Στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel»

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου για τις πολιτικές εξελίξεις, στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

• Μια γενική αρχή που υπάρχει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ότι όσα λιγότερα λες, τόσο καλύτερο. Δεν είναι ένα Υπουργείο που διατυπώνει ελεύθερα σκέψεις. Ο κ. Αποστολάκης έχει μια αγωνία να ενημερώσει και να προειδοποιήσει για ενδεχόμενους κινδύνους. Το μέγεθος των κινδύνων ο καθένας το αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο.

• Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει τουρκική προκλητικότητα, είναι απολύτως προφανές. Επίσης είναι προφανές – και αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτική τοποθέτηση, έχει να κάνει με εθνική τοποθέτηση – ότι ουδεμία κυβέρνηση της ελληνικής Δημοκρατίας ούτε η τωρινή ούτε οποιαδήποτε δεν έχει δικαίωμα να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα.

• Μπορεί να μην έχουνε δώσει συντεταγμένες για την ΑΟΖ αλλά υπάρχει η άποψη ότι η ΑΟΖ αντιστοιχεί στην υφαλοκρηπίδα. Κατά συνέπεια λοιπόν, η Τουρκία δεν μπορεί να προβεί σε ενέργειες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς αυτό να προκαλέσει εθνική αντίδραση. Αυτά είναι κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

• Δε χρειάζεται να υψώσουμε τόνους και δε χρειάζεται να πέσουμε στην παγίδα των Τούρκων. Δε χρειάζεται να αντιδράσουμε με κραυγές στην τουρκική προκλητικότητα. Χρειάζεται σταθερότητα, σοβαρότητα και απόλυτη προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

• Πάντοτε σε αυτά τα θέματα πρέπει να λέγονται πάρα πολύ λίγα. Η ελληνική κοινή γνώμη είναι πάρα πολύ ευαίσθητη. Δε χρειάζεται με κανέναν τρόπο να μπούμε σε μια λογική ανταλλαγής δηλώσεων με τους Τούρκους. Άλλο οι δηλώσεις, άλλο η πρακτική εφαρμογή. Κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ουδείς δικαιούται να παραχωρήσει κατά το ελάχιστο.

• Δε χρειάζεται να οξύνουμε και μάλιστα καλοκαίρι, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Για τις εθνικές εκλογές και το κλίμα το οποίο θεωρεί ότι επικρατεί:

• Μας ενδιαφέρει μια ευρεία επικράτηση, με κάθε σεβασμό στην κρίση του λαού. Το ότι κερδίσαμε στις ευρωεκλογές, δε σημαίνει ότι θα κερδίσουμε κατ’ ανάγκη, όμως με κάθε σεβασμό αντιμετωπίζουμε την κρίση του ελληνικού λαού.

• Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ήπιους τόνους, την προγραμματική διατύπωση σκέψης, τη μείωση φορολογικών συντελεστών, τη δημιουργία και την υπόσχεση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την ανασύσταση του θεσμικού βραχίονα του κράτους, είτε δηλαδή της Δικαιοσύνης είτε άλλων παραγόντων, νομίζω ότι δημιουργεί μια ελπίδα στον Έλληνα πολίτη.

• Έχει κουραστεί η κοινωνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κομμάτι αυτής της κυβέρνησης επέδειξε αλαζονεία στη διαχείριση της εξουσίας. Στην καλύτερη περίπτωση για αυτούς κούρασαν, στη χειρότερη απέτυχαν πλήρως και νομίζω έχασαν πλήρως την επαφή τους με τη λαϊκή βάση και το λαϊκό στοιχείο.

• Δε μας χρωστά η κοινωνία τίποτα, ο λαός είναι το αφεντικό μας, μας κρίνει όλους και θα αποφασίσει στις 7 Ιουλίου. Ελπίζουμε να αποφασίσει θετικά για εμάς και να μας δώσει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Για την οικονομία και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι έκανε πολλά θετικά στον τομέα αυτό:

• Την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δε μπορεί να την επικαλείται η κυβέρνηση ως επίτευγμα. Αυτό συμβαίνει για έναν βασικό λόγο, διότι οι αγορές προβλέπουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές. Είναι φανερό ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων εξελίχθηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών και ότι οι αγορές περιμένουν μια καλύτερη οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, με την έλευση της Νέας Δημοκρατίας.

• Ο κ. Βούτσης, στην πραγματικότητα τι λέει, αν τον ακούσετε, “καλό είναι το πρόγραμμα και καλά τα έχουμε καταφέρει, δεν κατάλαβε ο ελληνικός λαός, δεν είχε τον χρόνο να καταλάβει”. Ενώ αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια ερμηνεία, στη βάση είναι μια άρνηση της λαϊκής κυριαρχίας. Ο ελληνικός λαός πώς μπορούμε να πούμε ότι “δεν κατάλαβε” και αν του δοθεί χρόνος θα καταλάβει παραπάνω; Στην πραγματικότητα θέτουμε την λαϊκή νοημοσύνη υπό την κρίση ημών; Εμείς είμαστε υπηρέτες του ελληνικού λαού.

• Ο κ. Χουλιαράκης που κρύβεται; Έχω να τον δω κάνα δίμηνο, υποτίθεται ότι είναι Υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης. Επειδή έχει πάει στην Αμερική δεν πρέπει να κάνει απολογισμό έργου;

• Η αλήθεια είναι πάντως ότι, χωρίς να θέλω να πειράξω τον κ. Βούτση, δεν βλέπω και κανέναν… σκοτωμό από κόσμο να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας ή μη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές:

• Με κάθε σεβασμό και χωρίς καμία αλαζονεία σας το ξαναλέω, η στόχευση είναι μια ευρεία αυτοδυναμία. Αλλά από την άλλη και η νίκη είναι νίκη.

• Οι μετρήσεις μας δίνουν μια αισιοδοξία, Νομίζω ότι κάνουμε μια καλή προεκλογική εκστρατεία και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει σωστό προεκλογικό αγώνα, πολύ μετρημένο. Νομίζω ότι θα μας δώσει η ελληνική κοινωνία την εντολή.

Σχετικά με το αν θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τα “κόκκινα” δάνεια:

• Ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί πολύ καθαρά σε αυτό.

• Για τα “κόκκινα” δάνεια η Νέα Δημοκρατία από το 2014 είχε συνολική πρόταση. Δε νομοθετήθηκε, νομοθετήθηκε το 1/3 γιατί τότε υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε μένα και στον κ. Χαρδούβελη. Υπάρχει πλήρης σχεδιασμός, νομίζω επιτυχέστερος από το νομοθέτημα των 120 δόσεων που είναι περιοριστικό και έχει πάρα πολλά φίλτρα. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει κανείς είναι απλό. Πρώτον τι είναι βιώσιμο; Αυτό που είναι βιώσιμο πρέπει να το ενισχύσεις. Δεν έχει καμία έννοια να δημιουργούμε δευτερογενώς ανεργία. Δεύτερον, δε μπορείς να βάλεις 100 φίλτρα ώστε το βιώσιμο τελικά να γίνεται αβίωτο επειδή οι προϋποθέσεις οδηγούν στη μη ένταξη.

• Πρέπει να θυμόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε μια οικονομία σε κρίση, Αν θέλετε έναν βαρύτατα ασθενή ο οποίος χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες για να μπορέσει να ανακάμψει να σηκωθεί από το κρεβάτι να περπατήσει. Το άλλο που λείπει από αυτό το νομοθέτημα είναι να ανταμείψουμε με κάποιον τρόπο τους συνεπείς δανειολήπτες. Πρέπει να ανταμειφθούν όσοι κατάφεραν μέσα στην κρίση να μείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την αριστεία ως ρετσινιά:

• Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την αριστεία. Αυτό είναι κρίμα γιατί δεν αφορά τους αρίστους αυτό, αφορά τους υπόλοιπους. Η στήριξη της αριστείας δε λειτουργεί υπέρ των αρίστων, υπέρ των υπολοίπων λειτουργεί, σαν μαγνήτης. Είναι η δημιουργία παραδείγματος, είναι μια παιδαγωγική διαδικασία με την οποία προσπαθείς να “σηκώσεις” όλα τα παιδιά, να κάνεις όλα τα παιδιά καλύτερα, φτιάχνοντας πρότυπα και παραδείγματα.

• Λάθος αντιμετώπισε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ και λάθος αντιμετώπισε την αριστεία, την οποία ορισμένα στελέχη του την δαιμονοποίησαν, την είπαν σαν κάτι κακό.

Για τις επενδύσεις και την καινοτομία:

• Η σκέψη το 2014 ήταν να κάνουμε το ΕΤΕΑ αναπτυξιακή τράπεζα, με μόχλευση να υπερβούμε το 1 δισ. ευρώ ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε κεφάλαιο για την ενίσχυση των καινοτόμων επενδύσεων. Γιατί είναι απαραίτητο αυτό; Γιατί αν η χώρα δε φτιάξει καινούρια καινοτόμα και εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες πάμε χαμένοι. Ξέρετε πότε ήρθε το νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα; Το άφησα γραμμένο στο Υπουργείο πριν φύγω. Όλους τους Υπουργούς Ανάπτυξης πήγα και τους παρακάλεσα να φέρουν τον νόμο με την υπόσχεση ότι η Νέας Δημοκρατία θα τον στηρίξει. Ο νόμος ήρθε το 2019 για την αναπτυξιακή τράπεζα, δεν υπήρχε κανένας λόγος να καθυστερήσει. Σας λέω ήταν γραμμένο, χωρίς διαφωνία επί της πολιτικής και χρηματοδοτημένο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο