Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Για να υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, προφανώς έχουν συμβεί πράγματα, αλλά εμείς τα μαθαίνουμε από εσάς τους δημοσιογράφους. Δεν έχουμε κατευθείαν πληροφόρηση από την κυβέρνηση, θα δούμε αναλόγως και θα κρίνουμε. Ως προς τις προϋποθέσεις επιτυχούς κατάληξης της διαπραγμάτευσης, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τοποθετηθεί ευθύς εξαρχής. Έχουν θέσει ως κορυφαίο θέμα το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Φαίνεται από αυτά που διαβάζω σήμερα στον Τύπο ότι αυτός ο όρος δεν έχει συμφωνηθεί να εκπληρωθεί ενώ αντίθετα ότι προκρίνεται μια “σαλαμοποίηση” της επίλυσης με απόκτηση πλεονεκτημάτων από την μεριά των Σκοπίων σε πρώτο χρόνο και επίλυση των όποιων διαφορών με την Ελλάδα σε δεύτερο. Αυτό καταρχήν μας δημιουργεί μέγιστη καχυποψία, όμως επειδή δεν πρέπει να είναι κανείς βιαστικός και αρνητικός, περιμένουμε και θα δούμε.

• Την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την ένταξη των Σκοπίων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ την σχολιάζω απολύτως θετικά. Ο αρχηγός του Κράτους είπε αυτό που έπρεπε να πει και επειδή είναι και νομομαθής, καταλαβαίνει τη σημασία που έχει το Σύνταγμα της κάθε χώρας ως προς το γενικότερο γίγνεσθαι και την πορεία των σχέσεων με τους γείτονες.

• Η Νέα Δημοκρατία ιστορικά τοποθετήθηκε και θα τοποθετηθεί κατά το εθνικό συμφέρον, αυτού που κρίνουμε ωφέλιμο για τον τόπο. Και για να μην θεωρεί ο οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος ότι τοποθετούμαστε κατά περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει αναλυτική τοποθέτηση επί των βάσεων των οποίων εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να ψηφίσουμε. Ξαναλέω, να το δούμε, αλλά κριτήριο είναι ένα και μόνο, το εθνικό συμφέρον. Εάν καταφέρει και λυθεί ένα θέμα κάτω από το βάρος της ανάγκης των Σκοπίων να αποκτήσουν καθεστώς συνδεδεμένης χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτό θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για εμάς, γιατί πάντα λέω ότι ο μεγάλος αντίπαλος της χώρας είναι στα ανατολικά και όχι στα Σκόπια. Όμως δεν μπορούμε να αφήνουμε “τρύπες” στις οποίες θα πέσουμε οι ίδιοι αργότερα μέσα.

• Έχετε δίκιο που υπογραμμίζετε ότι η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται για την ασφάλεια των Τούρκων αξιωματικών που αφήνονται ελεύθεροι γιατί είδαμε πως ενήργησε η Τουρκία στο Κόσοβο. Ελπίζω ότι δεν θα έχει η Τουρκία την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα σε χώρα της ΕΕ και θέλω να πιστεύω ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει προβλέψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο στην απίθανη – ελπίζω – περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να παρεκτραπεί. Η Ελλάδα δεν είναι Κόσοβο. Ευρύτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι υπάρχει κάποια ύφεση της πολύ μεγάλης έντασης, αλλά μην μας ξεγελά αυτό. Η Τουρκία είναι σε προεκλογική περίοδο, ήδη έχει στρατό εκτός των συνόρων της στη Βόρεια Συρία, είναι μια πολύ επικίνδυνη περίοδος, θέλει προσοχή, πολύ λίγα λόγια και απόλυτη ελληνική ενότητα και συγκρότηση.

• Από την αρχή θεωρούσα ότι η πρόταξη του χρέους ως απόλυτου διαπραγματευτικού θέματος προς συζήτηση συνιστά για την Ελλάδα παγίδευση. Και αυτό απεδείχθη όταν υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να μετακινήσει όλα τα πιθανολογούμενα ότι θα εισπραχθούν χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους και να στερήσει από το συνταξιοδοτικό, ένα μαξιλάρι με 2 έως 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο που θα ήταν απαραίτητο για να μπορέσουμε να πορευτούμε μέχρι να υποκατασταθεί η απασχόληση και να χειριστούμε υπό καλύτερους όρους το συνταξιοδοτικό, δηλαδή στο τέλος να νομοθετηθούν αυτές οι απίστευτες περικοπές συντάξεων, γνωστές ως νόμος Κατρούγκαλου. Αυτή τη στιγμή συμβαίνει και πάλι να είμαστε έρμαια μιας προσπάθειας των δανειστών να επιβάλλουν τήρηση των όρων στη χώρα στο μέλλον, το αντίθετο της “καθαρής εξόδου” και βέβαια χρησιμοποιούν το κύριο όπλο, το χρέος. Λένε δηλαδή ότι αφού το θέλετε εσείς πολύ, εμείς δεν πρόκειται να σας δώσουμε κάτι μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσετε το “άλφα” και το “βήτα”.

• Λειτουργεί ανασταλτικά μεν το μεγάλο χρέος για τις επενδύσεις αλλά περισσότερο ανασταλτικά λειτουργεί το υπερβολικό πλεόνασμα για παράδειγμα. Έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ιστορία μας που επί ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο 193% του ΑΕΠ, αυξανόμενο με αρκετά δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, παρά την κυβερνητική ρητορεία. Είναι τόσο μεγάλο που κινδυνεύει να γίνει αστρονομικό και κατά συνέπεια σχετικό. Δεν μπορούμε να είμαστε αγκιστρωμένοι συνεχώς σε αυτή τη διαπραγμάτευση ως την απόλυτη προτεραιότητα, έτσι «μας χορεύουν στο ταψί». Εγώ από την αρχή έλεγα στην κυβέρνηση να μην κάνει αυτό το λάθος, έχω διαπραγματευτεί με την τρόικα και ξέρω. Το θέμα του χρέους είναι το κατεξοχήν θέμα το οποίο υπόκειται και στις εσωτερικές ατζέντες αυτών των χωρών που μας έχουν δώσει χρήματα, άρα και για αυτούς είναι και επί της αρχής δύσκολο να βοηθήσουν, ακόμη και αν το θέλουν, πόσω μάλλον όταν θέλουν να μας “τηγανίσουν”. Αυτή η τοποθέτηση των Ευρωπαίων αίρει την αντίληψη της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου και δείχνει ότι αυτό το οποίο συμβαίνει είναι μια παρατεταμένη επιτροπεία.

• Έχω την αίσθηση ότι προσπαθούν να συνδέσουν τις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος και όχι να δώσουν στη χώρα μια καθαρή απάντηση την οποία είχαν υποσχεθεί από τον Ιούνιο ή τον Νοέμβριο του 2012. Η παγίδα είναι φανερή από τότε. Πάραυτα ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο φάσεις – και με τον Τσακαλώτο και με τον Βαρουφάκη – έπεσε ακριβώς στην ίδια παγίδα και υπέστη αυτό που υπέστημεν όλοι, δηλαδή την περικοπή των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου και από εκεί και πέρα τώρα βλέπει τι έχει να τραβήξει σε αυτή την πορεία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο