Στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΡΤ1»

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις χτες το βράδυ στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Κοτρώτσος στην ΕΡΤ1.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με το debate των πολιτικών αρχηγών που δεν έγινε παρά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες:

• Θα ήταν «ευχής έργον» να είχε γίνει το debate, αλλά μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα ψάξει κάτι για να μας κατηγορήσει.

• Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι θα είναι στο εξωτερικό την ημέρα που είχε επιλεγεί από όλους για το debate και κατά τη γνώμη μου έχασε μια ευκαιρία. Στεναχωρήθηκα που τον είδα σήμερα στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες όπου υπήρχαν σημαντικές αποφάσεις. Καταλαβαίνω την πίεση που δέχεται, να είναι πίσω πολλές μονάδες στις μετρήσεις, όμως επίσης καταλαβαίνω και τι είναι το εθνικό συμφέρον. Το γεγονός ότι από χτες κάνει προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης συζητιέται με πληρεξούσιο τον Ισπανό Πρωθυπουργό, δεν ξέρω πού αναφέρεται στο Σύνταγμα.

• Το ποιοι θα είναι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός έπρεπε να ήταν εκεί. Κατανοητή η πίεση που δέχεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά εγκατέλειψε τον… γάμο και πήγε για πουρνάρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για το ότι η Νέα Δημοκρατία πόνταρε πολλά στον κ. Βέμπερ που τελικά δεν ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν:

• Εμείς είμαστε κόμμα καθαρών επιλογών. Ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Βέμπερ ήταν ο υποψήφιός του, αυτόν στηρίξαμε και θεωρούμε ότι έχουμε κερδίσει από αυτό. Θα είμαστε το ισχυρότερο κόμμα μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προστεθεί στην ομάδα των αρχηγών κυβερνήσεων και ο κ. Βέμπερ θα συνεχίσει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Εμείς διαφωνούμε πλήρως με αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πήρε θέση στις ευρωεκλογές και κρύφτηκε, δεν είπε ποιον υποστηρίζει. Εμείς πήραμε μια ξεκάθαρη θέση, θα αμειφτούμε για αυτή, η Ελλάδα θα αμειφτεί. Έχει μια υποχρέωση ο κ. Βέμπερ στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

• Δεύτερον, εμείς και με τους σοσιαλδημοκράτες θα μπορέσουμε να βρούμε άκρη, είναι τόσο παράλογο άλλωστε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% και με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι σε αυτό θα έχουμε την στήριξη όλων – ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ – σαν αυριανή κυβέρνηση να μειώσουμε αυτά τα πλεονάσματα.

Για το ασφαλιστικό που προτείνει η Νέα Δημοκρατία επικουρική ασφάλιση από τον ιδιωτικό τομέα:

• Το ασφαλιστικό είναι μια αιχμή την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί για να κινδυνολογεί. Λέει ο κ. Παππάς ότι θα χαθεί η προσωπική διαφορά ενώ την κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ! Την κράτησε για τους παλαιούς συνταξιούχους αλλά από εδώ και πέρα την κατάργησε. Βεβαίως δε θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά, αλλά δε δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ να κλαίει για αυτό.

• Υπάρχει ο κύριος πυλώνας που παραμένει Δημόσιος αλλά και αυτός, όπως και οι άλλοι δύο, χρειάζεται μια οικονομία που θα αναπτυχθεί. Η οικονομία έτσι όπως πάει σήμερα, στο τέλος της ημέρας θα δημιουργήσει προβλήματα οπουδήποτε. Άρα το ασφαλιστικό όπως υπάρχει, είναι παρακολούθημα της ευρύτερης διαχείρισης της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει στο ευρύτερο θέμα και διεκδικεί και… αριστεία!

• Τα κάνατε «λαμπόγυαλο» στην οικονομία. Ο κ. Παππάς ξεκινάει τη συζήτηση από τον Σεπτέμβρη του 2015, όταν ήδη είχαν κλείσει τις τράπεζες που αυτό δεν έγινε ούτε επί της γερμανικής κατοχής! Κατάφερε ο κ. Βαρουφάκης να τις κλείσει και Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Τσίπρας. Δεν χρεώνουμε τον κ. Βαρουφάκη και απαλλάσσουμε τον κ. Τσίπρα. Μας κόστισε αυτό πολλά δισεκατομμύρια, δεν το αρνείται κανείς. Το φθινόπωρο του 2015 λοιπόν, υπέγραψαν το τελείως άχρηστο τρίτο μνημόνιο, γιατί αν δεν μας έριχναν τον Γενάρη του 2015, η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Υπήρχε διάχυτη στην αγορά η αντίληψη και απεικονιζόταν και στους αριθμούς η αίσθηση ότι η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Αν δει κανείς τα νούμερα στο mail Χαρδούβελη θα καταλάβει πόσο μικρές ήταν οι διαφορές μας με τους εταίρους. Επίσης υπήρχε η κάθετη αντίδραση στην ενυποθύκευση της δημόσιας περιουσίας την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ασμένως προσυπέγραψε. Για 98 χρόνια ακόμη έχουμε δεσμευμένο το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Σχετικά με την κριτική της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην ανάπτυξη και στους θεσμούς:

• Εγώ ο ίδιος είχα πάει στον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο ώστε να μας δώσει 132 εκ. ευρώ και με μόχλευση έγιναν ένα δισεκατομμύριο. Κατατέθηκαν τα χρήματα ώστε να γίνει το ΕΤΕΑΝ αναπτυξιακή τράπεζα, να καλύψει τις ελλείψεις της αγοράς για να χρηματοδοτήσει την καινοτομία, σε ένα οριζόντιο σύστημα που είχαμε φτιάξει, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες από νέους ανθρώπους με νέες ιδέες. Το νομοθέτημα το άφησα έτοιμο στο Υπουργείο Ανάπτυξης όταν έφυγα το 2014 και αυτό ψηφίστηκε πριν τρεις μήνες ώστε να έχει κάτι η κυβέρνηση να πει!

• Η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση πάρα πολλών χαμένων ευκαιριών στην καλύτερη περίπτωση, στη χειρότερη περίπτωση πάρα πολλών προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

• Στα θεσμικά, το θέμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι ανοιχτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να μην υπογράψει – καθώς ξέρει πολύ καλά νομικά. Ουδέποτε έχουμε κάνει εκλογές Ιούλιο τα τελευταία 30 χρόνια αλλά τις κάνουμε μήπως μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ορίσει ηγεσία στη Δικαιοσύνη. Επίσης επιλέξατε στο Υπουργικό Συμβούλιο νέα ηγεσία πριν λήξει η θητεία της προηγούμενης. Άλλο απίστευτο αυτό, από το 1974 και μετά επίσης δεν έχει ξαναγίνει.

• Η συμπεριφορά σας είναι τελείως αντιθεσμική και εξωθεσμική και πάνω σε όλα αυτά πέφτουν και οι αλλαγές σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ώστε να βγαίνει βόλτα ο κ. Γιωτόπουλος! Ο Ποινικός Κώδικας ήρθε τελευταία βδομάδα στη Βουλή που κανονικά δε θα έπρεπε να λειτουργεί. Λειτούργησε ακριβώς για να περάσουν τέτοια νομοθετήματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να περάσουν.

• Εμείς τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα όπως για τον επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, θα τις αλλάξουμε. Μόνο ένας είναι υπόδικος στην Ελλάδα ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Γιατί περάσατε τη διάταξη αυτή;

• Με την τρομοκρατία πριν, δεν υπήρχε θέμα χρόνου έκτισης ποινής, δεν έβγαινες από τη φυλακή. Με το βιασμό δεν έβγαινες από τη φυλακή. Τώρα βγαίνεις. Αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε, γιατί το κάνατε;

• Εξομοιώνετε τη υφ’ όρων απόλυση με την άδεια; Την άδεια βεβαίως δεν την δίνει ο Υπουργός, εγώ είχα αλλάξει τη διάταξη ώστε να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα. Εσείς όταν ο Εισαγγελέας αποφάσισε να μην βγει έξω ο Κουφοντίνας, η κα Δημητρίου άσκησε αναίρεση και εξομοίωσε τη μια φορά ισόβια με τις έντεκα φορές ισόβια, τον ένα νεκρό με τους έντεκα, και η μάνα του Αξαρλιάν βλέπει τον Κουφοντίνα να “κόβει βόλτες” εκεί που δολοφονήθηκε το παιδί της, που δεν ζήτησε και ποτέ συγγνώμη. Αυτό εσείς το ονομάζετε πολιτική δικαιοσύνη, το λέτε σοβαρά;

Σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων και για τα δημοσιεύματα με τις επιστολές Καραμανλή στον Πρόεδρο Μπους:

• Σε αυτό το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί κάθετα. Η χώρα έχει συνέχεια, η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του αναθεωρητισμού των Συνθηκών. Για τα εθνικά θέματα κρατάμε πάντα χαμηλούς τόνους, δεν είμαστε το κόμμα που έχει βάλει ποτέ τη χώρα σε μπελάδες. Το ότι διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών διαφωνούμε κάθετα, και είμαστε έξαλλοι με τη διαδικασία που μας έφτασε μέχρι εδώ. Δε μας ζητήθηκε ούτε γνώμη, ούτε βοήθεια, ούτε διαβούλευση. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει στο “Μακεδονία του Ίλιντεν” που είναι ο απόλυτος αλυτρωτισμός.

• Μπορούμε να πετύχουμε αλλαγή διατάξεων μέσα από διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα θέματα της γλώσσας και τα θέματα της εθνότητας – υπηκοότητας που πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε. Έχουμε το όπλο των διαπραγματεύσεων με την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάνουμε την προσπάθειά μας και θα την κάνουμε ξεκάθαρα.

• Κανείς πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι υπέρ της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, όπως και η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε είχε συμφωνήσει στο όνομα “Μακεδονία – Σκόπια”.

• Το 2004 οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Η κυβέρνηση Καραμανλή τότε είχε μια προτεραιότητα, να κρατήσει το θέμα “ανοιχτό” πάση θυσία ώστε να σταματήσει το κύμα αναγνωρίσεων που θα ερχόταν, ώστε να μην παγιωθεί. Αυτή ήταν η προτεραιότητα της εποχής. Αν αυτά τα έγγραφα που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες ήταν τόσο σημαντικά και έλεγαν αυτά που παρουσιάζουν γιατί στην εκτενή συζήτηση που έγινε στη Βουλή δεν τα έφερε ο κ. Κοτζιάς και εμφανίζονται τώρα;

• Εσείς κ. Παππά δεχθήκατε το “Μακεδονία του Ίλιντεν” και πραγματικά κατηγορείτε εμάς; Η άποψη του Κώστα Καραμανλή απεικονίζεται πλήρως στη στάση μας στο Βουκουρέστι. Για τα δικά σας λάθη θα ζητήσουμε εμείς συγγνώμη; Ανήκετε στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τα περί υποκρισίας. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

• Για αυτό που ειπώθηκε για τις «επιστολές του Ιησού» που έχουν εμφανιστεί, θα πω ότι είναι εξίσου φανταστικού περιεχομένου με τις επιστολές Καραμανλή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο