Συνέντευξη στην εφημερίδα Νέα Σαββατοκύριακο

«Η αγορά είναι ψυχολογία» έχετε πει. Πώς το εννοείτε;

Η αγορά αντιλαμβάνεται αμέσως τις πραγματικές προθέσεις και τα σχέδια μιας κυβέρνησης σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και των spreads, εν όψει και μόνο της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας ως νέας κυβέρνησης του τόπου, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά, παράδειγμα προς αποφυγή είναι το αρνητικό μήνυμα που έστειλε η εχθρική αντιμετώπιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την υπερφορολόγηση, με την ανυπαρξία αναπτυξιακής μέριμνας και με τη στάση της στο ζήτημα των επενδύσεων, όπως π.χ. με την απίστευτη κωλυσιεργία – με κάθε πιθανό και απίθανο πρόσχημα – για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Στην πράξη είναι άμεσα εφαρμόσιμο το πρόγραμμα της ΝΔ για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων;

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται κατ’ αντικειμενική εκτίμηση επενδύσεις 10-15 δισ. € ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία προκειμένου να επιτύχει μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη. Με την επιτυχία αυτού του στόχου θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, στη θέση της part time απασχόλησης των 360 ευρώ, για την οποία… πανηγυρίζει η απερχόμενη κυβέρνηση. Αλλά για να πετύχουμε τον συγκεκριμένο στόχο χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως αυτό που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμόσουμε άμεσα: Στη λειτουργία του Κράτους από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης και στη φορολογική πολιτική με τη μείωση των συντελεστών, από 1/1/2020, όταν θα ισχύσει ο νέος Προϋπολογισμός. Παράλληλα, το συνολικό πλέγμα των δράσεων που λάβει η νέα Κυβέρνηση, θα δημιουργήσει από την πρώτη ημέρα ένα διαφορετικό κλίμα για την Ελλάδα διεθνώς και θα της επιτρέψει να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.

Δεν φοβάστε καθόλου μήπως σε επίπεδο Οικονομίας βρεθείτε μπροστά σε… εκπλήξεις που μπορεί να αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φρενάροντας τον σχεδιασμό σας;

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας κληροδοτεί αρκετές «βόμβες», όπως το ζήτημα της ΔΕΗ. Το γεγονός ότι η άλλοτε κραταιά επιχείρηση και μία από τις μεγαλύτερες της χώρας έφθασε στο σημείο να καταγράφει υπέρογκες ζημιές και να απειλείται πλέον με την ενεργοποίηση ρητρών σε δανειακές της συμβάσεις, είναι ενδεικτικό μιας συγκεκριμένης αντίληψης, αλλά και της διαχειριστικής ανεπάρκειας των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη Κυβέρνηση. Να σας υπενθυμίσω τον κίνδυνο εκτροχιασμού της δημοσιονομικής κατάστασης λόγω των προεκλογικών παροχών της απερχόμενης Κυβέρνησης, την κατάσταση στην οποία αφήνει τον τραπεζικό τομέα, την αύξηση του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, την αύξηση των ασφαλιστικών οφειλών κ.ά. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι «μαύρες τρύπες» σε όλους τους τομείς ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Δεν μας πτοεί όμως αυτό. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού σε μια εθνική προσπάθεια, θα τα καταφέρουμε.

Θεωρείτε ότι απειλούνται ευθέως οι δημοκρατικοί θεσμοί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την θεσμική τάξη;

Το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στις Ανεξάρτητες Αρχές, στο ίδιο το Κοινοβούλιο και στη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι τεράστιο. Να σας υπενθυμίσω τη συστηματική απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την απόπειρα να ορίσει η απερχόμενη Κυβέρνηση την επόμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου, σε προεκλογική περίοδο. Να σας υπενθυμίσω επίσης την προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ με τον αλήστου μνήμης νόμο Παππά, τη συστηματική σπίλωση της αντιπολίτευσης και τη γενικότερη αντίληψή της που άρμοζε ίσως στη Βενεζουέλα του Μαδούρο (του οποίου άλλωστε είναι θαυμαστές στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν το κρύβουν), αλλά όχι σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σε αντίθεση με την απερχόμενη Κυβέρνηση, η οποία έδειξε πλήρη ασέβεια στους θεσμούς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα στηρίξει τη λειτουργία τους, θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσει στην εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου. Είμαστε αποφασισμένοι, μετά την πολυετή κυριαρχία του τοξικού λόγου και της διχαστικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο, να ενώσουμε και πάλι όλους τους Έλληνες.

Για τον Νότιο Τομέα της Αθήνας, ποιες θεωρείτε άμεσες προτεραιότητες;

O Νότιος Τομέας της Β’ Αθήνας είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, με τεράστιες αναπτυξιακές προκλήσεις, αλλά και με σημαντικά προβλήματα. Η ανάδειξη του συνόλου του παραλιακού μετώπου, από τη Γλυφάδα μέχρι την Καλλιθέα και το Μοσχάτο, η υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, η επίλυση του ζητήματος της ελλιπούς συγκοινωνιακής σύνδεσης της περιοχής με μέσα σταθερής τροχιάς, είναι μερικές μόνο από τις προτεραιότητές μας. Όπως προτεραιότητα αποτελούν επίσης η αξιοποίηση του Υμηττού ως τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου και πνεύμονα πρασίνου όλης της πρωτεύουσας, η ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης (με τον πλούσιο βιότοπο που διαθέτει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας), αλλά και η επίλυση του μεγάλου προβλήματος του Αλίμου, ο οποίος είναι ο μοναδικός δήμος της περιοχής ο οποίος δεν διαθέτει κοιμητήριο. Το διακύβευμα είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Νότιου Τομέα και να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο