Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Χιώτης και Μπάμπης Κούτρας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Όταν πρόκειται για εθνικά θέματα η Νέα Δημοκρατία πάντοτε προσέχει πάρα πολύ τα λόγια της. Υπάρχει μετά καιρός να λύσουμε τα εσωτερικά μας. Πάντα η Νέα Δημοκρατία έχει στάση εθνικής υπευθυνότητας και αυτό είναι νομίζω κάτι που πρέπει κανείς διαχρονικά να της το αναγνωρίσει.

Σε άλλα κόμματα θα είχαν ήδη ζητήσει κηρύξεις πολέμου και διάφορες ανοησίες.

Εδώ έχουμε προφανώς μια κατάσταση η οποία είναι κατ’ αρχήν πρωτοφανής, υπό την εξής έννοια: Παρατηρώ τα πράγματα πάρα πολύ καιρό, μερικούς από τους πρωταγωνιστές της τουρκικής πλευράς τους ξέρω προσωπικά, το λεξιλόγιο το οποίο χρησιμοποιείται την τελευταία εβδομάδα κυρίως και τον τελευταίο καιρό, είναι πρωτοφανές.

Εγώ δεν θυμάμαι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια να έχει υπάρξει χρήση τέτοιων εκφράσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα για μια χώρα όπως η Τουρκία που έχει σταθερή πολιτική και σταθερές επιδιώξεις. Η όξυνση που κρύβεται πίσω από τις εκφράσεις είναι σημαντικότατη. Μπορεί να οφείλεται σε μια πολύ μεγάλη σειρά πραγμάτων. Η λογική “θα σας κόψουμε τα πόδια”, “θα δείτε τους στρατιώτες μας” κλπ. για να μην τις επαναλαμβάνω, θεωρώ ότι είναι μια σημειολογία και όχι μια έκφραση στιγμιαίας οργής. Καθόλου δεν λέμε “είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω”. Οι ανοησίες που γίνονται από την κυβερνητική πλευρά και πολλές φορές από συγκεκριμένους υπουργούς που χειρίζονται ευαίσθητα θέματα δεν συμβαίνουν στην άλλη πλευρά.

Η άλλη πλευρά μετράει τα λόγια της. Και όταν απειλεί, απειλεί προγραμματισμένα και οι λέξεις είναι επιλεγμένες για να χρησιμοποιηθούν, δεν είναι κατά τύχη. Αυτό μας δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κλιμακούμενη από πλευράς της Τουρκίας ένταση με απόλυτη εμφάνιση των διεκδικήσεων: Με θέματα που αφορούν τα οικόπεδα στην Κύπρο, με θέματα που αφορούν το Αιγαίο, με ζητήματα που πιθανόν να έχουν να κάνουν με την προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα με την Αλβανία στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της νότιας Αδριατικής. Προφανώς και με τη στήριξη και στα Σκόπια.

Η κυβέρνηση έχει κατ’ αρχήν τις εξής πολύ μεγάλες ευθύνες και μιλάω πάρα πολύ ήρεμα και με πάρα πολύ χαμηλούς τόνους ακριβώς για τους λόγους που εξήγησα πιο πριν: Εδώ και ελάχιστες βδομάδες ο κ. Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα και όλη αυτή η ιστορία εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια μας. Η κυβέρνηση δηλαδή ασκώντας την πιο ερασιτεχνική εξωτερική πολιτική που έχει γνωρίσει το ελληνικό κράτος, πιθανόν και από συστάσεώς του, έφερε εδώ τον Τούρκο Πρόεδρο για να καταγράψει τις διεκδικήσεις του επί ελληνικού εδάφους! Και προφανώς με την πλήρη αφέλειά της, την ανοησία της και την ανικανότητά της δεν είχε λάβει κανένα μέτρο πρόνοιας για να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα απέτρεπαν την Τουρκία αφενός από το να καταγράψει τις διεκδικήσεις επί ελληνικού εδάφους, αλλά βεβαίως και πολύ σημαντικότερο να τις διατυπώσει. Για να φτάσουμε στο σημείο της διατύπωσης, δεν ξύπνησε ένα πρωί ο Ερντογάν και είπε “τώρα θα πάω στην Ελλάδα και θα πω στους Έλληνες αυτό και αυτό και θα διεκδικήσω εκείνο και εκείνο”. Όλο αυτό είναι μια σταδιακή διαδικασία η οποία έχει να κάνει και με τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, με την Ευρώπη και με την Αμερική, που στη χειρότερη για εμάς περίπτωση την καταγράφεις και την αντιμετωπίζεις, στην καλύτερη την αποτρέπεις. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Aπολύτως τίποτα, πέρα από τους γελοίους και πραγματικά αστείους λεονταρισμούς σε επίπεδο Υπουργείου Άμυνας.

Η ενδεδειγμένη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν είναι να μην είχαν συμβεί. Γιατί δεν τα κάνανε στο παρελθόν και γιατί το επέλεξαν τώρα; Γιατί τόσα χρόνια με τις ίδιες διαφορές καταγεγραμμένες με την Ελλάδα δεν το επέλεξαν και γιατί αυτό το πρόβλημα δεν προβλέφτηκε;

Είναι φανερό ότι δεν προβλέφτηκε. Πώς εκλήθη ο κ. Ερντογάν εδώ, εάν είχε προβλεφθεί ότι υπάρχει όξυνση, υπάρχει θέμα και να εμφανιστεί διεκδίκηση; Άρα κοινώς, πέρα από τους λεονταρισμούς και τα στεφάνια και όλα αυτά τα τεκμήρια άγνοιας και αφέλειας που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό, έχουμε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές. Να είμαστε σαφείς.

Κανένα παιχνίδι δεν είναι χαμένο, αλλά και ποιόν επιλέγεις για κάθε ρόλο είναι και αυτό σημαντικό, όπως και πώς αξιολογείς κάθε υπουργείο και πώς αξιολογείς κάθε δουλειά. Για να είμαστε και σε αυτό σαφείς, εγώ δεν λέω αν ο Υπουργός Άμυνας είναι κατάλληλος ή ακατάλληλος. Για μένα η ευθύνη είναι πάντα στον Πρωθυπουργό που αυτός έχει την ευθύνη των πάντων. Αυτό είναι το Σύνταγμα της χώρας.

Θέλω να δω τώρα που έρχεται η ώρα της ευθύνης τι σήμαιναν σημειολογικά όλα αυτά τα “καουμποϊλικια” των προηγούμενων καιρών.

Το να προσπαθεί ο Ερντογάν, να κάνει εξαγωγή της κρίσης και του προβλήματος που έχει στον πόλεμο στη Συρία μου ακούγεται λίγο αντιφατικό. Η Συρία είναι εκτός συνόρων του, άρα κάνει ήδη εξαγωγή.

Το καταλαβαίνω ότι είναι ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, και καλά κάνετε και το λέτε αλλά ερωτώ: Αυτό το γεγονός την τελευταία βδομάδα δημιουργήθηκε; Το κουρδικό ως πρόβλημα, για να το πούμε και με το όνομά του και η κατάσταση στη Συρία που δημιουργεί θέματα ανασφάλειας και τριγμών στη γείτονα χώρα, είναι κάτι που το είδαμε τις τελευταίες δέκα μέρες; Πριν δεν υπήρχε;

Το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι ΗΠΑ είναι με το μέρος μας, αφού και αυτοί είναι σε φάση σύγκρουσης με τον Ερντογάν. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον λεγόμενο από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Μάλιστα, να τρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μπει κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ φαντάζομαι παρακλητικά, αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο!

Εγώ δεν είδα κάποια δήλωση από Αμερικανό επίσημο ο οποίος να παίρνει ευθέως το μέρος μας, να δηλώνει ότι οι αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο είναι ελληνικές, να λέει στην Τουρκία να μαζευτεί και δεν είδα τίποτα μετά το χτεσινό επεισόδιο που να με καθησυχάζει.

Οι ίσες αποστάσεις όταν ο ένας αδικεί και ο άλλος αδικείται δεν είναι ίσες, είναι απολύτως άνισες. Εάν πάτε εσείς να μπείτε στο σπίτι μου και οι ΗΠΑ πουν κάτι γενικόλογο, ή να τα βρούμε μεταξύ μας, στρέφεται ευθέως εναντίον μου, αν εσείς είστε ο εισβολέας.

Εγώ κατάλαβα ότι πήγε ο κ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν τα είχαμε, από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να αναβαθμίσουμε αεροπλάνα και από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που χρειαζόμαστε σαφή στήριξη, αυτή τη στήριξη δεν την παίρνουμε. Τι εξωτερική πολιτική είναι αυτή;

Ως προς τις ΗΠΑ, η παρούσα κυβέρνηση μάλλον δουλοπρεπής είναι και το λέω επιεικώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτά τα θέματα έχει δείξει απόλυτη ευθύνη και κάνουμε πολύ καλά που αναστέλλουμε το αίτημα για εξεταστική επιτροπή.

Στο βαθμό που η εξέλιξη αυτής της όξυνσης με την Τουρκία δεν εξαρτάται από εμάς μονομερώς – και σίγουρα με κανέναν τρόπο δεν εξαρτάται από την αντιπολίτευση- είναι πολύ λογικό εμείς να μην θέτουμε χρονικά όρια. Κι αυτό παρότι εμάς κομματικά μας βλάπτει, χάνουμε ένα θέμα στο οποίο θα μπορούσαμε και έντονη κριτική να ασκήσουμε και κομματικά οφέλη να έχουμε.

Το θέμα με την Novartis, έχω την εντύπωση πως η κυβέρνηση είναι καλό να σταματήσει να την χρησιμοποιεί. Είναι καλό να σοβαρευτεί και να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα πάντα για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Έτσι βλάπτει το πολίτευμα, τη Δικαιοσύνη, βλάπτει την πίστη της κοινωνίας στη Δικαιοσύνη. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο.

Στο θέμα της αναστολής του αιτήματος για την εξεταστική επιτροπή για τον κ. Καμμένο, εμείς λογοδοτούμε ως Νέα Δημοκρατία και όχι για την κυβέρνηση. Εάν υποστούμε κομματική ζημιά είμαστε διατεθειμένοι να την υποστούμε. Ας πάει πίσω όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε υπόνοια βλάβης των εθνικών συμφερόντων καθόσον μας αφορά, ώστε να εξασφαλίσουμε τις παραμέτρους της ελληνικής αντιμετώπισης κάθε ζητήματος.

Η προανακριτική είναι ένα βήμα παραπάνω, νομίζω ότι ορθά η Νέα Δημοκρατία το πήγε σταδιακά. Ξεκινάμε από την εξεταστική που είναι το λογικό, να δούμε περί τίνος πρόκειται και από εκεί και πέρα εάν υπάρξουν στοιχεία να πάμε στο επόμενο βήμα.

Ξαναλέω, εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και δεν στοχοποιούμε κανέναν. Αυτά τα κάνει η κυβέρνηση, να χρησιμοποιεί τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη ώστε να χτυπήσει, να στοχοποιήσει και να βλάψει πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε εμείς, δεν είναι στο DNA αυτής της παράταξης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο