Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Λυριτζής και Δημήτρης Καμπουράκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Στην περίπτωση με τις δύο γαλλικές φρεγάτες ισχύει η ρήση “κάνε με μάντη, να σε κάνω αφέντη”. Το όπλο είναι εξαιρετικό, μπορεί να παρέχει άμυνα περιοχής, έχει επιθετικές δυνατότητες πυραύλων Κρουζ, δεν ξέρω τις δυνατότητές τους εάν οι Τούρκοι πάρουν τα F-35, αλλά είναι ένα όπλο εξαιρετικό στο οποίο προσέβλεπε το Πολεμικό Ναυτικό. Θα ήταν σημαντικό να μας παραχωρήσουν οι Γάλλοι τα δύο πλοία αμέσως, τα οποία στην πραγματικότητα μπορούν να είναι κυρίαρχα στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις άλλες χώρες που αφορούν εμάς. Ξαφνικά διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση το πέτυχε, όμως φαίνεται ότι η κυβέρνηση ούτε ξέρει περί τίνος συζητάει, διότι είναι προφανές ότι η γαλλική πλευρά δεν τους είπε ποτέ τέτοιο πράγμα!

• Το να βγήκαν και να το είπαν μόνοι τους, εάν ήταν άλλη κυβέρνηση θα σας έλεγα δύσκολο. Αλλά με αυτή την κυβέρνηση που φαίνεται να μην καταλαβαίνει τι της λένε…

• Φαίνεται πως η κυβέρνηση, όπως σε μια σειρά πραγμάτων, πρόχειρα αντιμετώπισε το θέμα. Πιθανόν, μου ελέχθη σαν “ερμηνεία”, αυτό που τους είπαν είναι να έστελναν δύο φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι να μας τις παραχωρήσουν, που είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

• Δεν κουβεντιάσανε από ότι φαίνεται δύο κυβερνήσεις. Κουβέντιασε η μια κυβέρνηση, η γαλλική και κάποιοι που παριστάνουν την κυβέρνηση την ελληνική. Αυτά τα πράγματα σε μια σοβαρή χώρα δεν έχουν συμβεί ποτέ αλλά δεν είναι το πρώτο ασόβαρο που συμβαίνει με αυτή την κυβέρνηση. Ειδικεύεται στα… «άλλα’ ντ’ άλλων».

• Δεν έχω να καταλογίσω ευθύνη σε κάποιον συγκεκριμένα γιατί αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα, για να έχει την ευθύνη ένα πρόσωπο. Δεν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός; Δεν έλεγξε; Σε μια κυβέρνηση την ευθύνη πάντα την έχει ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί επ’ ονόματι του και εν ονόματι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας λειτουργούν. Το συγκεκριμένο είναι το κύριο αίτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για χρόνια. Ξαφνικά ανακοινώνεται με φανφάρες ότι έγινε και τελικά υπάρχει παρεξήγηση! Μόνο και από αυτό πέφτουν κυβερνήσεις.

• Εγώ φαντάζομαι ότι θα κρατάνε οι Τούρκοι την κοιλιά τους από τα γέλια. Όταν το είδαν αυτό το πράγμα προφανώς “σφίξανε” και ξαφνικά καταλαβαίνουν ότι οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν τι τους λένε οι Γάλλοι. Είναι δυνατόν να γελοιοποιούμε τη χώρα έτσι;

• Από τον Έβρο χτες πέρασαν σχεδόν 400 μετανάστες, πλησιάζουμε τα επίπεδα των ροών όταν είχαμε αναλάβει εμείς το 2012.

• Οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες, τελεία. Πρέπει αμέσως να αντιμετωπιστούν. Να γυρίσουμε στα «Χρυσαυγίτικα», δεν πρέπει να το επιτρέψει η ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

• Θα το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στον Έβρο, όπως το αντιμετωπίσαμε τον Ιούνιο του 2012. Υπάρχουν τα συστήματα καμερών, τα είχαμε εγκαταστήσει τότε – ελπίζω να λειτουργούν – υπάρχουν οι συνοριοφύλακες, πλωτά να περιπολούν μέσα στον ποταμό, υπάρχει τεχνογνωσία. Όλα αυτά είχαν δημιουργηθεί επί Υπουργίας μου και ήταν στη θέση τους.

• Ο φράχτης καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος και θέλω να σας είμαι ειλικρινής: Δεν πιστεύω στον φράχτη, παρότι ολοκληρώθηκε επί των ημερών μου, ήταν έτοιμος στο 80% από τον κ. Παπουτσή. Δεν πιστεύω στους φράχτες, γενικά. Αυτός που περιπολεί με την βάρκα έχει την υποκειμενική δυνατότητα, την ευφυΐα και την εκπαίδευση να κρίνει πώς πρέπει να αντιδράσει. Ο φράχτης δεν ξέρει να κρίνει τίποτα και επίσης είναι μέσα στο ελληνικό έδαφος. Εάν σου «καρφωθεί» ένα παιδάκι από την έξω πλευρά του φράχτη, που έτσι και αλλιώς είναι στο έδαφός σου, τι ακριβώς θα κάνεις;

• Θεωρώ ότι όλα πρέπει να γίνονται μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχω δει φράχτη να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

• Δεν είμαι “μαλακός” σε αυτά, θεωρώ ότι ως χώρα έχουμε απόλυτο δικαίωμα προστασίας των συνόρων μας, δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει. Είχε προβλεφθεί επί Υπουργίας μου ειδικός κλάδος της Αστυνομίας για το μεταναστευτικό ο οποίος καταργήθηκε. Επομένως για να λύσουμε το πρόβλημα, ενεργοποιούμε το σύστημα που υπάρχει στον Έβρο και δημιουργούμε το σύστημα που είχαμε σχεδιάσει για τα νησιά. Υπάρχει μελέτη του Πολυτεχνείου για τον έλεγχο των νησιωτικών περιοχών, κατ’ αρχήν για το Βόρειο Αιγαίο και μετά θα εφαρμοζόταν και στο Νότιο.

Εγκαταλείφθηκαν όλα αυτά, δεν ενισχύθηκε αρκετά η Υπηρεσία Ασύλου που είχαμε δημιουργήσει. Η Αριστερά μας κατηγορεί ότι εμείς δεν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά την Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα εμείς τη φτιάξαμε και ήταν και η πιο σύγχρονη στην Ευρώπη, όπως αναγνώρισε η σοσιαλδημοκράτης Επίτροπος της Σουηδίας Σεσίλια Μάλστρομ. Εμείς τα προστατεύσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

• Φτιάχτηκε μια καινούργια και ικανή υπηρεσία ασύλου, με μια εξαιρετική επικεφαλής, πήραμε ανθρώπους με απόλυτη αξιοκρατία τους οποίους τους κράτησαν και οι επόμενοι από εμάς, δημιουργήσαμε έναν ολόκληρο μηχανισμό κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν στον» αυτόματο πιλότο» , σε έναν «δικαιωματισμό» ο οποίος μεν στα λόγια καλός είναι, αλλά στην πράξη δεν αποδίδει τίποτα και οδηγεί στη ντροπή της Μόριας.

• Εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση που αδιαφορεί πλήρως και είναι τελείως ανίκανη να πραγματοποιήσει πράγματα που είναι μέσα στο ιδεολογικό της πεδίο. Δεν μπορεί να γελοιοποιείται συνεχώς. Ο σχεδιασμός υπάρχει, οι δυνατότητες υπάρχουν, θα πρέπει κάποιος να πάει να τα κάνει αυτά τα πράγματα. Με τα λόγια δεν γίνεται.

• Λέμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρχει “καθαρή έξοδος” και ψεύδεται για αυτό. Ο ν. 4472/2017, το λεγόμενο 4ο μνημόνιο, μέσα στον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση κόβει συντάξεις, αφορολόγητο κλπ. Ας μην μας λένε για “καθαρή έξοδο”, δεν υπάρχει. Συνεχίζουν και επιβάλλουν στη χώρα υποχρεώσεις και μάλιστα ορισμένες για άλλα 100 χρόνια. Τα περί “καθαρής εξόδου” είναι αέρας κοπανιστός.

• Θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή ή δεν θα υπάρχει; Αυτό είναι το ερώτημα. Εάν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, τείνω να πιστεύω ότι υπό τους όρους που μπορεί να υπάρξει, μπορεί και να μην είναι ωφέλιμο, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε χωρίς κομματικές επικεφαλίδες και προσπάθειες μικροκομματικού οφέλους. Αλλά τα περί “καθαρής εξόδου” χωρίς υποχρεώσεις, υπάρχει κανένας άνθρωπος να τα πιστεύει αυτά;

• Έχουμε δεσμευτεί στα πλεονάσματα, κατά την άποψή μας απαράδεκτα, κατά τη δική μου δραματικά. Έχει “ματώσει” ο ιδιωτικός τομέας, δεν αντέχει αυτή τη φορολογική επιβάρυνση. Μιλάω για τους ειλικρινείς που πληρώνουν, αυτοί έχουν γονατίσει. Δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα με αυτούς τους φόρους, με αυτό το ΦΠΑ και με αυτές τις προκαταβολές φόρου.

• Θαύματα δεν ξέρω να υπόσχομαι, αλλά πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στον ιδιωτικό τομέα για να έχει πιθανότητες η οικονομία να ανακάμψει. Δεν μπορείς να πληρώνεις 24% ΦΠΑ. Όλα αυτά βασίζονται σε μια λογική “εντάξει δεν πειράζει, εμείς θα νομοθετούμε, εσείς θα φοροδιαφεύγετε”. Αυτό όμως δεν είναι υγιής οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση εμμέσως κλείνει το μάτι σε κάποιους, δεν εξηγείται αλλιώς και είναι και οι Ευρωπαίοι που αφήνουν να συμβαίνει αυτό το πράγμα.

• Τα ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Έχουμε αύξηση στο Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας, φέτος θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας μας, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, 193% του ΑΕΠ, προσεγγίζουμε το 200%. Αυτό είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει ότι όλοι εμείς φαλιρίσαμε τη χώρα. Έχει φτάσει το Δημόσιο Χρέος στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο από ποτέ, έχει αυξήσει τις δαπάνες του Δημοσίου αντί να τις μειώσει και έχει διαλύσει τον οποιονδήποτε τολμά να έχει επιχείρηση ή ακίνητο σε αυτή τη χώρα με τους φόρους που έχει βάλει. Δεν είναι σενάριο οικονομικής ανάπτυξης αυτό και έχουμε και τους Ευρωπαίους οι οποίοι τα επιτρέπουν αυτά τα πράγματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο