποίο αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Ας μην ξεχνούμε επίσης τη συμφωνία ασφυκτικής επιτήρησης από τους δανειστές, για την περίοδο που θα ακολουθήσει την έξοδο στις αγορές. Όσον αφορά τον κ. Μοσκοβισί, καλό θα ήταν να έχει πιο προσεκτική στάση στις τοποθετήσεις του όταν βρίσκεται στην Ελλάδα και απευθύνεται σε πολίτες που βιώνουν τις συνέπειες του 4ου Μνημονίου, όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Δε νομίζω άλλωστε ότι στα καθήκοντα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνεται και αυτό του προπαγανδιστή υπέρ συγκεκριμένης κυβέρνησης.

Πώς θα τα αποφύγετε τα σκληρά μέτρα έως το 2020 για τα οποία έχουν δεσμευτεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αν γίνετε κυβέρνηση;

Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει στοιχειωδώς εχέφρων άνθρωπος στις Βρυξέλλες ο οποίος θεωρεί πραγματικά ότι αυτός ο συνδυασμός φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και περικοπών συνιστά αναπτυξιακή πρόταση. Όπως δεν πιστεύω επίσης ότι μπορεί να ευελπιστεί κάποιος στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης όταν απαιτούνται εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δικής της ιδιοκτησίας και ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα με μειωμένους συντελεστές, το οποίο θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εκτός από τον διόλου ευκαταφρόνητο παράγοντα της αξιοπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, να υπενθυμίσω το προηγούμενο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από την προηγούμενη κυβέρνηση, χάρη στην οποία επιτεύχθηκαν τελικά υψηλότερα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή.

Η Κοινοβουλευτική συμμαχία των ΑΝΕΛ συρρικνώνεται όμως η συγκυβέρνηση έχει ακόμη 152 βουλευτές. Θα εξαντλήσει την τετραετία;

H χώρα βιώνει τραγελαφικές καταστάσεις και έχουμε καταστεί μάρτυρες μιας κακοστημένης παράστασης από τους κυβερνητικούς εταίρους. Φτάσαμε στο σημείο ο κ. Καμμένος να «απειλεί» με πτώση την κυβέρνηση στην οποία είναι Υπουργός και την ίδια ημέρα να διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει τον χρόνο της θητείας της! Μακάρι οι εκλογές να είχαν γίνει… χθες, αλλά εκτιμώ ότι παρότι το ενδεχόμενο «ατυχήματος» σε μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αποκλειστεί, προς το παρόν πρυτανεύει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο στόχος της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης παραμονής τους στην εξουσία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η νικήτρια των επόμενων εκλογών, όποτε και εάν αυτές γίνουν.

Οι διαγραφές στελεχών κάνουν καλό στη ΝΔ και στον στόχο της για επίτευξη αυτοδυναμίας;

Κάθε περίπτωση κρίνεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και μόνο αν κάποιος έχει απόλυτη γνώση μπορεί να εκφέρει άποψη. Όπως έχει αποδειχθεί όμως από την ιστορική πορεία της Νέας Δημοκρατίας, τίποτα δεν είναι οριστικό για όποιον επιθυμεί πραγματικά να παραμείνει μέλος της παράταξης και το αποδεικνύει αυτό με τη στάση του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο