Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι περιμένουμε την πρόταση στο σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όχι μερική κυβερνητική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ – με παράσταση δήθεν διαμαρτυρίας από τους ΑΝΕΛ – και επί αυτής της πρότασης θα τοποθετηθούμε.

Υπάρχει ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να διαφωνούν πράγματι, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης που βεβαίως κρίνεται σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία.

Υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία η οποία εισηγείται στο εθνικό κοινοβούλιο ένα σοβαρό εθνικό θέμα, ναι ή όχι; Εάν μεν υπάρχει, επ’ αυτής της εισήγησης εμείς θα τοποθετηθούμε. Εάν δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση για μας. Κατά συνέπεια, δεν διαφωνούμε ή συμφωνούμε με την πρόταση, δεν υπάρχει κάποιος να την υποβάλλει.

Μου λέτε ένα νόμο που απορρίφθηκε από την Βουλή επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; Δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα, όπως δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απορρίφθηκε από κυβέρνηση στη μεταπολίτευση.

Εμείς έχουμε την εξής άποψη και αυτή αναπτύσσουμε στην ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της συμπαρατάσσεται μαζί μας σε αυτό: Λέμε ότι εν’ ονόματι του ελληνικού λαού διαπραγματεύεται μια κυβέρνηση που επί του θέματος που διαπραγματεύεται έχει την πλειοψηφία τουλάχιστον της Βουλής, αν όχι και της κοινής γνώμης.

Εάν αυτή η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται δεν έχει την πλειοψηφία της Βουλής, τότε κακώς διαπραγματεύεται και πρέπει να διαπραγματευτεί και να φέρει την πρόταση μια άλλη κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας. Άρα, λοιπόν, για εμάς θέμα κυβέρνησης η οποία δεν έχει την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας και διαπραγματεύεται εθνικό ζήτημα δεν είναι κατανοητό και το έχουμε πει ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να το ψηφίσουμε. Απλά, καθαρά, αυτή είναι η θέση μας από την αρχή, αυτή τη θέση θα στηρίξουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει επανειλημμένος σε κάθε τόνο και σε όλους.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι καθ’ ημάς το εθνικό συμφέρον. Όλα τα εθνικά ζητήματα να τα διαπραγματεύεται κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας. Αλίμονο εάν το διαπραγματεύονται υπουργοί που δεν υπάρχει πλειοψηφία να τους στηρίξει. Επ΄ ονόματι τίνος διαπραγματεύονται;

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, εάν ο κ. Κοτζιάς ή οποιοσδήποτε υπουργός φέρει πρόταση χωρίς την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θα έχει από εμάς ψήφο, άρα δεν θα έχει την πλειοψηφία, έστω και εκ των υστέρων. Θα προτείναμε λοιπόν στην κυβέρνηση να μην διανοηθεί κάτι τέτοιο.

Εμείς έχουμε μια πάγια άποψη επί του θέματος της απλής αναλογικής, δεν νομίζω ότι τα κόμματα τα οποία πρόσφατα έχουν τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα θα αλλάξουν άποψη.

Κατανοώ ότι υπάρχουν κάποιες εκκλησιαστικές παράμετροι ως προς τα θέματα δικαιοδοσίας των Εκκλησιών, τα οποία θα ήθελα να τα δω, δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω επ’ αυτού. Εάν υπάρχει βέβαια τέτοιο εκκλησιαστικό θέμα, ορθώς τοποθετείται. Εάν κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει, μου κάνει φοβερή εντύπωση το γιατί θεωρεί η Εκκλησία ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί ευθέως επ’ αυτού. Βέβαια, οφείλω θετικά να παρατηρήσω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος πάντα διαπνέεται από ένα πνεύμα καταλλαγής, τοποθετήθηκε εναντίων των συμμετοχών σε συγκεντρώσεις κλπ.

Υπάρχουν και ο Αρχιεπίσκοπος και η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών. Όπως προκύπτει εμένα του ιδίου πια, δεν μιλάω για την Νέα Δημοκρατία, μιλάω για τον εαυτό μου, μου προκύπτει κάθετη αντίθεση των εκκλησιαστικών παραγόντων απέναντι στο μισαλλόδοξο κήρυγμα της Χρυσής Αυγής. Η ορθοδοξία είναι ένα θρήσκευμα αγάπης, δεν μπορεί να συμπαραταχθεί με ναζιστικά φαινόμενα. Αυτό δεν γίνεται, αλίμονο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο