Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τάκης και Γεωργία Σκιτζή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Ο κ. Πιτσιόλας χαρακτήρισε τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη μείωση συντάξεων ως “περιφερειακές” και ότι η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές. Εμείς πάντοτε φερθήκαμε σαν αντιπολίτευση με υπευθυνότητα και δεν σπεύσαμε ούτε να επιδοτήσουμε ούτε να προσαυξήσουμε τα όσα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί όπως και σημαντικοί βουλευτές, σαν τον κ. Φίλη, διέρρεαν. Η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι χωρίς να θέσει σε αμφιβολία την οικονομία και το μέλλον της χώρας μπορεί να πετύχει κάτι, είμαστε έτοιμοι να το δούμε και να το συζητήσουμε αλλά όλα αυτά στο πλαίσιο μιας σοβαρής συζήτησης και όχι ενός επαναλαμβανόμενου λαϊκισμού. Από την άλλη είναι βέβαιο και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι συνεχείς μειώσεις συντάξεων δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα σε μια πολύ σημαντική μερίδα της κοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ότι είναι κατά της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, είπε ότι δεν είναι υπέρ. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε όπως πάντα να μας ετεροπροσδιορίσει.

Αυτό δεν είναι ένα πολιτικό θέμα. Είναι ένα θέμα που αφορά τη βέλτιστη γραμμή διαβεβαίωσης των αγορών για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να δανείζεται και άρα σε λογικά επιτόκια. Το πώς αυτό θα επιτευχθεί εξαρτάται από τη συγκυρία, από τις δυνατότητες, από παράγοντες άλλους ξένους με εμάς, όπως πχ. η Ιταλία. Άρα λοιπόν, η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια θέση ρεαλισμού. Στο τέλος-τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρχηγός κόμματος, όχι καθηγητής οικονομίας. Είναι άλλη η θέση του κ. Στουρνάρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απλώς ότι είναι ανοιχτός σε ό,τι διασφαλίζει την οικονομία της χώρας και τη δυνατότητα να δανείζεται με λογικά και όχι πανάκριβα επιτόκια και νομίζω ότι σωστά το είπε.

Το ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στελέχη της Κεντροαριστεράς είναι περίπου η εικοστή φορά που γράφεται. Εγώ θα σας πω ότι αυτό είναι δουλειά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός έχει την ευθύνη των ψηφοδελτίων, αυτός είναι ο αρχηγός του κόμματος. Εάν μου ζητήσει την άποψή μου, θα έχω άποψη και θα την προσφέρω αλλά τελικά αυτός θα κρίνει. Εγώ αυτό που λέω πάντα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στοχεύσει την αυτοδυναμία. Το ερώτημα είναι τι υπηρετεί αυτό τον στόχο.

Εμάς μας έχει δείξει η εμπειρία μας σαν κόμμα ότι οι διευρύνσεις προσώπων δεν οδηγούν πολλές φορές και σε διευρύνσεις ψήφων. Άρα λοιπόν αυτό πρέπει να το ελέγξουμε κατά περίπτωση με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κόμμα με επάρκεια στελεχών. Το να συζητάμε να έρθει κάποιος στη Νέα Δημοκρατία εμένα δεν με ενοχλεί, είναι θετικό, έστω και σαν κομπλιμέντο. Με ενοχλεί να υπονοείται εξ αυτού ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει επαρκή στελέχη για να δημιουργήσει μια κυβέρνηση αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ καλό υλικό στα χέρια του και βεβαίως εάν μπορεί να το εμπλουτίσει.

Αυτά που λέγονται ότι έχουμε μεν τον πιο φιλελεύθερο αρχηγό αλλά πάμε πολύ δεξιά, εμπίπτουν στην απίστευτη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να μας ετεροπροσδιορίζει. Δεν υπάρχει νεοφιλελεύθερος στη Νέα Δημοκρατία, δεν γνωρίζω αν υπάρχει και στην Ελλάδα, πέραν ελαχίστων περιπτώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κατεξοχήν liberal πολιτικός.

Χαίρομαι που το διευκρινίζετε ότι αυτό λέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, πως παρασύρεται κάποιες φορές προς τα δεξιά, αλλά δεν είναι αλήθεια. Προσπαθεί να βρει τη μέση γραμμή γιατί η παράταξη είναι μεγάλη και πρέπει να μείνει έτσι. Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι η γραμμή πρέπει να είναι λίγο πιο εδώ ή λίγο πιο εκεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες ψηφοφορίες στις οποίες τοποθετήθηκα με έναν τρόπο διαφορετικό από άλλους συναδέλφους μου. Θεωρώ ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκη ήταν απλός βουλευτής θα ψήφιζε κατά 99% όπως εγώ. Είναι υποχρεωμένος να προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη γραμμή σαν αρχηγός, να εκφράζει τη συνισταμένη με στόχο να μεγαλώσει την παράταξη.

Η επίθεση απέναντι στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι μια ανεκδιήγητη, απαράδεκτη, απολύτως καταδικαστέα επίθεση. Τελεία. Ούτε γιατί ούτε εξηγήσεις. Απολύτως απαράδεκτη. Η πολιτική στήριξη στον Δήμαρχο Μπουτάρη ως δυνάμει υποψήφιο Δήμαρχο της επόμενης περιόδου, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η Νέα Δημοκρατία στήριξε άλλη δημοτική επιλογή στη Θεσσαλονίκη και έχει άλλα στελέχη να στηρίξει. Πιθανότατα μπορεί να σκέφτηκε και αυτό ο κ. Τσίπρας ότι μπορεί να στηρίξει τον κ. Μπουτάρη η Νέα Δημοκρατία, όλα είναι ανοιχτά στη συζήτηση. Αυτό το λέω γιατί διεκδικούμε εύρος χώρου. Δεν υπάρχουν απόψεις που είναι μέσα στην κεντροαριστερά και εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους. Κατά 99,9% δεν πρόκειται να στηρίξουμε μια τέτοια επιλογή, είναι προφανές αυτό. Δεν μας εμποδίζει όμως τη δυνατότητα να συζητάμε μαζί της και ο κ. Τσίπρας δεν έχει τη δυνατότητα να ελίσσεται σε όλο το πολιτικό σκηνικό και να κάνει γύρους δεξιά και αριστερά από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι ευρύτερο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να έχει περισσότερους διαύλους επικοινωνίας σε περισσότερα στρώματα.

Με οποιονδήποτε έχει χαρακτηριστικά μιας κεντροαριστεράς ανοιχτής στην κοινωνία μπορεί η Νέα Δημοκρατία να συζητήσει. Εάν δεν το επιλέξει, είναι θέμα δικό της, αλλά μπορεί να το κάνει. Δεν είναι ο κ. Τσίπρας ο μόνος που μπορεί να το κάνει και εμείς όχι. Το αυτονόητο σας λέω, είναι δυνατόν εμείς να επιτρέψουμε σε ένα κόμμα με το οποίο διεκδικούμε την εξουσία από διαφορετικές θέσεις να έχει περισσότερες επιλογές από εμάς;

Μετάβαση στο περιεχόμενο