Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Στην πραγματικότητα, στη συζήτηση στη Βουλή, είχε τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός όσον αφορά τις τηλεφωνικές του επαφές με τον κ. Γιλντιρίμ και τον ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης πώς αυτό προβάλλεται στην παρούσα υπόθεση. Σημαίνει ότι εδώ θα μπορούσε να υπάρξει επικοινωνία και δεν έγινε; Αυτό λοιπόν φαντάζομαι ότι ερμηνεύετε ως οιονεί πρόταση του κ. Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός στον κ. Ερντογάν. Να είμαστε σαφείς. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι θέματα εξαιρετικά σημαντικά. Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και εγώ προσωπικά στο βαθμό που με αφορά, θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας λεονταρισμών και ερασιτεχνισμών βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Όμως από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε πρέπει να γίνει πρόχειρα. Η κυβέρνηση χειρίζεται τα πράγματα, η κυβέρνηση γνωρίζει. Εμείς πλήρη ενημέρωση επί απορρήτων δεν έχουμε. Κατά συνέπεια το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύουμε την κυβερνητική προσπάθεια και πρέπει να προσθέσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε και έκανε σαφή πρόταση στον κ. Τσίπρα να υπάρξει με νομοθετική ρύθμιση επιτέλους στην Ελλάδα η δημιουργία ενός σώματος τέτοιου, αν θέλετε να το πούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, θέλετε κάτι άλλο, το οποίο να μπορεί σοβαρά να συντονίζει σε περιπτώσεις εθνικών κρίσεων.

• Δεν απομονώνω την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εγώ θα πάω στον Έβρο την επόμενη εβδομάδα και νομίζω θα αποκτήσω μια πολύ καλύτερη εικόνα του τι καταρχήν συνέβη. Αλλά ούτως ή άλλως, ό,τι και να συνέβη, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι καθολικά απαράδεκτη, με τα υπονοούμενα κατασκοπείας και την κράτηση των στρατιωτικών. Να δεχτούμε την τουρκική εκδοχή και ότι μπήκανε σε τουρκικό έδαφος; Και λοιπόν, τι έγινε; Πάρα πολλές φορές έχει γίνει αυτό και ούτε καν ασχολούνταν ο υπουργός. Το θέμα τελείωνε σε επίπεδο διοικητών μονάδων. Εδώ η Τουρκία μπαίνει σε κλιμάκωση και είναι φανερό. Ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού, η κράτηση των στρατιωτικών μας, η συμπεριφορά της στην Κύπρο, δείχνουν ότι η Τουρκία πηγαίνει σε κλιμάκωση. Γιατί το κάνει αυτό; Αυτό αφορά την Τουρκία. Το θέμα είναι εμείς τι κάναμε λάθος.

• Έχουμε με τη σειρά λεονταρισμούς, δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, υπερπτήσεις. Τα θυμάστε. Από εκεί και πέρα πρόσκληση του κ. Ερντογάν στην Αθήνα χωρίς κανένα λόγο, αντιδικία επί ελληνικού εδάφους και επί των ελληνικών δικαίων που δεν χρειαζόταν, χειροτέρευση των σχέσεων και επίσης υπόσχεση του πρωθυπουργού στον κ. Ερντογάν ότι θα επιστρέψει τους Τούρκους αξιωματικούς. Χτες ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος λέει ψέματα και αν θέλετε για εμάς θα ήταν μια τεράστια ανακούφιση, γιατί τον κ. Τσίπρα θα πιστεύαμε. Αλλά ο κ. Τσίπρας σιώπησε. Σας διαβεβαιώ, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για τον κ. Ερντογάν, να του πεις κάτι και να τον κοροϊδέψεις.

• Υπάρχουν ευθύνες κυβερνητικές για την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και την κλιμάκωση. Αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τουρκική συμπεριφορά. Είναι απαράδεκτοι οι Τούρκοι.

• Η κυβέρνηση δε λέει την αλήθεια στους ισχυρισμούς της ότι η χθεσινή πρόταση μας για προκαταρκτική επιτροπή δεν ευσταθεί. Εγώ θα σας το πω απλά: Η βάση αυτής της ιστορίας είναι η μη έκδοση δύο δελτίων τιμών φαρμάκων από τον κ. Κουρουμπλή και τον κ. Ξανθό. Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Πώς προέκυψε; Πράγματι, με την επώνυμη και ενυπόγραφη αναφορά τριών βουλευτών. Φαντάζομαι δεν είναι αναξιόπιστοι οι τρεις βουλευτές που υπογράφουν αυτή την αναφορά και την παραπομπή από την εισαγγελία του συγκεκριμένου φακέλου στη Βουλή. Υπάρχει και ανώνυμη επιστολή αλλά αυτό είναι συμπληρωματικό θέμα και αν θέλετε αφορά και άλλα ζητήματα, με τα γενόσημα και πιο περίπλοκα.

• Υπάρχει προφανής ένδειξη ότι υπήρξε τουλάχιστον όφελος της εταιρίας της οποίας οι τιμές των φαρμάκων δεν μειώθηκαν. Αντιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει “δεν έπαθε ζημιά το Δημόσιο αφού υπάρχει ανώτατο όριο”. Δεν είναι έτσι. Μπορεί να μην έπαθε ζημιά το Δημόσιο αλλά κάποιος ωφελήθηκε, πιθανότατα παράνομα. Ερώτημα: Υπάρχει επ’ αυτού υπερασπιστικός ισχυρισμός των υπουργών; Μακάρι να υπάρχει. Θα έπρεπε όμως να διατυπωθεί στο πλαίσιο μιας έρευνας. Η πλειοψηφία αρνήθηκε την έρευνα και μάλιστα έρευνα υπό συνθήκες ελέγχου της επιτροπής από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής. Εμείς αυτό εισηγηθήκαμε, να δώσουμε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα σε επιτροπή που θα έχει την πλειοψηφία να ελέγξει και το αρνούνται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο