Στην εκπομπή «Alpha reportaz» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Alpha reportaz» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ράνια Τζίμα και Σπύρος Λάμπρου στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να μην περικοπούν οι συντάξεις το 2019 έχει μπροστά ένα πολύ μεγάλο “αν”. Ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια πολύ καιρό πριν, δεν είναι κάτι καινούργιο. Εάν θα ήθελε η κυβέρνηση να μιλήσουμε σοβαρά, εάν έχει κάποιο πλάνο και θα ήθελε να το συζητήσουμε ή να το στηρίξουμε, να μας το εμφανίσει.

• Η κα Γεννηματά το εξέφρασε υπό μορφή πρότασης (το αίτημα για εκλογές) όμως λέγεται πολύ καιρό σαν στέρεα αντίληψη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει ξεκάθαρα και στο παρελθόν. Λέμε ότι πλησιάζουμε σε κάτι το οποίο ας ονομάσουμε “έξοδο” από μια συμφωνία. “Έξοδος” υπό την έννοια ότι σταματάμε να παίρνουμε χρήματα – διότι οι υποχρεώσεις είναι για άλλα 90 και κάτι χρόνια- και να δούμε με ποιον τρόπο θα διαχειριστούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Οφείλει η κυβέρνηση καταρχήν να μας καταθέσει μια πρόταση. Η κυβέρνηση πήγε και κατέθεσε στην Ευρώπη ένα αναπτυξιακό σχέδιο που εμείς δεν το έχουμε δει μέχρι σήμερα. Διαβάζουμε στις εφημερίδες, μας ενημερώνετε και εσείς οι δημοσιογράφοι, αλλά η εθνική αντιπροσωπεία κατά την κυβέρνηση δεν πρέπει να λάβει γνώση. Από εκεί και πέρα να κάτσουμε να συζητήσουμε ευχαρίστως, αλλά να συζητήσουμε σοβαρά. Γιατί αυτή η κυβέρνηση, ξαναλέω, έχει πάρει ένα διαζύγιο με την αλήθεια και τη σοβαρότητα.

• Για καλό μου το λέτε ότι έχουμε υπερπλεονάσματα; Γιατί εγώ το λέω για κακό.

• Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα φορολογεί ό,τι κινείται με τρόπο που το σκοτώνει κιόλας. Αφού απομυζά ό,τι περισσότερο μπορεί αδιαφορώντας πλήρως για το τι συνέπειες έχει αυτό στην ίδια την οικονομική ανάπτυξη – αυτό αποδεικνύεται από τις συνεχώς μειούμενες προσδοκίες ανάπτυξης – τι κάνει; Μαζεύει αυτά τα λεφτά και φτιάχνει έναν κουμπαρά και κοιτάει πώς θα το εκμεταλλευτεί αυτό, ώστε να είναι βέλτιστη η απόδοσή του στην κάλπη, όχι πώς θα είναι βέλτιστη η απόδοση στην οικονομία. Το βλέπει μικροκομματικά, ούτε καν πολιτικά.

• Θα θέλαμε εμείς να κουρευτούν οι συντάξεις; Εμείς λέμε ότι οι συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου κουρεύτηκαν εξαιτίας των ανοησιών αυτής της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα και μπορώ να σας εξηγήσω τις ανοησίες, γιατί πέρασε χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις που υποτίθεται το 50% αυτών θα πήγαιναν σαν μαξιλάρι ασφαλείας στο συνταξιοδοτικό στο χρέος, καθώς πρόταξε τη ρύθμιση του χρέους σε άκαιρο χρόνο. Για αυτό τις έκοψε. Δεν είχε μαξιλάρι για το ασφαλιστικό.

• Εμείς μετά το πρώτο εξάμηνο αυτής της κυβέρνησης που είδαμε τι συμβαίνει, συνεχώς ζητάμε εκλογές με το απλό σκεπτικό ότι η παραμονή αυτής της κυβέρνηση είναι επιζήμια. Είναι πάντα καλύτερο το συντομότερο από το αργότερο όταν έχεις μια πολύ κακή κυβέρνηση.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για ευέλικτες και εξειδικευμένες μορφές εργασίας αλλά και καλά αμειβόμενες. Ποιο είναι το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας; Παλαιότερα η οικονομία δούλευε αλλιώς, κακά τα ψέματα. Οι μορφές εργασίας έχουν αλλάξει, οι μορφές της ζήτησης για εργασία έχουν αλλάξει και τα προσόντα που απαιτούνται έχουν αλλάξει. Στο πρώτο κομμάτι της πρότασης έχουμε την Παιδεία, γιατί δεν μπορείς να περιμένεις υψηλούς μισθούς εάν δεν παράγεις ικανά στελέχη. Στην εργασία έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς υπερφορολόγησής της, συρρίκνωσης στην πραγματικότητα των δυνατοτήτων απασχόλησης μέσα από μια κυβέρνηση που υπερφορολογεί τα πάντα.

• Πιπέρι στο στόμα σε όποιον λέει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τη Νέα Δημοκρατία.

• Εμείς είμαστε οπαδοί του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος. Κάθε κοινωνία πρέπει να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο ποσοστό αξιοπρεπούς διαβίωσης στους πολίτες της, δε γίνεται αλλιώς.

• Για εμάς είναι τεράστια πρόκληση να πείσουμε τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι αυτή η οικονομία τους έχει αφήσει στο περιθώριο. Όμως αυτοί οι άνθρωποι που λέτε αν έχουν μια ελπίδα την έχουν με εμάς, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί μια λογική επιδομάτων. “Πάρε ό,τι μπορείς” και ξαναμοίρασε το όπου σε βολεύει εκλογικά.

• Εμείς είμαστε κόμμα αρχών. Θυμάστε για τους τρίτεκνους; Εμείς επιμείναμε και λέγαμε ότι η χώρα έχει πάσχει από «υπο-πληθυσμό» στο δημογραφικό ζήτημα. Είπαμε λοιπόν ότι με τα χρήματα που έχουμε να βοηθήσουμε την τρίτεκνη οικογένεια με τη λογική ότι είναι πιο εύκολο από το δεύτερο παιδί να πας στο τρίτο. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει όχι, θα τα πάρω από τους τρίτεκνους να τα μοιράσουμε σε όλους που είναι πιο πολλοί. Εμείς σταθήκαμε σε αυτό που είναι ωφέλιμο, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε αυτό που είναι κομματικά χρήσιμο. Έτσι είναι η αντίληψή μας, δεν είμαστε το ίδιο.

• Μπορείτε να μου πείτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ έφερε εκλογικό νόμο δεν έφερε και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών τότε; Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις αυτή την κυβέρνηση σε αυτά τα πράγματα και δεν υπάρχει λόγος. Νομίζω ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν συζητάμε φαιδρότητες με αυτή την κυβέρνηση, είναι το πιο σωστό πράγμα.

• Δεν είμαι αρνητικός στο ίδιο το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών αλλά να συζητήσουμε σοβαρά. Όχι κάθε φορά που αρέσει στην κυβέρνηση να πετάει κάτι να νομίζει ότι εμείς δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ακολουθούμε τον εκλογικό της σχεδιασμό.

• Είναι γεγονός ότι μια περιφέρεια 1.700.000 ανθρώπων δεν είναι μια “λογική” περιφέρεια αλλά ευχαρίστως να το συζητήσουμε σε ουδέτερο χρόνο το πώς πρέπει να είναι οι περιφέρειες στην Ελλάδα. Το μόνο που δεν είναι αυτός ο χρόνος τώρα είναι ουδέτερος.

• Καταρχήν ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι και νόμος Κοντονή γιατί τον έχει παρατείνει ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης ήδη μια φορά. Το να τον παρατείνει ξανά ο κ. Κοντονής είναι μια “άριστη” ιδέα. Έχει πετύχει τόσα πολλά αυτός ο νόμος! Μάλιστα προτείνω το εξής: να μην βάζουμε κανέναν εγκληματία φυλακή, με το που τον καταδικάσει ο Πρόεδρος του δικαστηρίου να τον συγχαίρει και να επιστρέφει στην «κοινωφελή» του δράση. Πόσοι από αυτούς έχουν επανέλθει στη φυλακή και σε πόσο βάθος χρόνου μέτρησε αυτά τα ποσοστά ο κ. Κοντονής; Πόσοι άνθρωποι που δεν επανήλθαν εγκλημάτησαν πάλι; Και αυτή η καινοφανής αντιμετώπιση, ότι τους βγάζουμε όλους έξω γιατί δεν έχουμε χώρο στις φυλακές, σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη έχει εφαρμοστεί;

• Είχα υποστηρίξει τις κλειστές δομές και την Αμυγδαλέζα αλλά για όσους δεν δικαιούνταν άσυλο. Η λύση κάθε ευνομούμενης χώρας είναι να προστατεύει τα σύνορά της, να μην επιτρέπει αδιάκριτα να μπαίνει όποιος θέλει μέσα και όποιος μπήκε παράνομα να επιστρέφεται με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων του και με την εποπτεία της Δικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Ασύλου – που αποφασίζει ποιοι έχουν δικαίωμα παραμονής – στις χώρες προέλευσης. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτό τηρούμε. Όταν έφυγα από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως υπήρχε νομίζω το πιο σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Αυτό διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο