Απάντηση στο άρθρο του Γ. Κούρκουλου για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά

Με άρθρο που δημοσίευσε στο φύλλο της 23.03.2011 της εφημερίδας ΄Καθημερινή Ενημέρωση’ ο κ. Γιάννης Κούρκουλος, πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας, αποκαλεί ‘κακόγουστη κωμωδία’ το αίτημα της Περιφέρειας, Δήμων, Επιμελητηρίων, οργανώσεων και ΜΜΕ της Επτανήσου για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά, εγκαλεί δε εμένα προσωπικά για την υποβολή και συζήτηση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή (17.03.2011).

 

Ο κ. Κούρκουλος ισχυρίζεται ότι το ανωτέρω ομόθυμο αίτημα της επτανησιακής κοινωνίας προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αφού η ισχύουσα ρύθμιση για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους (αρ.21§4 ν.2859/2000) ‘καλύπτεται’ από αντίστοιχη πρόνοια της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ και δεν δύναται, κατά την κρίση του, να επεκταθεί με πρωτοβουλία του εθνικού νομοθέτη, σε άλλες περιοχές.

Με το συμπέρασμά του αυτό ο κ. Κούρκουλος αντιφάσκει, κατ’ αρχάς, προς τη δική του παραδοχή, στο ίδιο άρθρο, ότι η σχετική ρύθμιση για τα νησιά του Αιγαίου είχε εισαχθεί χωρίς αντίστοιχη πρόνοια του κοινοτικού δικαίου, η οποία προστέθηκε μεταγενέστερα, παραβλέπει τη νομική φύση των ευρωπαϊκών Οδηγιών, οι οποίες στερούνται άμεσης ισχύος αλλά ενσωματώνονται στην εθνική έννομη τάξη με μέτρα κατάλληλης προσαρμογής, υποτιμά ανεπίτρεπτα το κύρος του ελληνικού Συντάγματος και την επιτασσόμενη προστασία της νησιωτικότητας (αρ.101§4), λησμονεί, δε, παντελώς στο άρθρο του τις επιταγές του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου, δηλαδή των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελούν το ανώτατης τυπικής ισχύος δίκαιό της.

Η ικανοποίηση του αιτήματος των Ιονίων Νήσων μπορεί βάσιμα να στηριχθεί στο αρ.174 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, σύμφωνα με το οποίο η Ένωση αποσκοπεί στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών, όπως οι νησιωτικές. Η διάταξη αυτή διαμορφώθηκε κατά τον τρόπο αυτό χάρη στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, η δε νέα Συνθήκη άρχισε να ισχύει από 01.12.09, όταν κυβέρνηση ήταν ήδη το ΠαΣοΚ. Περαιτέρω έρεισμα αποτελεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης (αρ.20 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ), αφού δύσκολα θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι οι κάτοικοι της Άνδρου ή της Μυκόνου υφίστανται δυσχερέστερες συνθήκες νησιωτικότητας σε σχέση με τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων.

Θα καλούσα, κατά συνέπεια, τον κ. Κούρκουλο να εγκαταλείψει το ανάχωμα υπεράσπισης του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιχειρεί ανεπιτυχώς να κρύψει τη δική του απροθυμία όπισθεν του κοινοτικού νομοθέτη, και να συνταχθεί με την ομόθυμη προσπάθεια της επτανησιακής κοινωνίας για την ικανοποίηση ενός δίκαιου και βάσιμου αιτήματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο