Συνέντευξη στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της «ΕΡΤ1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης στην «ΕΡΤ1», ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία, εκτός αν βρει παράθυρο ευκαιρίας. Από τη δική μας πλευρά, εάν μπορούσαμε να επιβάλλουμε εκλογές θα το κάναμε. Αυτό είναι το λογικό παρακολούθημα ενός συλλογισμού που λέει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τον τόπο, άρα πρέπει να αλλάξει.

Η Νέα Δημοκρατία έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση να επιλέξει το λιγότερο από τα δύο κακά και νομίζω ότι σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αυτό που επέλεξε (το αίτημα για εκλογές). Το εάν μας βγαίνει; Έχουμε μια πολύ μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που ό,τι και να πει κανείς για τις δημοσκοπήσεις, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος.

Το ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές φαίνεται να αλλάζει τις τελευταίες μέρες. Θέλετε να οφείλεται στη μείωση των συντάξεων που φαίνεται να είναι κοντά; Δημιουργείται πάντως μια εντύπωση “να δοκιμάσουμε κάτι άλλο”.

Δεν είναι υπερβολή το ότι σαν Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιούμε τον όρο “ανομία” τόσο συχνά κ. Αρβανίτη, με λύπη μου το λέω. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνολική αντίληψη ότι περίπου η κάθε οργανωμένη ομάδα, ανεξαρτήτως από ποιον χώρο προέρχεται, μπορεί να κάνει περίπου ό,τι θέλει χωρίς να βρει το Κράτος και την ίδια τη Δημοκρατία απέναντί της. Αυτό συμβαίνει συνεχώς, σαν να υπάρχει μια παραίτηση, σαν το Κράτος να έχει πει “εμένα αυτό το κομμάτι δεν με πολυενδιαφέρει, άστο”..

Το Κράτος ασκεί και μπορεί να ασκήσει μόνο νόμιμη βία, στα πλαίσια του Νόμου. Η Κερατέα που αναφέρεστε είναι προγενέστερη από τη θητεία μου. Η Χαλκιδική ήταν ένα κλασσικό παράδειγμα άσκησης παράνομης βίας από πολίτες. Θυμηθείτε ότι στη Χαλκιδική έγινε καταδρομική επιχείρηση με όπλα και σφαίρες, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, υπήρξε συνολική απόπειρα κατάλυσης του Κράτους Δικαίου.

Υπήρξε χτες η τοποθέτηση του πρωθυπουργού που με σαφήνεια ενοχοποίησε τη Νέα Δημοκρατία για την επίθεση εναντίων του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο είναι καθολικά απαράδεκτο. Επίσης υπάρχει ένα βεβαρημένο παρελθόν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την εποχή που εμφανιζόταν σαν αντιμνημονιακή δύναμη νομιμοποιούσε – για να μην το πάω παραπέρα και πω ότι υποκινούσε – με το λεξιλόγιό του και την αντίδρασή του σωρεία επεισοδίων εναντίων μας, όσων δηλαδή δεν ήταν της ίδιας άποψης. Θυμηθείτε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσε “γερμανοτσολιάδες” κλπ. που δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Για να ξεφύγουμε από αυτό, πρέπει να αποφασίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας, ομόφωνα, χωρίς καμία εξαίρεση, να αποκλείσει την αποδοχή οποιουδήποτε περιστατικού βίας. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και είναι σεβαστό, αλλά βία; Να μην μπορεί ο Δήμαρχος μιας πόλης να κυκλοφορήσει σε αυτήν; Αν είναι δυνατόν…

Η ελληνική κοινωνία ζορίστηκε πολύ από την οικονομική κρίση και σίγουρα τα μνημόνια δεν άρεσαν σε κανέναν μας. Τώρα που τελειώνει εν μέρει το πρόγραμμα – γιατί η χώρα έχει υποχρεώσεις για πάνω από 90 χρόνια ακόμη – πρέπει να βρεθεί έδαφος πραγματικής συζήτησης για το μέλλον της χώρας. Αλλά τι ήταν αυτό το χτεσινό του πρωθυπουργού;

Το μείζον κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε σε σκληρότατη αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή και νομίζω ότι ορθώς έγινε έτσι, διότι, κακά τα ψέματα, η Νέα Δημοκρατία ήταν ικανότερη να αντιμετωπίσει την άκρα Δεξιά από οποιονδήποτε άλλον. Αφού αυτή είναι το κεντροδεξιό κόμμα, σε αυτήν έπεφτε το βάρος να διαλύσει την παθογένεια και νομίζω το έκανε με σοβαρότητα.

Η δίκη αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί και μακάρι όπως λέτε να πηγαίνει γοργά, αλλά έχω ούτως ή άλλως εκπεφρασμένη άποψη, δεν το κρύβω. Προς Θεού, δε λέμε να παρέμβει η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη. Αλλά πρέπει να παρέχει αίθουσες και να έχουν χρόνο οι δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους.

Το συντριπτικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής. Βεβαίως, τότε υπήρχαν και φωνές εναντίον αυτής της άποψης, αλλά αυτή ήταν η θέση της τότε κυβέρνησης. Σήμερα, μέσα στο πλαίσιο του κόμματος δεν έχω ακούσει την παραμικρή αμφισβήτηση πια για την τότε πολιτική μας.

Η δική μου εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αυτός άλλωστε θα αποφασίσει, είναι ότι πρέπει να προτάξουμε το ερώτημα της αυτοδυναμίας. Να πούμε ευθέως στην ελληνική κοινωνία ότι αυτή είναι η πρότασή μας, ή δώστε μας την εντολή ή απορρίψτε την.

Δεν δέχομαι ότι η Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη χώρα στην κρίση. Έχει επικρατήσει η αντίληψη “40 χρόνια που καταστρέψανε τη χώρα”. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει πει 100 φορές, ίσως σαν λεκτικό σχήμα.

Πρώτον, στα 40 χρόνια, σε πόσα από αυτά κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία και δεύτερον ποιο ήταν το ΑΕΠ της χώρας πριν 40 χρόνια και πόσο είναι τώρα, έστω και μέσα στην κρίση; Είναι 7 με 8 φορές παραπάνω από ότι το 1974. Έγιναν πάρα πολλά σπουδαία και καλά πράγματα στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια, όπως έγιναν και κακά, αλλιώς δεν θα πέφταμε στον λάκκο. Επίσης όμως, πόσο πέσαμε στον λάκκο από δικά μας σφάλματα, μεγάλα και υπαρκτά, αλλά και πόσο εξαιτίας του τραπεζικού συστήματος άλλων ισχυρών χωρών που τίναξαν τα πάντα στον αέρα και δεν επεβλήθη η ανάλογη κριτική και η ανάλογη ποινή με αυτήν που υπέστη η ελληνική κοινωνία;

Μετάβαση στο περιεχόμενο