Προεκλογικής σκοπιμότητας ενέργειες του ΠαΣοΚ τόσο η αντικατάσταση του δ.σ. του ΟΛΚΕ, όσο και η απόφαση για το τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα

Επικριτικός εμφανίστηκε ο βουλευτής Κέρκυρας και κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Σάββατο 21.01.12 στην Κέρκυρα, για τις επιλογές του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, στο ‘παρά πέντε’ των εκλογών, ν’ αντικαταστήσει το δ.σ. του ΟΛΚΕ χωρίς αξιοκρατικές εγγυήσεις και διαβούλευση με τοπικούς φορείς, αλλά και να εκδώσει απόφαση για το ‘Σύστημα Διοίκησης Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Κέρκυρα’, χωρίς οποιαδήποτε πρόνοια για το ύψος και τον τρόπο κάλυψης της χρηματοδότησής του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:

 

‘Λυπάμαι διότι οι πληροφορίες οι οποίες υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα περί αδιαφανούς διορισμού νέου δ.σ. στον ΟΛΚΕ επαληθεύτηκαν. Το ΠαΣοΚ ή τουλάχιστον ένα μέρος του ΠαΣοΚ και η κα. Γκερέκου δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον κακό εαυτό τους, χρησιμοποίησαν, πάλι, τις αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες του κ. Χρυσοχοίδη και επέλεξαν, την ώρα που η κυβέρνηση αποχωρεί, να ορίσουν μια νέα διοίκηση στον ΟΛΚΕ χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση με τους κερκυραϊκούς φορείς. Αυτό, φαντάζομαι, είναι η αντίληψή τους για την ‘ανοιχτή διακυβέρνηση’, το ‘open government’, το οποίο επαγγελλόταν το ΠαΣοΚ και με το οποίο διορίστηκαν οι περισσότερες διοικήσεις ΝΠΔΔ στην Κέρκυρα. Θέλω να τονίσω ότι τέτοιες πρακτικές απλώς εκθέτουν περισσότερο αυτούς που μετέχουν και τους καταδικάζουν στη συνείδηση των Κερκυραίων πολιτών’.

Ο κ. Δένδιας είπε, επίσης, ότι θα ζητήσει το σύνολο των στοιχείων, τα οποία είχε υπόψη του ο κ. Χρυσοχοΐδης, όταν έκανε τη δεδομένη επιλογή, και πληροφόρηση για τη μέθοδο αξιολόγησης που ακολουθήθηκε και τα άτομα ή τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους υπήρξε επικοινωνία και εξέφρασαν τη γνώμη τους: ‘Φαντάζομαι ότι μια κυβέρνηση που επαγγέλλεται τη διαύγεια δεν θα έχει αντίρρηση, πολύ σύντομα, να μας δώσει τα σχετικά στοιχεία’.

Σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Κέρκυρα, που από καιρού εις καιρόν, η κα. Γκερέκου και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επαναφέρουν στην επικαιρότητα, τελευταία με την υπογραφή απόφασης του τελευταίου για το σύστημα διοίκησης του προγράμματος, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εισέλθει σε μια διαδικασία σοβαρού αντιλόγου επί του θέματος αυτού, άλλωστε η προσφορά τους στον τόπο μας και η πρακτική τους, τα τελευταία 2,5 έτη, είναι γνωστή και μπορεί να εκτιμηθεί από όλους:

‘Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στην κερκυραϊκή κοινωνία, γι’ αυτό και θ’ αναφέρω μόνον ότι παχυλά προγράμματα, που ανακοινώνονται ένα μήνα πριν η κυβέρνηση αποχωρήσει, το μόνο το οποίο κάνουν είναι να προκαλούν την αίσθηση του χιούμορ των Κερκυραίων πολιτών’.

Η ΝΔ αντίθετη στη μεθοδευόμενη από το ΥΔΔΑΔ αποφυλάκιση βαρυποινιτών και την παρέμβαση του ΠαΣοΚ στο έργο των οικονομικών εισαγγελέων

Στη συνέντευξη τύπου, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε την αντίθεση της ΝΔ στην προωθούμενη από το ΥΔΔΑΔ ρύθμιση για “fast track” αποφυλάκιση βαρυποινιτών και επέκρινε την απροκάλυπτη απόπειρα του ΠαΣοΚ να επηρεάσει το έργο των οικονομικών εισαγγελέων:

‘Εκτός από την ελληνική οικονομία, ένα άλλο, τεράστιο ζήτημα που απασχολεί σήμερα την κοινωνία είναι αυτό της δημόσιας ασφάλειας. Πρέπει ν’ αποκατασταθεί η δυνατότητα του Έλληνα πολίτη να κυκλοφορεί χωρίς φόβο και απειλή. Πρέπει να εξασφαλιστεί κάτι που εδώ και λίγα χρόνια ήταν απόλυτα δεδομένο στην Ελλάδα: Η δυνατότητα του καθενός μας να αισθάνεται ασφαλής. Αντί όμως να γίνονται τέτοιες προσπάθειες συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, για λόγους οι οποίοι είναι ακατανόητη σε όλους μας, ακόμη και σε μέλη της ίδιας της κυβέρνησης, επανειλημμένα επιχειρεί να ‘περάσει’ από τη Βουλή μια ιδιόρρυθμη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει αποφυλακίσεις ατόμων τιμωρημένων με βαρύτατες ποινές. Με ποινές μέχρι 10 έτη, δηλαδή για αδικήματα που θα τιμωρούνταν με ισόβια δεσμά και, απλώς, το δικαστήριο είχε δεχθεί ένα ελαφρυντικό.

Αυτό είναι άμεσο χτύπημα στο σπουδαίο αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς, ως ΝΔ, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Ήδη τρεις φορές αποτρέψαμε την συζήτηση αυτού του νομοθετήματος. Ήδη εξαιτίας των δικών μας προσπαθειών έχει προστεθεί μια σειρά από εξαιρούμενα αδικήματα αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό. Η ίδια η βάση του νομοθετήματος, που αφορά ποινές των 10 ετών, είναι για μας απαγορευτική και θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε την ψήφιση ενός τέτοιου τερατουργήματος’.

Καλούμενος από παριστάμενο δημοσιογράφο να σχολιάσει, ως πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, τη δήλωση του εκπροσώπου του ΠαΣοΚ, κ. Π. Μπεγλίτη, ο οποίος έβαλε κατά των οικονομικών εισαγγελέων, κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη, σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, δήλωσε:

‘Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι η ΝΔ έλαβε θέση στο ζήτημα αυτό με σχετική δήλωση του εκπροσώπου μας, κ. Γ. Μιχελάκη. Η ΝΔ, ως κόμμα, και στο παρελθόν, ως κυβέρνηση, σεβάστηκε πάντα τις αποφάσεις και τις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης, αντίθετα με το ΠαΣοΚ, που δεν συμμερίζεται αυτήν την αντίληψη και όχι μόνο σχολιάζει, αλλά πολλές φορές προβαίνει και σε ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως επιχείρηση κατατρομοκράτησης των Ελλήνων δικαστών. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Οφείλει, πρέπει και κάνει τη δουλειά της’.

Μετάβαση στο περιεχόμενο