Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Με αυτή την κυβέρνηση η χώρα δεν μπορεί να μπει στην κανονικότητα για έναν απλό λόγο: Δεν έχει μια κανονική κυβέρνηση. Παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους να δώσει την εικόνα ότι μπαίνουμε στην κανονικότητα – και το ξέρουμε από όλες τις μετρήσεις ότι αυτό επιθυμεί η κοινωνία μετά από την πολυετή κρίση – με αυτή την κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να πει κανείς ότι μπήκαμε.

• Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, αν θέλετε ακόμη από όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μια περίεργη αντίληψη της τήρησης της νομιμότητας ή τι μπορεί να ανέχεται μια κοινωνία δικαίου, μια κοινωνία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Η πραγματικότητα είναι απλή. Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θεωρεί ότι μπορεί να μην υπόκειται στις διατάξεις του Συντάγματος για την προστασία του καθενός και της καθεμίας που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Αυτή η κυβέρνηση όμως αρνείται να το καταλάβει και αρνείται να το προσυπογράψει. Είναι στο DNA της ξέρετε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

• Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη διάκριση των εξουσιών. Η εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι ευρύτερο της Συνταγματικής πρόβλεψης. Σημαίνει ότι ελέγχουμε συνολικά το κράτος, όπως παλιά στην κομμουνιστική αριστερά, ότι εμείς είμαστε όλα εν ονόματι μιας αόριστης έννοιας λαού, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται και την ερμηνεύουν και που αποτυπώνεται στις μετρήσεις με κάτω από 20%. Αυτά τα πράγματα απλώς ή δεν είναι πολύ σοβαρά ή είναι πολύ επικίνδυνα.

• Πολλοί άνθρωποι που έχουν την αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς μια οιονεί σοσιαλδημοκρατία κάνουν λάθος. Ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να μιλάει με πολλές γλώσσες σε πολλά ακροατήρια και στο καθένα να λέει αυτό που θέλει να ακούσει. Αυτό αν θέλετε είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι λάθος να πιστεύει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ότι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέρουμε τώρα μπορεί να είναι στο σύνολό του ένα λογικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

• Με τη Χρυσή Αυγή όταν ήμουν Υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανα αυτό που είχε δικαίωμα να κάνει ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, αλλά εγώ επιπλέον είχα και τη συνταγματική υποχρέωση της τήρησης της έννομης τάξης. Υπήρχαν πάρα πολλά περιστατικά. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε το εξής διαφορετικό. Δεν υπήρξε μια διαμάχη και ο ένας από τους δύο που τσακωνόντουσαν σκότωσε τον άλλον. Αντιθέτως υπήρξε μια διαμάχη και κλήθηκε άλλος, ο οποίος εκτέλεσε το δολοφονικό έργο. Αυτό δείχνει ακριβώς ότι υπήρχε σε λειτουργία συμμορία, δεν υπήρχε απλώς προσωπική βία του καθενός από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ξεχωριστά, υπήρξε ένας μηχανισμός βίαιης επίλυσης των διαφορών που έφτανε μέχρι το φόνο. Αυτό λοιπόν επέτρεψε να μπορέσω να συνδυάσω όλες αυτές τις δικογραφίες και με μια επιστολή δύο σελίδων να τη στείλω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου λέγοντάς τους ευθέως την άποψή μου για το νομικό θέμα που παρουσιαζόταν με τη λειτουργία αυτής της οργάνωσης. Από κει και πέρα ήταν θέμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Εγώ δεν είχα καμία δυνατότητα ούτε να επηρεάσω ούτε να υποδείξω.

• Εγώ τη Χρυσή Αυγή την είχα προειδοποιήσει από τη Βουλή πολλές φορές, ότι η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί τάγματα εφόδου. Τα ναζιστικά κατάλοιπα δεν μπορούν στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου να φέρονται με τον τρόπο που οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία τη δεκαετία του 1930. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό και δεν έγινε ανεκτό. Τα φαινόμενα δημόσιας βίας έχουν κοπεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν τολμάνε, ξέρουνε ότι είναι υπόδικοι και δεν τολμάνε. Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ανεξαρτήτως των πάρα πολλών και σημαντικών διαφορών που έχουμε. Η απειλή απέναντι στην αστική Δημοκρατία όπως την ξέρουμε εκφράζεται από την πλευρά της Χρυσής Αυγής και των ναζιστικών καταλοίπων. Δεν επιτρέπεται το συνταγματικά οργανωμένο Κράτος να διαφωνεί στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

• Όλα αυτά που λέγονται από την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες περί οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων πίσω από τις παραιτήσεις Βουλευτών των ΑΝΕΛ δεν αξίζει να τα πάρει κανείς σοβαρά. Είναι τελείως εξωθεσμική η αντιμετώπιση την οποία έχει η κυβέρνηση. Ορισμένα πράγματα από ένα σημείο και μετά τείνουν στην απόλυτη γελοιότητα. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την ψυχραιμία της. Βλέπει τους αριθμούς, την κοινωνική απαξία, την πτώση και δεν το έχει συνηθίσει αυτό. Ξέρει μόνο το χειροκρότημα, όχι την απόρριψη και καταφεύγει στην καλύτερη περίπτωση σε γελοιότητες και αστειότητες.

• Το ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην αναρχική τρομοκρατία είναι μια δυστυχισμένη πρωτιά. Τι σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς για αυτό; Απλώς θα εφαρμόσουμε το Κράτος Δικαίου όπως το είχαμε ξανακάνει στο παρελθόν και οφείλω να πω με αρκετή επιτυχία, παρότι τότε σαν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να το εμποδίσει να εφαρμοστεί.

• Οι κάτοικοι της Αθήνας θυμούνται την περίοδο 2012-2014 γιατί αφορούσε τη ζωή του καθενός, τη δυνατότητά τους να βγαίνουνε από την πόρτα τους, να προχωράνε ήσυχοι και ασφαλείς και να βλέπουν ότι το κέντρο της Αθήνας γίνεται σταδιακά ένα κέντρο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Αυτή η κυβέρνηση έκρινε ότι αυτό δεν την αφορά και πρέπει να εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Δεν μπορεί να παραιτείσαι από την εφαρμογή των Νόμων όταν είσαι Βουλευτής ή Υπουργός, όμως αυτή η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τήρηση του Νόμου.

• Εμένα η αντίληψή μου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι να κυβερνήσει κατ’ ανάγκη μόνη της. Βεβαίως μπορεί και πρέπει να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία που είναι και στην κουλτούρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά η βάση να είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στηριγμένη σε μια κοινοβουλευτική ομάδα άνω των 150 Βουλευτών.

• Για τη συμφωνία με τα Σκόπια ο πρωθυπουργός αδίκησε τη χώρα, το κόμμα του και τον εαυτό του. Επεδίωξε δύο στόχους και ο πρώτος στόχος δεν ήταν το εθνικό συμφέρον αλλά να διχάσει την αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια, δεν συζήτησε μαζί μας, δεν ζήτησε τη βοήθειά μας, τη συμπαράταξη όλου του εθνικού κεφαλαίου και κατέληξε σε μια συμφωνία. Τους ρώτησα και στη Βουλή, εάν ήμασταν όλοι μαζί σε αυτό, θα ήταν βέβαιοι ότι δεν θα είχαμε πετύχει κάτι καλύτερο; Αν είχε συμπαραταχθεί όλο το εθνικό κεφάλαιο θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα πράγματα και δεν δικαιούται ο κ. Τσίπρας να το κάνει γιατί είναι εθνικό θέμα, δεν μπορείς να επιδιώκεις να το λύσεις με κύριο στόχο να διχάσεις την αντιπολίτευση. Είναι πολύ πιο σοβαρά πράγματα από τον καθένα από εμάς, θα μας ακολουθούν για γενιές και η ελληνική κοινωνία το καταλαβαίνει.

• Η θέση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 20 χρόνια είναι σαφής: Σύνθετη ονομασία erga omnes. Από εκεί και πέρα τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων, κατάργηση του αλυτρωτισμού και όλα αυτά να έχουν εκπληρωθεί πριν δοθεί στα Σκόπια πράσινο φως είτε για το ΝΑΤΟ είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές είναι οι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

• Είμαι από αυτούς που έχουν διαβάσει τη συμφωνία με τα Σκόπια. Όταν στο διαβατήριο γράφει υπηκοότητα “Μακεδονική/Πολίτης της Β. Μακεδονίας” σας ερωτώ, δεν θα μπορούσε να γράφει “Βορειομακεδονική/Πολίτης της Β. Μακεδονίας”; Τι ήταν αυτό που εμπόδισε την ελληνική εξωτερική πολιτική να πετύχει αυτό το στόχο; Για το θέμα της μακεδονικής γλώσσας γράφει πιο κάτω στο κείμενο ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες αλλά σας ρωτώ και πάλι, μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει ότι αυτή η γλώσσα που λέγεται μακεδονική δεν θα λεγόταν σλαβική ή κάπως αλλιώς; Δεν μπορεί κανείς να το πει γιατί δυστυχώς ο κ. Τσίπρας επέλεξε να διαπραγματευτεί έχοντας μόνο το 20% του εθνικού κεφαλαίου.

• Ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση, με σαφές πολιτικό μήνυμα και με αίσθηση καθήκοντος δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτρέψει στο δικό της χώρο να δημιουργηθεί κάτι άλλο. Το αν στο μέλλον υπάρξει κίνηση στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας εξαρτάται από τον πολιτικό λόγο και την πολιτική αυτοπεποίθηση που η Νέα Δημοκρατία θα εκπέμψει, δεν εξαρτάται ούτε από τον κ. Τσίπρα ούτε από τους παιδαριώδεις ελιγμούς που κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι έχουν διασπάσει κάθε όριο πολιτικής λογικής.

• Ανάμεσα στο να μην τάξεις πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις και στο να υποδείξεις τι μπορεί να γίνει καλύτερα, υπάρχει ένα χάος. Εμείς δεν λέμε να μην πούμε τον προγραμματικό μας λόγο, πως θα βελτιώσουμε τα πράγματα που δεν είναι και δύσκολο να βελτιωθούνε. Τα πράγματα στη χώρα δεν είναι καθόλου καλά. Είπαμε πριν για τη Δημόσια Τάξη. Υπάρχει ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί;

• Και στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση αυτή πρόσφερε στη χώρα τις χειρότερες υπηρεσίες. Άνοιξε τα σύνορα και επέτρεψε να μπαίνει στη χώρα όποιος θέλει, να διοχετεύεται κάνοντας ότι δεν βλέπουμε στην Ευρώπη και ιδίως αυτοί που μένουν πια στην Ελλάδα να μένουν υπό δραματικές συνθήκες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η κατάσταση στη Μόρια είναι μια ντροπή για τη χώρα.

• Για την αποδοχή από μέρους του κ. Τσίπρα της δευτερογενούς επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα νομίζω ότι κάνει καταρχήν λάθος που το θέτει έτσι, γιατί το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό, με τα ελαττώματά της είναι πολύ πιο ισορροπημένη, αλλά ο κ. Τσίπρας προφανώς παίζει καταρχήν πάνω στις χειρονομίες, όχι πάνω στη σοβαρότητα εφαρμογής των συμφωνημένων. Αυτό δεν είναι το δυνατό του σημείο ούτε του ιδίου ούτε της κυβέρνησής του. Κυρίως προσπαθεί μέσω αυτού να πάρει ανταλλάγματα τα οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει στην ερχόμενη εκλογική μάχη και από εκεί και πέρα, λίγο πολύ, όλα τα υπόλοιπα δεν τον νοιάζουν. Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της πια ασχολούνται με την πολιτική τους επιβίωση, ούτε το συμφέρον της χώρας, ούτε τι είναι λογικό ή σωστό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο