Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Φουρλής και Ιορδάνης Χασαπόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των συλλαλητηρίων έχει επιτρέψει στους Βουλευτές της να κάνουν ό,τι νομίζουν και να κρίνουν κατά τη συνείδηση και την αντίληψή τους. Η δική μου προσωπική άποψη, το έχω πει επανειλημμένως, δεν είναι υπέρ των συλλαλητηρίων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σέβομαι βέβαια απόλυτα το δικαίωμα του καθενός να διαμαρτύρεται, να διαδηλώνει και να λέει την άποψή του σε έναν δημόσιο χώρο.

• Υπάρχει μια ομίχλη (στο Σκοπιανό), η κυβέρνηση δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ακριβώς επειδή είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα, καλό είναι κανείς να περιμένει.

• Πρέπει η κυβέρνηση να μας πει ποια είναι και αν έχει υπάρξει βεβαίως συμφωνία και ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία θα είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα. Φοβάμαι βεβαίως με αυτή την κυβέρνηση, πολλές φορές, για το χειρότερο.

• Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, ανταλλάσουμε απόψεις, δεν είναι αυτονόητο ότι συμφωνούμε σε όλα. Καταλήγουμε όμως και τηρούμε μια κοινή γραμμή, ιδίως σε θέματα που έχουν μια τεράστια εθνική σημασία.

• Εκ προοιμίου η Νέα Δημοκρατία δεν απορρίπτει τίποτα που να έχει στοιχεία σοβαρότητας. Εμείς πάντα τοποθετούμαστε με κριτήριο την εθνική ευθύνη. Θα περιμένουμε με καλή πίστη και αναλόγως θα αποφασίσουμε.

• Το τελευταίο που χρειάζεται να κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών την ώρα που διαπραγματεύεται, είναι να διασπά το εσωτερικό μέτωπο. Αυτό διδάσκεται ακόμη και σε πρωτοετείς της διπλωματικής ακαδημίας.

• Όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως FYROM, η ελληνική κυβέρνηση είχε μια υποχρέωση: Να μπορέσει να κρατήσει το θέμα ανοιχτό, ώστε να μην υπάρχει χείμαρρος αναγνωρίσεων από όλες τις χώρες, καθώς μετά δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα να κάνουμε τίποτα άλλο.

• Στην προσπάθεια να κρατήσει το θέμα ανοιχτό και να εκθέσει την κυβέρνηση των Σκοπίων και τον Γκρούεφσκι, η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επέτρεψε τη συζήτηση θεμάτων, αλλά δε συμφώνησε σε τίποτα απολύτως. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

• Θα πρέπει να διατηρηθεί το εσωτερικό μέτωπο ενιαίο. Αυτά που κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών,με διαρροές φακέλων, εγγράφων κλπ. είναι απολύτως ανόητα. Ποτέ δεν δίνεις τους απόρρητους φακέλους σου έξω, αλλά κυρίως δεν το κάνεις τη στιγμή που διαπραγματεύεσαι, διασπώντας το εσωτερικό σου μέτωπο και δίνοντας όπλα στον αντίπαλο.

• Συνήθως οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν διεκδικούν ούτε προνόμια σοβαρότητας, ούτε ευπρέπειας. Νομίζω το σωστό είναι να μην πέφτουμε σε αυτή την παγίδα. Ιστορικά, την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη χαρακτήριζε η ευπρέπεια στον πολιτικό διάλογο. Εάν ο αντίπαλος κρίνει ότι πρέπει να παίζει σε άλλο ταμπλό, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τον ακολουθήσουμε.

• Έχει εκδοθεί ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Γεωργαντά, η οποία λέει ότι παράτυπα και πιθανότατα παράνομα, ανασύρθηκαν φάκελοι υποψηφίων Γενικών Γραμματέων από στελέχη της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα ο αρμόδιος Υπουργός λαμβάνει ενημέρωση επί θεμάτων επιλογής προσωπικού. Ποιο είναι το δικαίωμά του και από πού πηγάζει; Το κάνει για λόγους εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης, ή υπάρχει κάτι άλλο από πίσω, που είναι και το πιθανότερο από ότι καταλαβαίνουμε; Αυτή η κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει άλλωστε και στην προστασία των Θεσμών.

• Αυτή η κυβέρνηση που επικαλείται αξιοκρατία, Δικαιοσύνη και διάφορα άλλα ωραία και μεγάλα, δεν μπορεί καν να περιφρουρήσει στοιχειωδώς μια διαδικασία του ΑΣΕΠ, για την οποία το πολιτικό σύστημα αγωνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ο καλόπιστος άνθρωπος που δε θέλει να βλέπει σκιές και συνωμοσίες, τι να υποθέσει; Γιατί παίρνουν τους φακέλους, δεν ξέρουν ότι είναι παράνομο και απαράδεκτο; Και έχουμε πάρα πολλά δείγματα προσπάθειας ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης με αυτή την κυβέρνηση.

• Προφανώς έχουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα τον ασκήσουμε, αλλά συνήθως αυτή η κυβέρνηση απαντάει «άρες μάρες κουκουνάρες»! Τη ρωτάς αν είναι μέρα και σου απαντάει ότι ίσως είναι νύχτα.

• Η χώρα πρέπει να διασφαλιστεί βγαίνοντας στις αγορές, γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφικό. Όμως, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με τη διαδικασία των υπερπλεονασμάτων αφαιρείς αίμα από την ελληνική οικονομία στα πρώτα στάδια μια αναιμικής ανάπτυξης. Αυτό είναι καταδικαστικό για αυτή την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχτές είπε ότι η κατανόηση αφορούσε ότι θα παίρναμε 86 δισ. ευρώ, που από αυτά δεν έχουμε πάρει τα 27. Αυτά τα 27 δισ. ευρώ δεν θα μπορούσαν να είναι το μαξιλάρι που χρειάζεται η χώρα; Τα ζητήσαμε και μας είπαν ότι δεν μας τα δίνουν;

• Η Νέα Δημοκρατία λέει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι είναι φανερό πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει τις πιθανότητες διερεύνησης του θέματος. Τις ίδιες κουταμάρες είχε κάνει και στο θέμα του χρέους που «φάγαμε το υπερταμείο στο κεφάλι», διότι δεν ήταν έτοιμη και όλα τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων πήγαν εκεί. Μονίμως δημιουργεί ζημιές γιατί δε γνωρίζει να διαπραγματεύεται, δεν είναι αποδοτική, έχει στο μυαλό της ιδεολογικά προτάγματα και στο τέλος κάνει λάθη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο