Συνέντευξη στον σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ 91,6-105,8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Θάνος Σιαφάκας και Γιώργος Νερούτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ 91,6-105,8 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Λυπάμαι πάρα πολύ για την απόφαση του Προέδρου Τράμπ, νομίζω ήταν αναμενόμενη και δημιουργεί μια σειρά εξελίξεων εξαιρετικά αρνητικών. Το πρώτο είναι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και γενικά η αύξηση του κόστους της ενέργειας για μια οικονομία όπως η Ελλάδα όπου το κόστος της ενέργειας αποτιμάται σε δολάρια. Δεύτερον, η ενέργεια εισάγεται και η περαιτέρω αύξηση θα δημιουργήσει ακόμη ένα εμπόδιο στην ελληνική οικονομία η οποία βρίσκεται σε μια φάση πρώιμης προσπάθειας να οδηγηθεί και πάλι στην ανάπτυξη.

• Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία προκαλεί μια αβεβαιότητα. Η Νέα Δημοκρατία έχει δύο επιλογές : Να διατηρηθεί στην εξουσία η χειρότερη κυβέρνηση που έχει υπάρξει μεταπολιτευτικά στη χώρα δημιουργώντας ακόμη περισσότερη ζημιά ή να αντέξουμε μια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα για να πάμε σε μια σοβαρότερη κυβερνητική λύση.

• Θα δείτε την εξέλιξη των αγορών με την προκήρυξη των εκλογών. Και μόνο η ελπίδα της κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα θα εκτοξεύσει τις αγορές. Δεν αναφέρομαι μόνο στο χρηματιστήριο, αναφέρομαι στην αντίληψη ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και επανέρχεται σε μια κανονικότητα, θα έχει μια normal ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

• Οι Θεσμοί δεν επιθυμούν εκλογές αλλά έχουν μπλέξει στο θέμα της Ελλάδας καθώς απαιτούν από την πραγματικότητα να τους δώσει μια επιτυχία έστω και αν αυτή δεν υπάρχει. Συμφώνησαν με την κυβέρνηση σε απίστευτες φορολογικές επιβαρύνσεις της ελληνικής κοινωνίας για να μπορέσει να διατηρήσει μια λογική ψευτοπαροχών. Εμείς στους υπολογισμούς μας θεωρούμε ότι η φορολογική επιβάρυνση στερεί πάνω από 1,5% ποσοστό ανάπτυξης.

• Η Τρόικα όφειλε εάν ήταν σοβαρή να είχε εμποδίσει την κυβέρνηση και από τη στιγμή που συμφώνησε, μόνη της έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Όφειλε να μην συμφωνήσει, δεν υπάρχει οικονομία πουθενά στον πλανήτη που να έχει αναπτυχθεί με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές. Η Τρόικα εξαγόρασε την ησυχία της δεχόμενη κυβερνητικές προτάσεις απολύτως καταστροφικές για την ελληνική οικονομία.

• Μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που όποτε διαπραγματεύεται πετυχαίνει πάντα το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, το έχουμε αποδείξει αυτό. Επίσης εμείς έχουμε μάθει από τα λάθη μας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παραδεχτεί κανένα.

• Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο με τις συντάξεις; Η αρχική κατανόηση ήταν ότι το 50% του προϊόντος των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πιθανότατα σαν ένα μαξιλάρι για το ασφαλιστικό που εκτροχιάζεται εξαιτίας της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κάνοντας ένα απίστευτο διαπραγματευτικό λάθος προτάσσοντας άκαιρα τη ρύθμιση του χρέους, υποχρεώθηκαν αυτό το 50% να πάει εκεί. Από εκεί και πέρα ήταν μονόδρομος στο δικό τους λάθος η περικοπή περαιτέρω συντάξεων με το σφαγιασμό των επικουρικών και διάφορες άλλες ανοησίες όπως ο περιορισμός των συντάξεων χηρείας.

• Μπορεί πιθανότατα να αλλάξει εάν ανταλλαγεί με δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να το δεχτούν οι Εταίροι μας χωρίς να υπάρχει κραδασμός στην οικονομία. Έχω την αίσθηση ότι με μια σοβαρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα δώσει τις εγγυήσεις των δομικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία, αυτό μπορεί να γίνει.

• Δεν έχει έννοια να σας μιλήσω για την μείωση του αφορολόγητου καθώς εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει συνολικά το φορολογικό σύστημα. Ο δικός μας τρόπος ήταν αποδοτικότερος και σας θυμίζω την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπου με μικρότερο ΦΠΑ πετύχαμε μεγαλύτερες εισπράξεις.

• Εμείς θα προχωρήσουμε γρήγορα και δραστικά στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο με την λογική της ταμειακής είσπραξης καθώς αυτό δεν οδηγεί μακριά, είναι χρήματα που παίρνεις μια και έξω, αλλά με την έννοια της δημιουργίας μιας στέρεης οικονομικής ανάπτυξης. Όλα τα πράγματα που καλώς ή κακώς με αυτή την κυβέρνηση δεν προχωράνε γρήγορα με εμάς θα προχωρήσουν, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών.

• Δεν ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε 4% ανάπτυξη εσαεί, αλλά εάν δεν καταφέρουμε το 4% τότε η χώρα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της. Η προγραμματισμένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι για 2,5% – αφήστε που με τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτυγχάνεται ούτε αυτό – και με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε λογικό ύψος θα προστεθεί 1,5%. Αυτό μας κάνει το 4% χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Δεν λέω ότι θα γίνει αύριο το πρωί αυτό, αλλά ότι οι αριθμοί βγαίνουν εάν κάποιος είναι σοβαρός και ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική.

• Συνειδητά δεν πήγα στην ψηφοφορία για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια καθώς θεωρώ ότι ο τρόπος που ήρθε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν προσχηματικός με μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ως συνήθως, να “πετάει την μπάλα στην εξέδρα” και να συζητάμε για άλλα πράγματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο