Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Παπαδόπουλος και Σωτήρης Ξενάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Η επίσκεψή μου στον Έβρο έγινε λόγω της ευθύνης που έχω σαν Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για την γεωγραφική περιοχή της Θράκης, αλλά ο χρόνος της εδώ παρουσίας μου δεν επιλέχθηκε ανεξάρτητα από το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

• Το πρωί συνάντησα τους γονείς ενός εκ των δύο στρατιωτικών μας για να τους μεταφέρω τις ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη για ταχεία επίλυση του ζητήματος και να συζητήσουμε ορισμένα πράγματα. Νομίζω ότι με γενναιότητα αντιμετωπίζουν την κατάσταση, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε πράγματα που είπαμε κατ’ ιδίαν.

• Το ελληνικό κράτος έχει την ευθύνη της επιστροφής των στελεχών του.

• Πήγα στο συνοριακό σταθμό στις Καστανιές, στο τελωνείο, μίλησα με τους αστυνομικούς. Αυτό που μου είπαν είναι ότι στην πραγματικότητα έχει μηδενιστεί η κίνηση από και προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

• Αυτό σημαίνει ότι αυτή η ατμόσφαιρα έχει συνέπειες. Πρέπει σε τέτοιες συγκυρίες κανείς να μετράει τα λόγια του και θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Βεβαίως έχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και η Τουρκία με αυτά τα οποία κάνει τα οποία κατ’ ελάχιστον απέχουν της σοβαρότητας.

• Όντας Υπουργός Εθνικής Άμυνας και στο παρελθόν και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχα και διατηρώ μια εικόνα. Παλιότερα αυτά τα επεισόδια δεν τα μάθαινε ο Υπουργός, λυνόντουσαν σε επίπεδο τοπικών διοικητών. Κατά συνέπεια εδώ, ας μην κρυβόμαστε, έχουμε μια κλιμάκωση από τη μεριά της Τουρκίας. Ξαναλέω όμως, εκφράζω την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αποφύγει οτιδήποτε περαιτέρω και θα επιστρέψουμε σε μια ομαλότητα.

• Έχω και εγώ και η Νέα Δημοκρατία άποψη γιατί η Τουρκία ακολουθεί αυτή την τακτική, όμως θα μου επιτρέψετε να μην τη διατυπώσω τώρα γιατί συνιστά ευθεία κριτική. Θέλω να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο που είναι να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω. Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση τι έχει γίνει σωστό και τι λάθος τον τελευταίο καιρό. Πάντως το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν τώρα και δεν συνέβαιναν στο παρελθόν κάτι λέει.

• Ελπίζω ότι όταν εμφανιστεί σε αυτή τη διαδικασία το πόρισμα που αφορά τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών μας κλπ η Τουρκία θα χειριστεί το θέμα με σοβαρότητα και σύντομα τα στελέχη μας θα επανέλθουν. Δεν σας το λέω αυτό όμως βάσει πληροφοριών. Πρέπει να σας πω ότι οι αρχικές πληροφορίες πού είχαμε από κυβερνητικής πλευράς ήταν για άμεση επιστροφή και αυτό διαψεύστηκε οικτρά.

• Εμείς δεν διατηρούμε προνομιακούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη χώρα και δεν θέλουμε και να τους έχουμε. Εμείς βοηθάμε την κυβέρνηση της χώρας σε ό,τι μας χρειάζεται και σε ό,τι μπορούμε για να πετύχει τους εθνικούς στόχους. Από εκεί και πέρα δεν δικαιούμαστε να κάνουμε υποθέσεις. Ξαναλέω, η Τουρκία έχει δείξει πολύ κακή συμπεριφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ακατανόητη σε εμάς. Ελπίζω ότι θα λυθεί το συντομότερο δυνατό με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα, αλλά πρόβλεψη δεν μπορώ να κάνω.

• Η τουρκική συμπεριφορά έχει μεταβληθεί επί τα χείρω τα τελευταία χρόνια. Βλέπω μια σταδιακή επιδείνωση και κλιμάκωση. Μόλις λήξει αυτό το επεισόδιο θα έχουμε πολύ χρόνο να το αναλύσουμε και να δούμε και τις πολύ μεγάλες τουρκικές ευθύνες. Το ότι υπονόησα της ευθύνες της κυβέρνησης, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσω την Τουρκία.

• Σας μεταφέρω ένα αίσθημα ανησυχίας των κατοίκων. Ούτε ανασφάλειας, ούτε φόβου. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, η ισχυρότερη στα Βαλκάνια, δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβόμαστε οτιδήποτε. Ανησυχία όμως έχουμε όταν ένας γείτονάς μας δεν φέρεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

• Θα σας απαντήσω ειλικρινά, δεν μπορώ να αποκλείσω μια περαιτέρω κλιμάκωση, μακάρι να μπορούσα. Δεν βλέπω κάτι το οποίο να με καθησυχάζει, ελπίζω όμως η λογική να επικρατήσει. Ανήκω πάντα στους αισιόδοξους.

• Εικόνες σαν αυτές στο γήπεδο της Τούμπας δεν τιμούν καμία χώρα και ήλπιζα ότι δεν θα τις δούμε ποτέ στην Ελλάδα. Πάω στο γήπεδο, μου αρέσει το ποδόσφαιρο και το παρακολουθώ. Έχω δει στη ζωή μου τον ΠΑΟΚ να παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Δεν περίμενα να δω αυτά τα πράγματα.

• Με ρωτάτε εάν έχει ευθύνη η Ελληνική Αστυνομία: Αν σας πω ότι όλα έγιναν καλά, θα με πιστέψετε;

Μετάβαση στο περιεχόμενο