Στην εκπομπή «Evening Report» του τηλεοπτικού σταθμού «Action 24»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη χτες το βράδυ στην εκπομπή «Evening Report» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράςστον Action 24.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Η υπόθεση της Novartis στην Ολομέλεια της Βουλής δεν ήρθε επειδή ένας προστατευόμενος μάρτυρας ανέφερε ονόματα πολιτικών. Έρχεται επειδή όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση καταθέτει μια πρόταση κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

• Η πρόταση αυτή είναι η πιο αόριστη πρόταση που έχουμε δει ποτέ και επί τη βάσει αυτής της πρότασης ζητείται όχι εξεταστική επιτροπή, ζητείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιείται κανονικά και προσέξτε κ. Κουβαρά: Ενώ δεν εξατομικεύονται οι ευθύνες όπως ρητά και ο Κανονισμός αλλά και η κοινή περί δικαίου αίσθηση επιβάλλει, δεν λένε π.χ. ότι κατηγορείται ο Δένδιας που έκανε αυτό και εκείνο, ο Σαμαράς, ο Γεωργιάδης, ο Σαλμάς κλπ, παρά ταύτα οδηγούν την Ολομέλεια να πάρει απόφαση σε δέκα διαφορετικές κάλπες για δέκα διαφορετικούς πολιτικούς οι οποίο όλοι είναι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Και κατά συνέπεια να τους ενοχοποιήσει στην κοινή συνείδηση, χωρίς αυτή η πρόταση να έχει στοιχειωδώς θα έλεγα όχι επαρκή στοιχεία, ούτε καν αναφορά των παραβάσεων και των διατάξεων του ποινικού κώδικα που το προβλέπει. Αυτό εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε; Υπάρχει δε και κάτι ακόμη δίπλα σε αυτό, για να ρίξει και το αλάτι στην πληγή: Υπάρχει η αναφορά σε αυτές τις καταθέσεις και σε αυτή τη δικογραφία ενός υπουργού, του κ. Κουρουμπλή. Εκεί η κυβέρνηση δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει. Και όχι μόνο αυτό, στο δια ταύτα της πρότασης, τι λέει; Για ορισμένα αδικήματα να αποφανθεί η επιτροπή και να εισηγηθεί ότι έχουν παραγραφεί. Περίεργο, γιατί αυτά είναι κυρίως η απιστία, που αφορά τον κ. Κουρουμπλή. Για τα άλλα να αποφανθεί και να στείλει την απόφαση πίσω στη Δικαιοσύνη. Αυτό τι σας «μυρίζει» εσάς;

• Εξαρτάται από ποιο στάδιο και μετά συμβαίνει η σκευωρία. Σκευωρία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος βρήκε τους μάρτυρες και τους είπε επί λέξει τι να πούνε. Σημαίνει ότι κάποιος βρήκε κάποιες μαρτυρικές καταθέσεις στην πορεία και είδε ότι εκεί μπορεί να τις εκμεταλλευτεί με κάποιον άλλο τρόπο. Και εκεί προσπάθησε να κάνει διάφορα πράγματα για να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν είχε στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση.

• Ο κ. Σαμαράς υπερασπίζεται τον εαυτό του και έχει κάθε δικαίωμα, όχι μόνο σαν πρώην πρωθυπουργός αλλά ως Έλληνας πολίτης, να προβεί σε κάθε ενέργεια που κρίνει ότι προστατεύει την τιμή και την υπόληψή του.

• Για να σας είμαι ειλικρινής δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα και θα δείτε στο μέλλον, στα χρόνια που έρχονται, αυτή η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής όπως λέγεται, θα διδάσκεται στις νομικές σχολές σαν νομική αοριστία από τη μία αλλά και σαν πολιτική αθλιότητα από την άλλη.

• Τι προσπαθεί να γίνει εδώ και νομίζω είναι προφανές. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή δεν αντιλαμβάνεται τη διάκριση των εξουσιών. Εάν θέλετε να το χαρακτηρίσουμε “πολωνοποίηση” ή με όποιο άλλο τρόπο.

• Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προσπαθεί αυτό το προϊόν της δικαστικής έρευνας να το χρησιμοποιήσει με έναν τρόπο που δεν υποδηλώνει κανένα σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Αντιθέτως, προσπαθεί με την ισχύ – γιατί είναι μεγάλη η ισχύς της εκτελεστικής εξουσίας – να το στρέψει και να το χρησιμοποιήσει εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων. Αυτό κάνει και εμείς αυτό καταγγέλλουμε.

• Θα είχατε δίκιο να πείτε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δεν την συμφέρουν εάν ασκούσαμε κριτική σε δικαστική απόφαση. Εδώ δεν υπάρχει δικαστική απόφαση. Υπάρχει η προβλεπόμενη ενέργεια ενός εισαγγελέα, ο οποίος όταν πέφτει σε όνομα πολιτικού είναι υποχρεωμένος να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Από εκεί και πέρα αυτό μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα, όχι τη στιγμή που η κα Τουλουπάκη στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή, αλλά από τη στιγμή που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξαναλέω με τον πρωθυπουργό επικεφαλής, συντάσσουν αυτή την πρόταση και την οδηγούν στην Ολομέλεια σε αυτή την κατάληξη.

• Δυστυχώς μεταφερόμαστε σε μια πολιτική αρένα.

• Ο κ. Γεωργιάδης νομίζω ότι έχει το δικαίωμα σε αυτή τη φάση – και νομίζω δεν υπάρχει κανείς να το αμφισβητήσει – να βρίσκεται υπό καθεστώς απόλυτης οργής για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να τον ενοχοποιήσει και έφερε το ζήτημα στη Βουλή. Ισχύουν όσα είπα προηγουμένως και αυτά ισχύουν και για τον κ. Σαμαρά, τον κ. Πικραμμένο, ισχύει για όλους τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έτσι ξαφνικά βρίσκονται μέσα σε μια αόριστη πρόταση, υποχρεωμένοι να υπερασπίζονται την τιμή και την υπόληψή τους.

• Στην αρένα θα κατηγορούσατε το ίδιο το θύμα και το λιοντάρι και θα λέγατε “φταις εσύ που τον τρως αλλά φταις και εσύ που βρίσκεσαι μέσα στην αρένα”;

• Πρέπει να στερήσουμε από αυτόν που αμύνεται τα όπλα τα οποία αυτός κρίνει ή θεωρεί και νομίζει ότι θα είναι απαραίτητα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Θέλετε να ομολογήσω σε ορισμένα πράγματα υπερβολές εκφράσεων ή ύφους και οξύτητα; Συγχωρείστε με όμως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να κατανοήσω ότι ο οποιοσδήποτε από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να φτάσει και στην υπερβολή για να προασπίσει αυτό που θεωρεί ύψιστο αγαθό, απέναντι σε μια κυβέρνηση που εν πάση περιπτώσει δεν σέβεται ούτε το τεκμήριο της αθωότητας κ. Κουβαρά; Σας παρακαλώ να πάρετε από τα πρακτικά της Βουλής και να διαβάσετε την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, μια και μιλάμε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

• Είναι δυνατόν να λέει Υπουργός ότι πρέπει να αποδείξουν αυτοί οι άνθρωποι ότι είναι αθώοι; Μιλάμε σοβαρά; Μετά το άλλαξε, αλλά ξέρετε κάτι; Αυτό είχε στο μυαλό του, αυτό πίστευε και γιατί το πίστευε; Γιατί είναι αφελής; Αυτή ήταν η κυβερνητική προσέγγιση. “Πηγαίνετε στην αρένα να αποδείξετε εσείς αν σας βαστάει τώρα ότι είστε αθώοι”. Χωρίς να υπάρχει σαφής κατηγορία πώς να αποδείξεις την αθωότητα;

• Εάν κατάλαβα καλά από την ερώτησή σας (για την τοποθέτηση συνεργάτη του Πρωθυπουργού) θα πρέπει να επιστρέψουμε στα λαϊκά δικαστήρια και από εκεί και πέρα να δούμε πώς αυτή η χώρα πορεύεται στο ευρωπαϊκό της μέλλον εν όψη των νέων προκλήσεων. Φαντάζομαι επίσης ότι μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος και για το ότι δεν υπερασπιστήκαμε επαρκώς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κάτι φαντάζομαι για την εποχή του Τρικούπη θα έχουμε κάνει στραβά και ούτω κάθε εξής. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αυτή η κυβέρνηση είναι σοβαρή με τη λογική ρεβανσισμού για το… 1946 ή το 1944;

• Στην ερώτησή σας για το εάν θα έρθουμε εμείς με τάσεις ρεβανσισμού η απάντηση είναι όχι, απολύτως. Χαίρομαι δε που με ρωτάτε αν θα έρθουμε γιατί η πραγματικότητα είναι ότι ερχόμαστε.

• Για τον κ. Βενιζέλο νομίζω ότι είναι ο ίδιος υπερχειλίζουσα και έντονη προσωπικότητα, το τελευταίο που θα έκανα στη ζωή μου είναι να εξηγήσω τι είπε. Δεν χρειάζεται. Το λέει πάντα με όσα λόγια χρειάζεται, και νομίζω καθαρά. Για τη δική μας παράταξη τώρα: Εμείς έχουμε πει ότι θα κάνουμε εξεταστική επιτροπή για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και για το πώς η χώρα οδηγήθηκε σε αυτό το πράγμα. Δεν μιλάμε ούτε για προανακριτική, ούτε για ειδικά δικαστήρια, ούτε για διώξεις σε αυτή τη φάση. Πρέπει να δούμε τι έγινε. Εφόσον δούμε τι έγινε να συζητήσουμε ό,τι άλλο από εκεί και πέρα.

• Δεν νομίζω ότι τότε ήταν σαφές τι είχαμε χάσει και ο κόσμος ξαναψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχήν η ελληνική κοινωνία δεν δίνει στην κυβέρνηση δέσμια αρμοδιότητα, αυτό είναι το καθεστώς στο οποίο ζούμε της κοινοβουλευτικής αστικής Δημοκρατίας. Δεν δίνει δέσμια αρμοδιότητα, δεν της λέει “πήγαινε και κάνε αυτό”. Η προσπάθεια η οποία κάνει αυτή η κυβέρνηση και μάλιστα δια των δημοψηφισμάτων, τα οποία είτε κάνει είτε απειλεί να κάνει, περνάει την ευθύνη των δύσκολων αποφάσεων πίσω στην κοινωνία και αυτό το λέει δημοκρατικότητα, αλλά είναι απολύτως αντίθετο με το ισχύον Σύνταγμα. Από τη στιγμή που ο κυρίαρχος λαός σε ψηφίζει την ευθύνη την αποκτά το κόμμα το οποίο κέρδισε τις εκλογές, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Να είμαστε καθαροί σε αυτό. Εάν το επιχείρημα με το οποίο ετοιμάζονται να έρθουν να απαντήσουν στην κατηγορία περί της τεράστιας ζημιάς είναι “με συγχωρείτε, αυτή ήταν η εντολή του ελληνικού λαού”, επιλέγουν λάθος υπερασπιστική γραμμή. Να έρθουν να μας πούν κάτι πιο σοβαρό.

• Δεύτερον, με ρωτάτε αν επί τούτου «και για να κερδίσουν χρήματα ζημίωσαν την Ελλάδα;». Εγώ δεν θέλω να το πιστέψω αυτό για κανέναν. Σε αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Το γεγονός όμως ότι δεν είναι εκ προθέσεως δεν σημαίνει ότι δεν είναι και υπόλογος των σφαλμάτων του.

• Το έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση θα είναι μια εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν σας το λέω εγώ. Δεν θα μπορούσα να δεσμεύσω εγώ την παράταξη. Αυτό δεν γίνεται ούτε εξαιτίας της απειλής ούτε για συμψηφισμό ούτε για να κυνηγήσεις τους πολιτικούς αντιπάλους.

• Συναίνεση δεν σημαίνει συμφωνία και βέβαια δεν σημαίνει συνενοχή όταν βλέπεις το λάθος. Σημαίνει ότι ο πολιτικός διάλογος διεξάγεται σε ένα ύφος, με έναν τρόπο ο οποίος επιτρέπει να ακουστεί το επιχείρημα και να το συζητήσουμε. Ίσως σε κάποια, αν θέλετε ελάχιστα αλλά πάρα πολύ σοβαρά και εθνικά σημαντικά, να μπορούμε να συμφωνούμε.

• Αυτό το οποίο έχει εμποδίσει τη συναίνεση δεν είναι το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, αυτό είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε αντιπολίτευσης και αυτονόητη συνέπεια της αντίληψης που έχει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την οποία αυτή η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τον τόπο. Εάν λες ότι είναι επιζήμια μια κυβέρνηση και δεν ζητάς εκλογές είναι λογικά ανακόλουθο. Άρα δεν δυναμιτίζει αυτό τη συναίνεση. Άλλα είναι που τη δυναμιτίζουν και τα έχουμε δει.

• Πάμε τώρα στο Σκοπιανό. Αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία συναίνεση στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος; Η απάντηση είναι: Πότε της ζητήθηκε; Ήρθε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή από τη Νέα Δημοκρατία να έχουν μια κοινή στάση; Υπήρξε μια έστω μυστική εάν θέλετε, το έχω πει χίλιες φορές, ενημέρωση πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;

• Η εθνική επιδίωξη ανεξάρτητα από το αν θα το πετύχουμε ή όχι είναι η μη-χρήση του όρου Μακεδονία, έτσι δεν είναι; Αυτό θέλουμε. Εμείς δεν περιορίζουμε το που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση. Μια διαπραγμάτευση είναι προφανές ότι σημαίνει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Όμως δεν δικαιούμαστε να ασκήσουμε κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία δεν μας ρωτάει την γνώμη μας και ξεκινάει από ένα σημείο το οποίο στην πραγματικότητα είναι το έσχατο σημείο υποχώρησης που φτάσαμε σε μια προηγούμενη διαπραγμάτευση; Δηλαδή έχει αφήσει όλο το τραπέζι στην άλλη πλευρά, έχει πάει σε μια γωνία, εκεί που δεν πάει παραπίσω και άρα εάν ξεκινάει από αυτό το σημείο, το πιο πιθανό είναι ότι η άλλη πλευρά θα της πάρει κάτι ακόμη. Εμείς σαφέστατα είπαμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ώστε να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά. Γιατί εάν είναι να το κλείσουμε αυτό το θέμα να το κλείσουμε μια και καλή , μην ανοίξει μετά από 5 χρόνια με χειρότερους όρους για την Ελλάδα.

• Έτσι όπως με ρωτάτε, είναι σαν η Νέα Δημοκρατία να είναι εγκλωβισμένη σε ένα “όχι” απέναντι στον κ. Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία πάντα, ιστορικά, έχει κάνει αυτό που επιτάσσει κατά τη δική της κρίση βέβαια, το εθνικό συμφέρον. Ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει η χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ανεξαρτήτως χρόνου, θα είναι καλό για τη χώρα κ. Κουβαρά. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάντα εκεί για να το στηρίξει και να το υποστηρίξει.

• Εάν ο κ. Καμμένος δεν ψηφίσει αυτό που θα φέρει η κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση, άρα δεν υπάρχει κανένας να διαπραγματευτεί. Για εμάς δεν είναι το θέμα να πέσει η κυβέρνηση το μείζον αλλά να λυθεί με τον σωστό τρόπο το πρόβλημα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να το χειριστεί κάποιος ο οποίος έχει την εντολή του ελληνικού λαού. Πώς τεκμαίρεται η εντολή του ελληνικού λαού; Από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι είναι, δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Παιχνιδάκια του τύπου ο ένας κάνει το ένα και ο άλλος το άλλο, αλλά κανένας δεν είναι εξουσιοδοτημένος από κανέναν, εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε.

• Θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος με την Τουρκία και έχουμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχω κάνει πολλές ερωτήσεις. Συντρέχει με τις εξελίξεις στην Τουρκία, συντρέχει με την κατάσταση στα νοτιοανατολικά σύνορά της, αλλά συναρτάται πάρα πολύ με την αβελτηρία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί τις σχέσεις με την Τουρκία όλο αυτό τον καιρό, με έναν απίστευτο ερασιτεχνισμό, με μια επιπολαιότητα η οποία μας έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση.

• Κορυφαία ανοησία το ότι έφεραν εδώ για επίσκεψη τον κ. Ερντογάν. Είναι γνωστό ότι οι επισκέψεις και οι συναντήσεις δεν τελειώνουν ακριβώς στο σημείο που ξεκίνησαν οι σχέσεις των δύο κρατών, εάν δεν πάνε καλά. Συνιστούν οπισθοδρόμηση. Για αυτό και οι ηγέτες συναντώνται όταν υπάρχει πιθανότητα να κάνουν ένα βήμα μπροστά.

• Μετά την επίσκεψη Ερντογάν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έκαναν πολλά βήματα πίσω και όλα αυτά συνέβησαν γιατί; Τον κ. Ερντογάν τον έχουν συναντήσει και άλλοι πρωθυπουργοί, τον συνάντησε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Καραμανλής, εγώ ο ίδιος τον έχω συναντήσει σαν Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και έχω δει την αλλαγή στον χαρακτήρα του. Αυτά θέλουν προετοιμασία, προσοχή και μελέτη. Αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Πήγε να κάνει πάλι εξωτερική πολιτική με όρους εσωτερικής πολιτικής.

• Στο Σκοπιανό θα είχαμε εξασφαλίσει ενιαία εθνική στάση τουλάχιστον των βασικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Δεύτερον, με την Τουρκία, δεν θα είχαμε φτάσει απλώς ποτέ εκεί και δεν θα χρειαζόμασταν να έχουμε κάτι παραπάνω. Θα είχαμε εμποδίσει την όξυνση όπως το είχαμε καταφέρει και στο παρελθόν, το ξαναλέω, και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής πήγανε στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε ο κ. Ερντογάν εδώ να συζητήσουμε, δεν φτάσαμε ποτέ στο σημείο να συγκρούονται πλοία, να εμβολίζονται σκάφη μας.

• Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό το μέτωπο της οικονομίας. Αλίμονο στη χώρα αν δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που γίνεται σήμερα, αλίμονο στη χώρα αν το μέλλον της είναι αυτοί οι φορολογικοί συντελεστές και αυτοί οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, αυτή η διαχείριση της οικονομίας. Αλίμονο σε όλους μας.

• Με φορολογικούς συντελεστές που απολήγουν από το 82% μέχρι και το 90% του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή των επιχειρήσεων να πηγαίνει στον κρατικό κορβανά, με τα ελλείμματα του Δημοσίου να μεγαλώνουν συνεχώς, με τον αριθμό των ατόμων στο Δημόσιο και τα έξοδα να μεγαλώνουν διαρκώς, αν νομίζουμε ότι έτσι θα πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή οικονομία η οποία θα αντέξει στον ανταγωνισμό, γελιόμαστε.

• Μείωση φόρων, όχι σήμερα. Χτες! Ναι, πρέπει να επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουμε συμφωνήσει αλλά λιγότεροι και χαμηλότεροι φόροι δεν σημαίνει με κανένα τρόπο λιγότερες εισπράξεις για το Κράτος. Είναι λάθος αυτό και αυτό απεδείχθη το 2014 όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση. Είναι λάθος και είναι λάθος για το οποίο φταίει αυτή η κυβέρνηση και πρέπει να σας πω ότι έχω μεγάλη και συσσωρευμένη οργή έναντι της τρόικας η οποία αποδέχτηκε αυτή τη συνταγή. Αυτά τα πράγματα οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε ασφυξία και σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ή σε καθόλου ανάπτυξη. Άρα λοιπόν, λιγότεροι φόροι δεν σημαίνει λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο.

• Ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αυξήθηκαν κατά 28.000 τον τελευταίο χρόνο; Αυτό έγινε με όποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε πονηρά και έβαλε κάποιους δικούς του, συγγενείς, ξαδέλφια, θείους, γνωστούς και φίλες να σιτίζονται δωρεάν στο Πρυτανείο. Πώς έγινε αυτό το πράγμα; Ξέρετε ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 25 δισ. ευρώ; Άρα αυτή η συνταγή πείτε μου, πού οδηγεί;

• (Για τα όσα ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή σχετικά με «τρίτη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ»): Καταρχήν ο κ. Βενιζέλος νομίζω αναφέρθηκε με κομψότητα εάν δεν απατώμαι για να μην πει όνομα, στον κ. Παπαγγελόπουλο, δεν μπορεί να εννοούσε τίποτε άλλον όταν λέει ότι υπάρχει τρίτη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως επίσης, εάν γύριζε ειλικρινά ο κ. Βενιζέλος και κοίταγε το ΠΑΣΟΚ, θα έβλεπε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ είναι στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Τί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε με ποσοστό άνω του 30%; Τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μισοί πρόεδροι Νομαρχιακών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόεδροι των παλαιών Νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ. Παντού στον Δημόσιο Τομέα τα στελέχη, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.

• Σοβαρά μιλάμε τώρα; Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που κρατάει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με μια και μοναδική περίπτωση να είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος; Όχι, η Νέα Δημοκρατία! Ξαναλέω, αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στον κ. Παπαγγελόπουλου. Εάν θέλετε, το ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος πήγε και υπηρετεί αυτή την κυβέρνηση δεν μου αρέσει αλλά τι θέλετε να κάνω εγώ για αυτό; Είναι ελεύθερος Έλληνας πολίτης, έτσι έκρινε.

• Από την άλλη πλευρά όμως, είναι δυνατόν να δεχόμαστε κριτική από το ΠΑΣΟΚ σε αυτό; Όλο το ΠΑΣΟΚ έχει μεταναστεύσει. Ο κ. Κουρουμπλής για τον οποίο συζητάγαμε προηγουμένως, σε ποιό κόμμα ανήκε; Για να το ξέρω δηλαδή. Είναι καλό – και το λέω με κάθε σεβασμό για το ΠΑΣΟΚ και την τάση η οποία είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τις σκέψεις που σε πολλά θέματα συμμερίζομαι – να κοιτάνε τα του οίκου τους. Θα βοηθούσε πάρα πολύ αν θα μπορούσαν να επαναπατρίσουν στο ΠΑΣΟΚ όλους εκείνους που έχουνε πάει και υπηρετούν το ΣΥΡΙΖΑ γιατί τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέρρεε.

• Καθόλου δεν έχουμε σταματήσει να ζητάμε εκλογές, εάν μπορούμε και αύριο. Δεν το έχουμε σαν κεντρικό θέμα γιατί δεν μπορούμε κάθε μέρα να φωνάζουμε. Με αυτή την κυβέρνηση δεν προβλέπω τίποτα. Είναι φανερό, νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες μείωσης της τεράστιας δημοσκοπικής διαφοράς που έχει η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Εάν βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές. Όχι για να κερδίσει, ξέρει ότι δεν πρόκειται να κερδίσει. Η προσπάθειά της είναι να εμποδίσει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θεωρώ, μπορεί εάν θέλετε να είναι η ελπίδα μου ότι η Νέα Δημοκρατία ό,τι και αν γίνει θα κερδίσει τις εκλογές. Ποιο είναι το ερώτημα και το διακύβευμα, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση των ημερών; Η αυτοδυναμία.

• Εγώ πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η αυτοδυναμία για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην μπει σε ένα παζάρι από την πρώτη μέρα, να βάλει νερό στο κρασί του ή στο πρόγραμμα και στις απόψεις του. Το έχουμε δει αυτό, οδηγεί πολλές φορές σε πολύ μέτρια αποτελέσματα.

• Αυτοδυναμία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα κυβερνήσουμε μόνοι μας. Απλώς θα μπορούμε να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις. Δεύτερον, ας υποθέσουμε – μακριά το κακό από εδώ – ότι δεν είμαστε αυτοδύναμοι. Το εάν θα μπορέσουμε να βρούμε συμμάχους εξαρτάται από το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές.

• Μετά τις εκλογές θα είναι ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό το οποίο θα έχει δημιουργήσει η κρίση του ελληνικού λαού.

• Είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας πολλά χρόνια. Δεν υπήρξα ποτέ σε άλλο κόμμα, αυτό είναι το πολιτικό μου σπίτι, το αγαπάω. Μου λένε ότι θα πάθουμε ζημιά εάν φτιαχτεί κάτι στα δεξιά μας. Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από εμάς εάν θα πάθουμε ζημιά, το αν θα φτιαχτεί δεν μπορώ να το ξέρω, προφανώς κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση. Εάν εμείς σαν Νέα Δημοκρατία λειτουργήσουμε με αυτοπεποίθηση, εάν εμείς μιλήσουμε με την κοινωνία και καλύψουμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες της, δεν μπορεί να μας απειλήσει κανείς.

• Να σας το θέσω αλλιώς. Είναι απαραίτητο για τη Νέα Δημοκρατία για να ηγεμονεύσει πολιτικά να έχει σταθερές προσβάσεις και στον κεντρώο χώρο. Εάν αυτό το στερηθεί, τότε η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να γίνει ένα ισχυρό κόμμα μεν, αλλά ένα κόμμα που να μην μπορεί να κυβερνήσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο