Στην εκπομπή «Evening Report» στην τηλεόραση του «Action 24»

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε πολιτική συζήτηση χτες το βράδυ στην εκπομπή «Evening Report» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς στην τηλεόραση του Action 24.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με την υπόθεση Novartis και το κατά πόσο είναι εφικτό να διερευνηθεί από την επόμενη Βουλή χωρίς στοιχεία ρεβανσισμού:

• Εγώ μπορώ να σας πω πώς βλέπει τα πράγματα η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορώ να εκφραστώ για την επόμενη Βουλή στο σύνολό της. Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε είχε τάσεις ρεβανσισμού. Βεβαίως όταν το λέω αυτό δε σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει στις υποθέσεις να χύνεται άπλετο φως. Έχει υπάρξει και τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητάμε τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν και να μην σπιλώνονται υπολήψεις αθώων ανθρώπων, μεταξύ αυτών πρώην Πρωθυπουργών, Υπουργών κλπ. Επ’ αυτού είναι απόλυτη αλλά και θεσμικά εξαιρετικά προσεκτική η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που είπε ο κ. Πικραμμένος είναι μια πολύ ανθρώπινη και κατανοητή θέση. Σπιλώθηκε ο ίδιος και ζητά να λάμψει η αλήθεια. Είναι το ελάχιστο το οποίο δικαιούται.

Για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων:

• Ο κ. Φίλης δε διάβασε καλά τους αριθμούς, άλλα πράγματα πρόσθεσε. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 48% των ερωτηθέντων είναι υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας το 36%. Υπάρχει μια ισχυρή αντίληψη της κοινωνίας λοιπόν υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτό δεν αντιβαίνει τη συνεργασία.

• Η αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη της συνεργασίας, είναι αντίθετη στην υποχρεωτική συνεργασία υπό συγκεκριμένους όρους που επιβάλει εν μέρει ο μειοψηφών εταίρος.

• Συναινέσεις μπορεί να μην επιδιώξουμε σε επίπεδο κομμάτων αλλά σε επίπεδο προσωπικοτήτων, ακόμη και εκτός πολιτικού φάσματος. Είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουμε συναινέσεις, αυτός είναι άλλωστε και ο χαρακτήρας μας, όπως για παράδειγμα στα μεγάλα θέματα. Δεν είναι υποχρεωτικό να οδηγηθούμε σε κυβερνητική συνεργασία με κόμματα.

• Γενικά θεωρώ ότι είναι υγιέστερο, δεδομένου των συνθηκών, να έχει κανείς μια καθαρή εντολή και ειλικρινά δε θεωρώ ως επιτυχημένο δείγμα προς την κοινωνία το δείγμα που έδωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήταν μια παρά φύση συνεργασία με πολλές παρενέργειες, όπου δυστυχώς αυτές δεν τις πλήρωσε αυτός ο οργανισμός που έκανε την συνύπαρξη, αλλά συνολικά η χώρα και η κοινωνία.

Για το τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία αν τυχόν χάσει τις εκλογές και την προεκλογική εκστρατεία:

• Στο ερώτημά σας θα ήθελα να πω ότι ορθώς χαρακτηρίστηκε ως χαμένος χρόνος να συζητάμε αυτή την περίπτωση. Σιγά – σιγά δημιουργείται ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Φίλης λέει ότι πάει ο ΣΥΡΙΖΑ να πολιτικοποιήσει τις εκλογές. Αυτό το λέει με μια “πονηράδα”. Θα ήθελε όξυνση του πολιτικού κλίματος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο έτσι προσλαμβάνει την πολιτική. Η ήρεμη τοποθέτηση των επιχειρημάτων που έχουμε επιλέξει στη Νέα Δημοκρατία ως τακτική δεν του αρέσει, το ονομάζει “αποπολιτικοποίηση”.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τόσες ομιλίες. Όπως φαντάζεστε δεν μιλάει για τον… καιρό. Πολιτικές θέσεις εκθέτει. Το ότι δεν φωνασκούμε, δεν σημαίνει έλλειμμα πολιτικής, σημαίνει ότι δεν θα πέσουμε στην παγίδα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να μας βάλει.

• Πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο, πιστεύουμε στα επιχειρήματά μας, ευχαρίστως να ακούσουμε κ. Φίλη και τα δικά σας αν έχετε. Για το ζήτημα της μείωσης των φόρων ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε πρώτα ότι ευνοούμε τις “ελίτ”, μετά μας αντιγράψατε και μετά προσπαθούσατε να μας πείτε ότι εσείς θα τους μειώσετε περισσότερο! Αντιστρατευτήκατε πλήρως στο δικό σας επιχείρημα!

• Πρέπει να μπείτε σε μια πολιτική συζήτηση σοβαρά και ήρεμα, χωρίς αναφορές στο απώτατο παρελθόν. Να δούμε τι είναι σύγχρονο, τι απαιτεί η κοινωνία να συζητήσουμε και να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

• Υπάρχει σαφής καταλογοποίηση του προγράμματός μας και πού θα βρεθούν τα δύο δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τη μείωση του κόστους λόγω της πτώσης των επιτοκίων των ομολόγων και καταλήγοντας στις συγκεκριμένες εξοικονομήσεις στο Δημόσιο.

• Ο κ. Φίλης εννοεί ότι όταν μειώνεται το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου, το ελληνικό κράτος χάνει και δεν κερδίζει; Όταν χρειαζόμαστε λιγότερα χρήματα για να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας, χάνουμε ή κερδίζουμε; Βλέπετε ήδη πώς αποκλιμακώνονται τα επιτόκια στα ομόλογα εξαιτίας της προκήρυξης εκλογών.

• Λέει ο κ. Φίλης μια συγγνώμη για το παρελθόν, αλλά δεν τη λέει ξεκάθαρα. Πείτε “ζητάμε συγγνώμη για αυτά που είπαμε και κάναμε”. Δεν το κάνετε αυτό.

Για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει οικογενειοκρατία:

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε διορίστηκε, θα ίσχυε αυτό αν τον διόριζε κάποιος αρχηγό του κόμματος. Εξελέγη από μια πολύ ανοιχτή διαδικασία, δεν εξελέγη καν από συνέδριο και βεβαίως επιβεβαιώθηκε η ηγεσία του κατά τον πιο απόλυτο τρόπο με την ψήφο στις ευρωεκλογές, που δημοψηφισματικό ερώτημα ο Πρωθυπουργός έθεσε. Άρα το να έρχεστε και να λέτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “και ο πατέρας σου Πρωθυπουργός ήταν” είναι λίγο αστείο και δεν θα το πάρω στα σοβαρά.

• Αν κάνουμε γενεαλογική έρευνα στον ΣΥΡΙΖΑ πόσοι συγγενείς Υπουργών και Βουλευτών έχουν ορισθεί σε κυβερνητικές θέσεις, θα φρίξετε. Ο ορισμός των συγγενών είναι σωστός κ. Φίλη; Δηλαδή αν εγώ αύριο ορίσω την αδερφή μου Γενικό Γραμματέα, επειδή είναι ορισμένη και όχι εκλεγμένη θέση, θα είναι αποδεκτό; Μας κατηγορεί για οικογενειοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μετάβαση στο περιεχόμενο