Στην εκπομπή «Σήμερα»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Άκουσα τον κ. Ξυδάκη με προσοχή και καταλαβαίνω την ανάγκη του να μεταδώσει μια εικόνα ηρεμίας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι υπάρχει τεράστια κυβερνητική ευθύνη για αυτό το οποίο βλέπουμε να κλιμακώνεται. Η τουρκική πολιτική, οι αιτίες του φαινομένου, δεν ανατρέχουν ούτε στον 18ο ούτε στον 19ο αιώνα ή στην πτώση της Κωνσταντινούπολης. Ανατρέχουν σε συγκεκριμένες τουρκικές βλέψεις γνωστές, αλλά και σε τεράστιες κυβερνητικές αβλεψίες και ερασιτεχνισμούς. Και εξηγούμαι: Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ή δεν υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Ερντογάν την επιστροφή των 8 Τούρκων Αξιωματικών; Το είπε ακόμη και ο εδώ ο Ερντογάν αλλά ουδείς είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος λέει ψέματα.

• Οι λεονταρισμοί του Υπουργού Άμυνας με τα μπουφάν, εμπίπτουν στο πάγιο πλαίσιο συμπεριφοράς των Ελλήνων Υπουργών Άμυνας; Όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται σοβαρά σε ποια συγκυρία βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνει ή έχουμε να κάνουμε με απίστευτους ερασιτεχνισμούς; Η πρόσκληση Ερντογάν στην Αθήνα χωρίς να διασφαλιστεί το περιβάλλον με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκρουση επί ελληνικού εδάφους για τα εθνικά θέματα και να αναγκαστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί, έχει ξαναγίνει ποτέ; Εγώ όσο παρακολουθώ την πολιτική, δεν φαντάζομαι να έχει ξαναγίνει, ακόμη και αν ανατρέξουμε πίσω, στην εποχή του Μεντερές.

• Εγώ δεν λέω να ανοίξουμε θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων Αξιωματικών. Παρακαλώ μην το κάνετε αυτό, είναι τεράστιο λογικό άλμα. Εγώ σας λέω ότι δεν μπορώ να εγείρω τέτοιο θέμα και κανείς δεν μπορεί. Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Τελεία. Ο μόνος που φαίνεται να το αγνοεί στην Ελλάδα είναι ο κ. Τσίπρας. Καθαρά και ξάστερα, πρέπει να σας πω και το εξής, γιατί έχω μια εμπειρία του φαινομένου: Αυτά τα θέματα με τους Αξιωματικούς κλπ περί παραβίασης της συνοριακής γραμμής λυνόντουσαν σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών διοικητών, δεν υπήρχε καν θέμα. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για σαφή τουρκικό σχεδιασμό. Προηγουμένως δεν το μάθαινε καν ο Υπουργός, δεν έφτανε στον Υπουργό. Σε αυτό ο κ. Ξυδάκης το είπε σωστά. Σε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ένας Αξιωματικός περνάει τη γραμμή και πάει από την άλλη. Και τι έγινε; Ας υποθέσουμε, διότι εδώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έγινε και αυτό. Δεν είναι καθόλου βέβαιο.

• Η κυβέρνηση έπρεπε να μην βρίσκεται εδώ και η χώρα έπρεπε να μην βρίσκεται εδώ. Αυτά που σας είπα έπρεπε να μην έχουν γίνει, να τα έχουμε προλάβει και η χώρα να είχε μια σοβαρότερη αντιμετώπιση των πραγμάτων.

• Οι τοποθετήσεις του Υπουργού Άμυνας όλο αυτό τον καιρό ήταν εν αγνοία του Πρωθυπουργού; Η επιλογή του συγκεκριμένου Υπουργού Άμυνας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λειτουργεί – ας αφήσω το ευρύτερο πολιτικό θέμα – στο πλαίσιο μιας κρίσης ως η επιλογή που πρέπει να την χειριστεί; Για να καταλάβω δηλαδή εάν ο Πρωθυπουργός έχει διαγνώσει κάτι τέτοιο.

• Εδώ μιλάμε για απίστευτους ερασιτεχνισμούς. Επειδή ο κ. Καμμένος τώρα κρατάει μια σιωπηρή στάση, ξεχνάμε τα προηγούμενα; Δηλαδή πρώτα πετάμε τις φωτιές και μετά όταν ανάψει η πυρκαγιά φυλάμε την ουρά μας;

• Δεν είμαι ποτέ της άποψης ότι πρέπει να ασκείς προσωπική κριτική στον Υπουργό, διότι ο Υπουργός είναι αυτός που ο Πρωθυπουργός επιλέγει και τον παρακολουθεί. Την ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός, όχι ο Υπουργός. Όταν επιλέγεις ένα συγκεκριμένο Υπουργό, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για μια συγκεκριμένη θέση, θα πρέπει να περιμένεις και τις συνέπειες της επιλογής σου.

• Φαντάζομαι ότι έχουν ανοίξει ήδη δίαυλοι σοβαρής επικοινωνίας, είτε άμεσης είτε μέσω τρίτων χωρών, ώστε να δούμε πού θέλουν να το πάνε οι Τούρκοι. Όμως, οφείλω να σας πω ότι εδώ βλέπουμε δύο θέματα. Πρώτον, για το συγκεκριμένο επεισόδιο. Πρέπει να φέρουμε τους στρατιωτικούς μας πίσω. Δεύτερον, βλέπετε τι κάνουν οι Τούρκοι; Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατηγορίας κατασκοπείας. Μιλάμε σοβαρά; Θα στέλναμε κατασκόπους «σεινάμενους κουνάμενους» με τη στολή τους και με τα κινητά τους; .

• Αυτό που παρατηρούμε είναι μια κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και ειλικρινά εύχομαι να είναι αυτό το τελευταίο επεισόδιο της κλιμάκωσης. Πρέπει όμως να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

• Όπως ξέρετε, μπορεί να υπάρχει κάτι απόρρητο και να μην το γνωρίζω αλλά γενικά η τάση της κυβέρνησης να ενημερώνει δεν είναι το «φόρτε» της. Είδατε τι έγινε και στο Σκοπιανό. Το μάθαμε εκ των υστέρων και νομίζω ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών δεν το έχει και πολύ μέσα του αυτό, να ενημερώνει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο