Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΘΕΜΑ 104,6 FM”

Ο Υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας και Γιάννης Αντύπας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το ότι η Νέα Δημοκρατία δίνει έμφαση στη λέξη “αυτοδύναμη”:

• Η αντίληψή μας είναι ότι οι συνεργασίες και οι συναινέσεις είναι σπουδαίο πράγμα, όμως πρέπει να γίνονται όχι υπό το κράτος της ανάγκης, αλλά υπό το κράτος της επιλογής. Η Νέα Δημοκρατία εκθέτει την προγραμματική της αντίληψη για τα πράγματα και ζητάμε από την ελληνική κοινωνία την καθαρή έγκρισή της για αυτό. Να μην μας υποχρεώσει να βάλουμε “νερό στο κρασί μας” για να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου.

• Για τις φοβίες που εκφράζουν κάποιοι ότι επιθυμούμε την “επιστροφή της Κεντροδεξιάς” και να μην υπάρχει κανένας έλεγχος κλπ. θα σας πω ότι το πολίτευμα δε λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Πάντα υπήρχε έλεγχος από τη Βουλή και από τις ελεγκτικές ανεξάρτητες αρχές. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει όταν άσκησε εξουσία ότι δεν παραβίασε το θεσμικό πλαίσιο, ούτε εκμεταλλεύτηκε τους θεσμούς. Μάλλον προς τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατευθύνονται αυτές οι υπόνοιες, αν υπάρχουν, και όχι σε εμάς.

• Εμείς θέλουμε μια ευθεία συνεννόηση με την κοινωνία. Αυτό προτείνουμε, το αν θα το δεχθεί ή θα το απορρίψει είναι δικό της θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι το δέχεται, αλλά αν το δέχεται ας μην το κάνει με όρους και προϋποθέσεις που θα μας βάλει κάποιος άλλος, ο οποίος στην πραγματικότητα θα εκφράζει μικρότερο μέρος της κοινωνίας και θα αποκτήσει δυσανάλογο βάρος λόγω της έλλειψης μιας ή δύο εδρών.

Για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο φαντάζει “φιλόδοξο” και πώς θα γίνει η υλοποίησή του:

• Αλίμονο αν μια νέα κυβέρνηση δεν έχει φιλοδοξίες. Η μείωση των φόρων έχετε δίκιο ότι καταρχήν σημαίνει μείωση των εσόδων, όμως δεν είναι η απόλυτη αλήθεια, δεν είναι ακριβώς έτσι. Λιγότεροι φόροι μπορούν να σημαίνουν τελικά περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο. Έχει αποδειχθεί ότι η μεγάλη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων δεν έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα, ιδίως στο εισόδημα.

• Εμείς πιστεύουμε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να δημιουργήσει ένα “κενό”, αλλά υστέρηση των εσόδων τελικά δε θα δημιουργήσει. Είναι απολύτως απαραίτητο για να δημιουργηθεί το κεφάλαιο εκείνο που επαναεπενδυόμενο θα δημιουργήσει νέες δουλειές. Δε σημαίνει αυτό μόνο τη μεγάλη ξένη επένδυση. Ακόμη και το βάψιμο ενός τοίχου, το άνοιγμα ενός μαγαζιού, μια μικρή επισκευή στο εξοχικό, σημαίνουν δουλειές ώστε να κυκλοφορήσουν τα χρήματα στην αγορά. Πρέπει επιτέλους να “ανοίξει” η αγορά αλλιώς δεν πάμε πουθενά. Στην ανεργία μπορεί να υπήρξε κάποια μείωση, αλλά έγινε με δουλειές πολύ χαμηλά αμειβόμενες και σε πολλές περιπτώσεις part – time.

• Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στο ότι η ψυχολογία μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα βοηθήσει την αγορά να εκτιναχθεί. Φαίνεται ήδη από τη χρηματαγορά, φαίνεται ήδη από την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα με έναν σοβαρό Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση η οποία πιστεύει σε ένα μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Σχετικά με το ότι η κοινωνία περιμένει να αποδοθούν ευθύνες για το Μάτι και τη σκευωρία της Novartis:

• Η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τη Novartis σε προεκλογική συζήτηση. Είναι ένα βαθύ θεσμικό θέμα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως “ανοιχτή” σε αυτό και δε νομίζω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος να μην την επικρίνει για όσα έγιναν και με τον τρόπο που έγιναν.

• Για το Μάτι είναι ακόμη χειρότερο – καθώς εκεί είχαμε 102 νεκρούς – με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα όταν η αντιπολίτευση απουσίαζε από τη Βουλή, με προφανή στόχο να επιτρέψει συγκεκριμένοι άνθρωποι, αν κριθούν υπεύθυνοι – γιατί τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις – να αποφύγουν τη φυλακή. Αυτό είναι καθολικά απαράδεκτο, είναι ντροπή.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δε σεβάστηκε με κανέναν τρόπο τους θεσμούς, κανένα θεσμό, με κορυφαίο βέβαια τη Δικαιοσύνη, επί του οποίου πολλάκις ασέλγησε. Η προσπάθειά της να ορίσει ηγεσία της Δικαιοσύνης την τελευταία βδομάδα πριν από τις εκλογές – μια προσπάθεια που θα αποτύχει – είναι απολύτως απαράδεκτη.

Για το αν υπάρχουν τοπικά χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητα κάποιου Βουλευτή για τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών:

• Στον Νότιο Τομέα πιστεύω ότι είναι το αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας. Η περιοχή αυτή έχει πάρα πολλά ειδικά χαρακτηριστικά, το παραλιακό μέτωπο που είναι εν πολλοίς παρατημένο, την εμβληματική – ως προς την καθυστέρησή της – επένδυση του Ελληνικού που πρέπει να την “τρέξουμε” και ο ορεινός όγκος του Υμηττού, ο οποίος είναι ένας πραγματικός θησαυρός.

• Επίσης, είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι, οι οποίοι έχουν προβλήματα συγκοινωνίας. Έχουν προβλήματα στην καθαριότητα και δεν αναφέρομαι στους Δήμους. Είμαστε επίσης τυχεροί γιατί έχουν εκλεγεί ικανοί άνθρωποι στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπορούμε να εργαστούμε μαζί τους. Στη Γλυφάδα μαζί με τον Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου, στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φτιάξαμε ένα νεκροταφείο το οποίο για την περιοχή ήταν τεράστιο πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα έχει και ο Άλιμος. Υπάρχει το ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο αφορά αρκετούς Δήμους. Η παραλία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας είναι ντροπή όπως είναι αυτή τη στιγμή και οι Δήμοι δε φταίνε σε τίποτα. Η Περιφέρεια έπρεπε να δημοπρατήσει και το έργο της ανάπλασης της παραλίας, όχι μόνο τους δρόμους. Τα χρήματα υπήρχαν, εγώ τα είχα υπογράψει, πριν φύγω από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

• Υπάρχουν θέματα που δεν είναι τοπικιστικά με την αρνητική έννοια, είναι αναπτυξιακά για την Περιφέρεια, αλλά και για όλη την Αττική και για την Αθήνα, η οποία αν αναπτύξει το παραλιακό της μέτωπο μπορεί να “απογειωθεί”. Μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο