Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Νομίζω ότι έγινε πολύ φανερό χτες, από την αρχή της συζήτησης, ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν μεν στην σύσταση της επιτροπής, αλλά δεν ξέρουμε εάν όλα θέλουν το ίδιο πράγμα. Εμείς τι είπαμε; Έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή κάποιες καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων. Να διερευνηθούν 1.000 φορές. Όμως είναι φανερό ότι επί της βάσης αυτής της δικογραφίας θα μπορούσε να γίνει μια επιτροπή η οποία να κάνει προκαταρκτική εξέταση επί του θέματος και από εκεί και πέρα η Βουλή, όπως έχει το δικαίωμα και ασκώντας τα εισαγγελικά καθήκοντα που της δίνει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της και το ισχύον νομικό πλαίσιο, να εξειδικεύσει τις κατηγορίες, εάν υπάρξουν. Αυτή θα ήταν η λογική σειρά των πραγμάτων.

• Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε αυτή τη διάθεση από την αρχή. Η διερεύνηση της αλήθειας πολύ λίγο την ένοιαζε. Αυτό το οποίο ήθελε ήταν να δημιουργήσει θόρυβο, πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και να αποκομίσει ένα στενό κομματικό όφελος εις βλάβην των θεσμών. Αυτό έκανε με τη χτεσινή διαδικασία με τις δέκα κάλπες και την εξατομίκευση χωρίς να υπάρχει τέτοια πρόταση. Εάν διαβάσετε την πρόταση την οποία κατέθεσε, δεν εξατομικεύει.

• Η πρόταση έλεγε να γίνει μια επιτροπή η οποία να διερευνήσει εάν η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη και να αποφασίσει ότι έχουν παραγραφεί κάποια άλλα, αυτό όσον αφορά τον κ. Κουρουμπλή. Να γλιτώνουμε και κανέναν «δικό μας» με την ευκαιρία! Σε αυτό το πλαίσιο δεν νομίζω ότι προοιωνίζεται τίποτα καλό. Εμμένει αυτή η κυβέρνηση στην ίδια αιώνια λογική της: Μικροκομματικό όφελος, μικροκομματική αντιμετώπιση, καμία συναίνεση στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.

• Προφανώς για εμάς στη Νέα Δημοκρατία αυτό το οποίο προέχει είναι να δούμε τι έχει γίνει σε αυτή την υπόθεση. Εμείς δεν θέλουμε ούτε να καλύψουμε ούτε να συγκαλύψουμε ούτε να αποποιηθούμε, εάν υπάρχουν ευθύνες, σε κάποιον που ανήκει στον δικό μας πολιτικό χώρο. Έτσι όμως όπως ήρθαν οι καταθέσεις, αυτό αποτελεί μεγάλο “εάν”.

• Έχουμε μόνο τις καταθέσεις των τριών ανωνύμων μαρτύρων που προφανώς δεν φτάνουν. Το λέει ο νόμος, δεν το λέω εγώ.

• Εμείς θέλουμε να γίνει έρευνα, άλλος θέλει να την κουκουλώσει την κατάσταση γρήγορα. Ξέρετε, αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ενδιαφέρεται να λυθεί κανένα πρόβλημα ή να διερευνηθεί κάτι. Θα προτιμούσε μάλιστα εάν είναι δυνατόν να μη διερευνηθεί τίποτα. Διότι τι θα γίνει με αυτό; Θα μπορεί εσαεί να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ως ηθικά υπεύθυνη για εγκλήματα τα οποία ουδέποτε έτσι και αλλιώς θα είχαν αποδειχθεί, αλλά δεν θα είχαν και ανταποδειχθεί. Δεν επιτρέπει, δε θέλει την αθώωση κανενός αυτή η κυβέρνηση. Δημιουργεί τεράστια θεσμικά προβλήματα και βαθιές πληγές στον κοινωνικό ιστό που θα κάνουμε δεκαετίες να τις ξεπεράσουμε. Είναι πάρα πολύ κρίμα και πάρα πολύ στενάχωρο. Επιστρέφουμε σε πρακτικές ασύλληπτες και σε εχθροπάθεια μεταξύ των κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό, η οποία σε τίποτα δεν πρόκειται να βοηθήσει τον τόπο.

• Εδώ βλέπετε ακριβώς το ανάποδο. Όποιος επικαλείται τη διαδικασία στην πραγματικότητα θέλει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και αυτό έχει να κάνει με εμάς. Την πρόταση την έγραψε η κυβέρνηση, όχι εμείς. Εμείς δεν ζητήσαμε ούτε να αποφασίσει κανείς περί παραγραφής ούτε να αποφασίσει κανείς ότι δεν έχει αρμοδιότητες. Να διερευνηθεί το θέμα είπαμε, εις βάθος, με τη γνωστή έκφραση – που δεν μου αρέσει να την χρησιμοποιώ γιατί έχει γίνει πια τόσο πολυφορεμένη που γίνεται κουραστική – “όλα στο φως”, που όμως είναι η πραγματικότητα. Να δούμε καθαρά τι έχει γίνει αλλά όχι να σπιλώνουμε αριστερά και δεξιά. Πρέπει να υπάρξει και μια προστασία των ανθρώπων που εκθέτουν τον εαυτό τους στη δημόσια ζωή. Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους που να ασχοληθούν με την πολιτική, νέους ανθρώπους που να μπουν στα δημόσια πράγματα. Όταν βλέπουν αυτό το κλίμα, ποιός πετυχημένος άνθρωπος θα αφήσει τη ζωή του για να μπει στην πολιτική; Για να τον σπιλώνει ο οποιοσδήποτε τύπου κ. Πολάκη και του πρωθυπουργού, ο οποίος εν πάση περιπτώσει πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να φέρεται με τρόπο που φέρεται κάποιος αρχισυνδικαλιστής σε συνδικαλιστικό όργανο;

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα: Εμείς δεν ήρθαμε να σας πούμε ότι δεν τρέχει τίποτα με την ιστορία των φαρμάκων, αλλιώς θα λέγαμε όχι. Δεν ήταν εύκολο, παρά ταύτα είχαμε το θάρρος να σηκωθούμε και να πούμε “ναι, να διερευνηθούν”, να διερευνήσουμε τις ενδεχόμενες ευθύνες οποιουδήποτε, ακόμη και των στελεχών μας. Αυτό για ένα κόμμα δεν είναι εύκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μεγάλο κόπο για να βγάλει τον κ. Κουρουμπλή από την εικόνα, δεν θα το καταφέρει, γιατί έχουμε το δικαίωμα της δικής μας πρότασης, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα τώρα. Βλέπετε όμως από την μια πλευρά ένα κόμμα το οποίο όταν αφορά κάτι δικό του στέλεχος κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει διερεύνηση και από την άλλη μια παράταξη, την Κεντροδεξιά, η οποία ανοιχτά και ξάστερα λέει “ψάξτε μας όσο θέλετε”.

• Ποιός αρνείται ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το ότι ξέφυγε η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα; Από το Θεό έγιναν όλα; Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι η πολιτική ευθύνη έχει καταλογιστεί. Εμείς χάσαμε σειρά εκλογών και πήραμε και το τεράστιο κόστος να πάρουμε μέτρα για να διορθώσουμε τα σφάλματα.

• Βεβαίως έχει πολιτική ευθύνη και η αντιπολίτευση, η οποία πάντοτε έσπρωχνε προς την αντίθετη κατεύθυνση των υπολοίπων κομμάτων. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα «κλαίει και οδύρεται» για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι ακριβώς ο ίδιος ο οποίος έβγαζε ανακοινώσεις εναντίον κάθε περιοριστικού μέτρου φαρμακευτικής δαπάνης. Μας εγκαλούσε για «αναλγησία», όταν προσπαθήσαμε κάπως να μαζέψουμε τα πράγματα.

• Το τι θα προτείνουμε για τη διαδικασία της προκαταρκτικής, δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω τις απόψεις των συναδέλφων. Θα κάνουμε συζήτηση και θα το δούμε. Δόξα τω Θεό, η Νέα Δημοκρατία έχει μια σοβαρή ομάδα ανθρώπων που ξέρουν το Δίκαιο και μπορούν να το κάνουν με μια σοβαρότητα. Θα μου πείτε “γιατί, οι άλλοι δεν έχουν;” Όταν διαβάσει κανείς τη χτεσινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει ότι η νομική επιστήμη έχει κάποια θέματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, για να το πω επιεικώς. Ο νομικός του μέλλοντος που θα δει τα πονήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή θα κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια ή θα κλαίει με μαύρο δάκρυ.

• Πρέπει να σας πω όμως – και αυτό είναι δική μου προσωπική πρόβλεψη – ότι δεν προβλέπω εύκολο το έργο της επιτροπής υπό την έννοια του να συμφωνήσουμε. Διότι όταν ο ένας θέλει τη συγκάλυψη και την ενοχοποίηση του αντιπάλου, ενώ ο άλλος θέλει την αλήθεια, δύσκολος διάλογος μου φαίνεται.

• Αυτό που λένε ακροατές σας, ότι θα ήταν ευκταίο να υπάρχει μια αυτονομία της Βουλής σε αυτά τα θέματα, ώστε να κάθε φορά να μην είναι η κυβέρνηση η οποία έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, είναι πάρα πολύ σωστό. Εγώ για αυτό έχω πάψει να πιστεύω σε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές. Είχα την τραγική εμπειρία του Βατοπεδίου. Δυστυχώς πρέπει να υπάρξει μια άλλη κουλτούρα η οποία να αφορά όλους.

• Δε συγκαλύπτουμε τους δικούς μας, δεν ενοχοποιούμε τους αντιπάλους μας. Ψάχνουμε την αλήθεια. Να πω ότι είχαν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει βήματα στο να επιτρέπει στη Βουλή ως σώμα, να εκφέρει αντικειμενική κρίση. Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γυρίσαμε πάρα πολύ πίσω σε αυτό το πράγμα, οι δικοί μας είναι «άγιοι» και οι αντίπαλοι είναι «ένοχοι», ό,τι και αν σημαίνει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο