Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84 FM»

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84 FM».

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με την υποψηφιότητά του στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, τα προβλήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν:

• Παραμένει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και μπορούμε στο παραλιακό μέτωπο, από το Μοσχάτο μέχρι το Δέλτα του Φαλήρου, με τη νέα Περιφερειακή Αρχή και τους Δήμους να κάνουμε θαύματα, καθώς τώρα είναι υποβαθμισμένο. Τα έργα δεν προχώρησαν γιατί νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο η έλλειψη χρημάτων, αλλά ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων είναι η μη απορρόφηση. Αυτά τα χρήματα τα είχα υπογράψει λίγο πριν φύγω από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

• Επίσης υπάρχει ο Υμηττός που είναι ένας περιβαλλοντικός θησαυρός που περιμένει να ανακαλυφθεί. Μπορούμε ακόμη και να παράγουμε αγριόλαδο από τις ελιές που έχει, το οποίο στο εξωτερικό πωλείται πανάκριβα. Το Ελληνικό από την άλλη είναι μια μεγάλη στεναχώρια. Δεν περίμενα όταν το χρησιμοποιούσα ότι θα μου λέγανε ότι τα υπόστεγα είναι… αρχαιολογικοί χώροι και ο διάδρομος απογείωσης – προσγείωσης δασικός! Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα και μαζί με τους όμορους Δήμους θα το προχωρήσουμε.

• Στον Άλιμο δεν υπάρχει νεκροταφείο, όπως δεν υπήρχε και στη Γλυφάδα. Όταν ήμουν Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τότε με τον Γιώργο Παπανικολάου αυτό το πρόβλημα το λύσαμε. Παραχώρησα έκταση και φτιάχτηκε το νεκροταφείο. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και στον Άλιμο. Το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Γίνονται και τα δύο.

Για το ότι ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει πολύ και για το νομοσχέδιο που θέλει η να φέρει η Νέα Δημοκρατία για την αλλαγή στην οργάνωση της κυβέρνησης:

• Αυτό που προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το 2015 ήταν τελείως λάθος καθώς δεν είχε την εμπειρία διακυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλη εμπειρία και καλής και κακής διακυβέρνησης, όμως αυτό μας δίνει μια καλύτερη οργανωτική δυνατότητα. Έχουμε κάνει και εμείς τα λάθη μας αλλά σε πολλούς τομείς μπορείτε να παρατηρήσετε ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα όπως για παράδειγμα στη Δημόσια Ασφάλεια.

• Το πρόβλημα στη Δημόσια Ασφάλεια μπορεί να επιλυθεί, έχουμε την τεχνογνωσία να το κάνουμε. Το 2012-2014 εφαρμόσαμε μια πολιτική εφαρμογής του νόμου. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι σκληρότητα, είναι υποχρέωση του κράτους. Οι μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας είχαν περιοριστεί, οι διαδηλώσεις περιοριζόντουσαν σε λωρίδες, είχαν γίνει διάφορα πράγματα και ο κόσμος τα στήριζε. Ο καταστηματάρχης του κέντρου της Αθήνας που έχει επενδύσει δεν χρωστάει τίποτα.

Για την κατάσταση στα Εξάρχεια:

• Στα Εξάρχεια δεν προλάβαμε να κάνουμε όσα θέλαμε λόγω του ζητήματος της ΕΡΤ, καθώς χρειάστηκε οι αστυνομικές δυνάμεις να φυλάνε τα κτίριά της. Είχαμε όμως κάνει πολλές ενέργειες πέριξ των Εξαρχείων, αν θυμάστε στη Βίλα Αμαλίας που από προπύργιο επεισοδίων τώρα είναι ένα σχολείο, στο σπίτι της Μαρίας Κάλας, στα υπόγεια του ΕΜΠ. Όλα αυτά έγιναν για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τα Εξάρχεια σε μια κανονική συνοικία. Δυστυχώς από τότε κάναμε πολλά βήματα πίσω. Δεν είναι μόνο οι αναρχικές ομάδες, υπάρχουν πλέον δίκτυα εμπορίας ναρκωτικών και δίκτυα βαριάς ποινικής εγκληματικότητας.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ την ΕΛ.ΑΣ την αποδυνάμωσε και για ιδεοληπτικούς λόγους αλλά και για λόγους ανικανότητας. Συνέβησαν και τα δύο και δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν τραγικό και στην αστυνόμευση και στην Πολιτική Προστασία. Το Μάτι έγινε γιατί υπήρξε πλήρης αδυναμία αντιμετώπισης μιας επικίνδυνης αλλά προβλέψιμης πυρκαγιάς. Άλλη διαχείριση θα είχε εμποδίσει την ύπαρξη θυμάτων.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται και γράφονται ότι προορίζεται για Υπουργός Εξωτερικών:

• Το αν θα αναλάβω κάποιο Υπουργείο και ποιο θα είναι, αυτό είναι απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη μέρα των εκλογών. Κανείς Πρωθυπουργός, ό,τι και αν έχει σκεφτεί, δεν είναι έτοιμος για αυτό που θα αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα των εκλογών και ξανασχεδιάζει από την αρχή. Εγώ θέλω να υπηρετήσω από όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνει ότι μπορώ να προσφέρω καλύτερα και να έχει ένα θετικό πρόσημο η παρουσία μου. Πρώτα όμως πρέπει να κερδίσουμε.

Για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τι επιθυμεί η Ελλάδα:

• Η Τουρκία είναι προφανές ότι ασκεί μια προκλητική πολιτική. Προσπαθεί να εκβιάσει με την συμπεριφορά της. Είναι επικίνδυνο αλλά νομίζω ότι πολλές φορές και η κυβέρνηση τηρεί αντιφατική στάση. Είχαμε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή που “διαφημίσθηκε” και βγήκε μετά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και είπε ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες για θερμά επεισόδια. Και μετά από τρεις μέρες ξαναβγήκε και είπε τα ανάποδα.

• Δεν περιμένουμε ξένη βοήθεια, κανείς δεν το περιμένει και δε χρειάζεται να λεχθεί. Το γνωρίζουμε. Ο σχεδιασμός μας, μακριά το κακό, είναι να διεξάγουμε την προσπάθεια υπεράσπισης της πατρίδας μας μόνοι μας και έτσι πρέπει να είναι. Είμαστε μια περήφανη χώρα, δε διεκδικούμε τίποτα, δεν εκχωρούμε τίποτα.

• Η πάγια πλέον άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ότι θα θέλαμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, που να ενστερνίζεται τις αξίες του Διαφωτισμού και να είναι μια χώρα η οποία προσβλέπει στη σύνδεσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, στην ύστερη περίοδο Ερντογάν, η Τουρκία δεν συγκλίνει αλλά αποκλίνει από αυτό.

• Η Ελλάδα δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται από την εκάστοτε τακτική της Τουρκίας. Είμαστε ένα έθνος χιλιάδων ετών και πρέπει να έχουμε και ιστορική αίσθηση άσκησης εξωτερικής πολιτικής, με ηρεμία και χωρίς καμία προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης για τα εθνικά θέματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο