Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Θα έχουμε τελικά “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο; Τι περιθώρια άσκησης της δικής της πολιτικής θα έχει μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ αν παραμείνει η στενή επιτήρηση;

Ο ισχυρισμός περί δήθεν «καθαρής εξόδου» κ. Παπαχλιμίντζο είναι πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο. Μετά τα όσα έχει διαμηνύσει το Eurogroup και έχει παραδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος, είναι σαφές ότι η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι διαρκής το διάστημα που θα ακολουθήσει την έξοδο στις αγορές. Όπως είναι σαφές επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φρόντισε να δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα και περικοπές που θα εφαρμοστούν στο μέλλον, όπως και να υποθηκεύσει το σύνολο της ελληνικής κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτουν πάντως αυτό που αποτελεί άγνωστη λέξη για τη σημερινή διακυβέρνηση της χώρας: Τον παράγοντα αξιοπιστία. Εκτιμώ ότι θα πειστούν οι εταίροι πως με το τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, οι ρυθμοί της ανάπτυξης θα επιταχυνθούν και η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει τα άνω των 100 δισ. ευρώ επενδύσεων που απαιτούνται για την υπέρβαση της κρίσης. Αυτός άλλωστε πρέπει να είναι ο στόχος: Η βιώσιμη ανάπτυξη και όχι τα εξωφρενικά σε ποσοστό πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία.

Από την αιχμή του Σταμάτη Κριμιζή για οικονομικά συμφέροντα μέχρι την καταγγελία του Ιωσήφ Λιβανού για πιέσεις για μίζα από συνεργάτη Υπουργού, το “ηθικό πλεονέκτημα” της κυβέρνησης βυθίζεται καθημερινά. Τι πρωτοβουλίες θα πάρει η ΝΔ για να διαλευκάνει το τοπίο αυτό;

Με τα όσα αποκαλύπτονται σε καθημερινή σχεδόν βάση καταρρέουν μύθοι δεκαετιών για την Ελλάδα. Ήταν αρκετά τρία μόλις χρόνια άσκησης εξουσίας για να διαλυθεί η εικόνα του «ηθικού πλεονεκτήματος» στην οποία αναφέρεστε. Είναι λυπηρό πάντως ότι συμβαίνει αυτό σε έναν πολιτικό χώρο με τον οποίο είχαμε μεν ιδεολογικές διαφορές, αλλά τον κοσμούσαν προσωπικότητες όπως ο Ηλίας Ηλιού και ο Λεωνίδας Κύρκος. Σήμερα, ο τοξικός και διχαστικός πολιτικός λόγος είναι αυτός που κυριαρχεί δυστυχώς σε ένα κόμμα που υποτίθεται ότι κληρονόμησε την παράδοση της «ανανεωτικής Αριστεράς». Στην πραγματικότητα αυτό που κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τον παρωχημένο λαϊκισμό και τους οπαδούς του μεγάλου και πελατειακού κράτους. Το ακόμη χειρότερο ίσως είναι η έσχατη περιφρόνηση των θεσμών από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης και οι συνεχείς παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη κατά πολιτικών αντιπάλων και επικριτών της, αλλά και οι επιθέσεις κατά του Τύπου, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη επικαιρότητα. Αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν Βενεζουέλα και όχι Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο εντείνονται, ενώ συνεχίζονται από τα νησιά. Υπάρχει τρόπος να περιοριστεί το φαινόμενο;

Σαφέστατα και υπάρχει τρόπος να περιοριστούν οι ροές, όπως είχε συμβεί το διάστημα 2012-2014, όταν φυλάξαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας στον Έβρο και προασπίσαμε τα δικαιώματα των προσφύγων. Υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες, άλλωστε, όπως του Ε.Μ.Π., για την αποτελεσματική επιτήρηση και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Δυστυχώς, το διάστημα στο οποίο αναφέρθηκα ακολούθησε η ιδεοληπτική πολιτική των δήθεν «ανοιχτών συνόρων», το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τα γνωστά επακόλουθα, όπως και η απίστευτη προχειρότητα και η διαχειριστική ανεπάρκεια στο μεταναστευτικό –προσφυγικό, τις συνέπειες της οποίας υφίσταται η χώρα μέχρι σήμερα, όπως και οι ίδιοι οι μετανάστες, τα δικαιώματα τα οποίων καταπατώνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία κυβέρνηση η οποία υποτίθεται ότι κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιούργησε τη ντροπή της Μόριας και εγκατέλειψε στην τύχη της την Υπηρεσία Ασύλου. Μια υπηρεσία που είχε δημιουργηθεί όταν διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ήταν η καλύτερη αντίστοιχη υπηρεσία στην Ε.Ε. σύμφωνα με δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων.

Είστε υπέρ της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;

Είναι γνωστό ότι τάχθηκα ευθύς εξαρχής υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και ότι το υπερψήφισα στη Βουλή, όπως άλλωστε ο πρόεδρος του κόμματος και αρκετοί συνάδελφοί μου στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Το συγκεκριμένο ζήτημα όμως είναι διαφορετικό και σαφώς πιο περίπλοκο. Έχω την εντύπωση ότι δεν έχουν ωριμάσει οι παράμετροι για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκεκριμένη πρόταση. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σας ανησυχούν οι κινήσεις στα “δεξιά” της ΝΔ για τη δημιουργία νέου κόμματος;

Δεν με ανησυχεί και δεν με φοβίζει τίποτα. Όσα σενάρια και αν υπάρξουν, όσα μέσα και αν χρησιμοποιηθούν για να ανακοπεί η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την αυτοδυναμία, θα παραμείνουν ευσεβείς πόθοι αν καταφέρουμε να απευθυνθούμε σε πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και τα πείσουμε ότι είμαστε η κατάλληλη επιλογή για μια οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες πείσουμε για το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το εφαρμόσουμε εάν έχουμε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μία ισχυρή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο