Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει με κάθε τρόπο ότι η κατάσταση ανομίας στην Ελλάδα έχει φτάσει στα μη περαιτέρω. Το έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τουλάχιστον δέκα φορές που θυμάμαι εγώ. Αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα επιβεβαιώνουν τη βασική μας θέση και επιδεινώνουν βέβαια την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Εμείς νομίζουμε ότι είναι εγγενές χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης και δεν νομίζουμε ότι μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει κάτι. Την έχουμε καλέσει χίλιες φορές, και τον Υπουργό και την κυβέρνηση.

• Ο πρωθυπουργός δεν τα βλέπει; Είναι συνολική κυβερνητική αν θέλετε απόφαση, αν θέλετε DNA, η διατήρηση της ανομίας στη χώρα. Από εκεί και πέρα αυτό που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι να γίνουν εκλογές και να υπάρξει μια σοβαρή κυβέρνηση που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

• Ήμουν δύο χρόνια στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης κ. Χατζή και αν θέλετε μετρήστε πόσες μολότοφ είχαν πέσει σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα. Το ότι δεν μπορέσαμε να λύσουμε το πρόβλημα των Εξαρχείων οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξαν διάφορες άλλες παράλληλες επιχειρήσεις. Δεν είχαμε επαρκείς δυνάμεις για όλα, όμως η κατάσταση στη χώρα δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή.

• Κανένας Υπουργός δε μπορεί να βάλει κανέναν στη φυλακή. Η Χρυσή Αυγή πήγε στη φυλακή με εισαγγελική παραγγελία, ασκήθηκαν μέτρα εναντίον της και η Ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε τα μέτρα που έκρινε.

• Εμείς ό,τι μαθαίνουμε (για τη διαπραγμάτευση για τα Σκόπια) το μαθαίνουμε από τις εφημερίδες. Ο κ. Κοτζιάς δεν είχε την καλοσύνη να μας πει ακριβώς τι συμβαίνει. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έκανε μια ενημέρωση σε πολύ προχωρημένη φάση δια του Υπουργού των Εξωτερικών με τον τρόπο που εκείνος έκρινε. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει εδώ την εθνική αντιμετώπιση αλλά την κομματική αντιμετώπιση, με δύο στοχεύσεις: Ίσως να λύσει το ζήτημα, αλλά σίγουρα να δοκιμάσει να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε να συμβεί το καλύτερο για τη χώρα, γιατί η στάση της Νέας Δημοκρατίας στα εθνικά θέματα είναι ότι δεν βάζουμε διαχωριστικές γραμμές, εν αντιθέσει με την κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κάνουμε πάντοτε την επιλογή του εθνικού συμφέροντος πάνω από το κομματικό.

• Νομίζω ότι μετά το τέλος των εκλογών στη Τουρκία απλά θα φύγει η μεταβλητή του εκλογικού αποτελέσματος στις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα νικήσει, με τι ποσοστό και με τι αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε, εξαρτάται από την οικονομία. Πρέπει να προσθέσουμε και τα θέματα με την κυπριακή ΑΟΖ στις εκκρεμότητες με την Τουρκία, όχι σαν Ελλάδα, αλλά σαν Ευρωπαίοι. Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Τούρκοι διεκδικούν από αυτή δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Δεν είναι απλή η κατάσταση με την Τουρκία και δεν περιμένω να υπάρξει μεγάλη βελτίωση, απλώς θα είναι πιο εύκολη η εξίσωση.

• Με τη σημερινή εκδήλωση για το περιβάλλον, κάνουμε μια προσπάθεια να έχουμε μια επικοινωνία με την κοινωνία για θέματα αιχμής και θεωρούμε ότι το περιβάλλον είναι από τα πιο σημαντικά. Προσωπικά πάντοτε με ενδιάφερε το περιβάλλον και σας υπενθυμίζω τη στάση είχαμε κρατήσει ως νέοι βουλευτές, μαζί με τον σημερινό Πρόεδρο του κόμματός μας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο άρθρο 24, στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν τότε είχαμε διαφορετική θέση από αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

• Οι δημοσκοπήσεις είναι μια εικόνα της στιγμής και δείχνουν προφανώς ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Εάν δούμε και τα ποιοτικά στοιχεία του αρχηγού μας, μπορούμε να επεκτείνουμε περισσότερο το επιχείρημα. Αλίμονο όμως εάν εφησυχάσουμε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αδίστακτη και θα χρησιμοποιήσει τα πάντα για να μην χάσει την εξουσία ή να εμποδίσει να υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση.

• Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία και να το πει καθαρά στην κοινωνία. Να συνεργαστούμε μετά με όποιον χρειαστεί και με όσους περισσότερους γίνεται, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα αυτοδυναμίας.
• Η χώρα βρίσκεται ήδη σε τέταρτο μνημόνιο. Συντάξεις και αφορολόγητο είναι πρόσθετες υποχρεώσεις που επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη. Αυτά είναι εκεί. Το κακό με το τέταρτο μνημόνιο είναι ότι δεν έχει καμία παροχή σε χρήμα από την άλλη πλευρά. Δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε 1 ευρώ. Θα πρέπει η τωρινή κυβέρνηση να καταφέρει να δανείζεται σε λογικό κόστος, γιατί τα δανεικά με χαμηλό κόστος τελειώσανε.

• Θέλει η κυβέρνηση την πιστοληπτική γραμμή; Θέλει κάτι άλλο; Εμείς δεν έχουμε a priori ούτε θέσφατα ούτε αξιωματικές θέσεις. Δεν είμαστε ούτε υπέρ ούτε κατά. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης όμως να εξασφαλίσει στην ελληνική οικονομία δανειοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους που δεν θα ρίξει την ελληνική οικονομία στα βράχια. Περιμένουμε να μας πει πώς θα το κάνει.

• Ήδη μας έβαλαν τη θηλιά στο λαιμό με τις περικοπές στις συντάξεις και με τη μείωση του αφορολόγητου κ. Χατζή, τουλάχιστον να μην πάνε και τα επιτόκια στον ουρανό.

• Ο κ. Τσίπρας δεν κάνει κοινωνική πολιτική, κάνει επιδοματική εκλογική πολιτική. Δεν βοηθάει τους Έλληνες και την κοινωνία, βοηθάει τις ψήφους του. Ποτέ δεν ήρθε σοβαρά να συζητήσει πώς μπορεί οποιοδήποτε περίσσευμα, έστω και αν προήλθε από υπερβολικούς φόρους, πώς θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας.

• Ο φράχτης στον Έβρο ουδέποτε υπήρξε ένα χρήσιμο εργαλείο. Το χρήσιμο έργο ήταν το σύστημα καμερών που τοποθετήσαμε, όπως και το σύστημα των συνοριακών φρουρών που είχαν τη δυνατότητα να φυλάνε τα σύνορά μας. Αυτή τη στιγμή από όλα αυτά δεν λειτουργεί τίποτα.

• Για το ζήτημα με την ΑΟΖ βόρεια των Οθωνών ο Κώστας Καραμανλής είχε πετύχει μια πολύ καλή συμφωνία την οποία οι Τούρκοι, δια του αλβανικού ανώτατου δικαστηρίου ακύρωσαν. Οι Αλβανοί είπαν ότι είναι θέμα Δικαιοσύνης, όμως η Τουρκία είχε βάλει το χέρι της ώστε να μην επικυρωθεί η συμφωνία και βρήκαν αυτή την οδό. Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό η συμφωνία, την οποία τότε ο Κώστας Καραμανλής σύναψε, να μπορέσει να υπάρξει, να κυρωθεί και να εφαρμοστεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο