Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Κώστας Παπαδάκης και Σοφία Παπαδοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM» του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Δεν υπάρχει κάτι που να με έχει κάνει να αλλάξω άποψη στο ότι δεν είμαι γενικά υπέρ των συλλαλητηρίων σε ό, τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

• Η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια δήλωση διαπιστωτική, όσον αφορά το συλλαλητήριο και τα κίνητρά του. Ήταν μία σωστή δήλωση.

• Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το συλλαλητήριο σε σχέση με το ίδιο θέμα στο παρελθόν είχε υποπολλαπλάσιο κόσμο. Από την άλλη, δεν μπορώ να πω ότι δεν ήταν μια σημαντική συνάθροιση συμπολιτών μας, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι με αυτό τον τρόπο ήθελαν να διατυπώσουν την άποψή τους.

• Βεβαίως ακούστηκαν τελείως απαράδεκτα συνθήματα – επ’ αυτού τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας – αλλά νομίζω ότι ο κάθε Έλληνας έχει το δικαίωμα να εκφράζει με όποιον τρόπο θέλει αυτός την άποψή του και βεβαίως και εγώ και άλλοι συμπολίτες μας να εκφράζουμε τη δική μας.

• Κάθε εφημερίδα έχει δικαίωμα να γράφει ό,τι θέλει. Αλλά το να κατηγορήσεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «στροφή στην ακροδεξιά» είναι επιεικώς υπερβολή, για να μην πω κάτι άλλο.

• Ο κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να κάνει κόμμα αν θέλει, δεν εμποδίζει κανείς κανέναν. Δεν μπορώ να σας απαντήσω εάν θα έκρινα πιθανό να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα πιο δεξιά από την Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό είναι τελείως υποθετικό. Εάν με ρωτάτε αν υπάρχει κοινωνική ανάγκη να εκφραστεί ένα ρεύμα σκέψης, θα σας έλεγα όχι.

• Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι θα προχωρήσει σήμερα η γ’ αξιολόγηση και ότι θα υπάρξει έγκριση σε ένα εύλογο χρόνο της εκταμίευσης. Από εκεί και πέρα, οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία παραμένουν. Το τέλος της αξιολόγησης δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια φάση όπου τα… δέντρα θα βγάζουν καρπούς, τα πουλιά θα κελαηδάνε και ότι θα είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

• Η χώρα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, έχουμε καινούργια περιοριστικά μέτρα 1,9 δις ευρώ αυτό τον χρόνο που θα λείψουν από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών, τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις και ασφαλιστικές εισφορές. Θα δούμε πόσο η κοινωνία θα αντέξει και κατά πόσο θα τα καταφέρει.

• Το αφήγημα της καθαρής εξόδου έχει ακυρωθεί από καιρό. Τελευταία έντονη διάψευση ήταν η συνέντευξη του κ. Βίζερ την προηγούμενη Κυριακή. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

• Η χώρα έχει μπροστά της – και νομίζω ότι η κυβέρνηση το ξέρει αλλά κατά τη συνήθειά της δεν λέει την αλήθεια – μακρά περίοδο στην οποία θα παραμένει στενά φρουρούμενη από τους δανειστές της. Νομίζω ότι η λύση εδώ είναι μια φυγή προς τα εμπρός, με μια ραγδαία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από μια συνολικά διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης: Λιγότεροι φόροι, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές και στρατηγικό κράτος. Όλα αυτά όμως είναι παντελώς ανίκανη να τα κάνει αυτή η κυβέρνηση.

• Εμείς πάντα ζητάμε εκλογές, χωρίς κραυγές. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή σαν απαραίτητη συνθήκη για να πάνε τα πράγματα καλύτερα.

• Έχουμε μια πολύ μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, άνω των δέκα μονάδων και έχουμε την εντύπωση ότι και μέσα από την προεκλογική περίοδο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το ρεύμα αυτό που θα μας δώσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είμαστε υπέρ των συνεργασιών. Την αυτοδυναμία δεν θα την χρησιμοποιήσουμε σαν παράγοντα ηγεμονίας, αλλά σαν σταθερή βάση για να φτιάξουμε ευρύτερες συμμαχίες οι οποίες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει η χώρα και η κοινωνία τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους. Εμείς δεν θέλουμε να ελέγξουμε το κράτος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

• O χώρος του “Κινήματος Αλλαγής” είναι ένας χώρος με τον οποίο θέλουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά από εκεί και πέρα είναι πολύ μεγάλη συζήτηση του πώς, πότε και τι. Δεν είμαστε όλοι όμοιοι, έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Έχουμε όμως έχουμε συμπλεύσει μέσα σε ένα πλαίσιο σωτηρίας της πατρίδας, όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτή τη σωτηρία. Αναφέρομαι στο παρελθόν και δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό για εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει τις τεράστιες διαφορές μας.

• Θεωρητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές, εάν είχε υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση και είχε ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Αυτή τη στιγμή, εάν με ρωτάτε τι θα γίνει αν «πετάξεις» την Ελλάδα στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, θα σας απαντήσω «όλεθρος». Τα επιτόκια που θα υπάρχουν θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να σταθεί. Ζοριζόμαστε με επιτόκιο της τάξης του 1% στο δημόσιο χρέος, πώς θα πάμε στο 4% ή στο 3,5%;

• Η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει τις συνθήκες ώστε η έξοδος να έχει ένα λογικό κόστος. Δεν πρέπει το κόστος αυτό να είναι πέρα των αντοχών του Έλληνα φορολογούμενου, γιατί έως πότε θα απομυζούμε την κοινωνία; Είναι πάρα πολλοί οι συνάνθρωποί μας που δεν είναι πλέον στα όριά τους, αλλά είναι πέρα από αυτά.

• Εάν λοιπόν το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ανέβει κι άλλο, πού θα τα βρούμε; Καθαρές κουβέντες, δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Πρέπει να πετύχουμε δύο πράγματα: Αφενός μεν πρέπει να πετύχουμε ανάπτυξη της οικονομίας, ώστε να μπορέσουμε μέσα από την ανάπτυξη να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους και από την άλλη ένα λογικό κόστος εξυπηρέτησης των ούτως ή αλλιώς τεράστιων δανειακών μας υποχρεώσεων.

• Επιτρέψτε μου να σας παρατηρήσω ότι η κυβέρνηση δεν το λέει μεν, αλλά τον χρόνο που πέρασε το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 25 δισ. ευρώ. Με αυτή την κυβέρνηση τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Θέλει τεράστια προσοχή και εμείς, σας το επαναλαμβάνω, δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο