Στην εκπομπή “Debate” του “newsit.gr”

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση το μεσημέρι για τις πολιτικές εξελίξεις, στην εκπομπή “Debate” στο “newsit.gr” που παρουσιάζει ο Νίκος Ευαγγελάτος.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

• Τα εθνικά θέματα δεν είναι ο χώρος στον οποίο θα ήθελα να εκφράσουμε διαφωνίες ούτε να κάνουμε κριτική. Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία μας “μετράει”. Είναι συνηθισμένο αυτό. Είναι ο ιδανικός χρόνος για τους Τούρκους αυτός, δεδομένου ότι υπάρχει προεκλογική περίοδος και υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής της κυβέρνηση. Θέλουν να δουν πού “μπορούν να φτάσουν” με ασφάλεια. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η Τουρκία δεν έχει προβεί σε διάτρηση, αυτό που ισχυρίζονται είναι περισσότερο προς το θεαθήναι. Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το θέμα είναι ποιοτικά διαφορετικό.

• Δεν είναι θέμα που θέλουμε να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση. Από την Ευρώπη δεν περιμένουμε κυρώσεις, περιμένουμε ότι αυτό το οποίο θα λάβει η κυβέρνηση είναι μια καταδίκη σε λεκτικό επίπεδο, το οποίο βέβαια καθόλου δεν το απορρίπτουμε. Τι δε θα θέλαμε να δούμε; Προσπάθεια εκμετάλλευσης της έντασης εσωτερικά, δηλαδή προσπάθεια να δημιουργηθεί πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση από την τουρκική στάση.

• Για το τι θα κάναμε σαν Νέα Δημοκρατία αν είμαστε κυβέρνηση και η Τουρκία επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στη δική μας ΑΟΖ θα σας πω ότι αυτό είναι κορυφαίο εθνικό θέμα, όχι πολιτικό. Πριν κανείς πάρει θέση για κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Η γενική θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ορκιζόμαστε πίστη σε αυτά τα οποία εμπεριέχει το Σύνταγμα. Δεν μπορεί κανείς να μας δώσει την Ελλάδα ολόκληρη και εμείς ως επόμενη κυβέρνηση, όταν αποχωρήσουμε, να την παραδώσουμε μικρότερη από ότι την παραλάβαμε. Άρα ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να ανεχθεί την παραβίαση των βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Για την οικονομία, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τον νόμο Κατρούγκαλου:

• Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ήταν μια πολύ πετυχημένη άσκηση. Έχω την εντύπωση ως γενική αντίληψη ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ήταν ένας νόμος ο οποίος όταν ήρθε υποτίθεται ότι έλυνε πλέον το ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας και όλοι θα ζούσαμε… καλά και ευτυχισμένοι. Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι σε αυτό το πλαίσιο τα πράγματα δεν πάνε καλά.

• Εμείς έχουμε έναν συνολικό τρόπο χειρισμού των θεμάτων. Θα σας πω τα βασικά στοιχεία της πρότασής μας προς την ελληνική κοινωνία, και ξεκινάω με αυτό που θεωρώ κεφαλαιώδες. Μικρότεροι και λιγότεροι φόροι που δε σημαίνουν λιγότερα έσοδα για το κράτος και σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό άμεσα, γιατί αλλιώς η όλη λογική μας του αναπτυξιακού σοκ στην οικονομία δε λειτουργεί. Στον ΕΝΦΙΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει για οριζόντια περικοπή 30 % αλλά σε πλάνο διετίας και όχι άμεσα.

• Επειδή η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει πρόγραμμα συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι πρέπει να απαντήσει. Η πρώτη προσπάθεια ήταν να αντιγραφεί η πολιτική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ξεκίνησε μάλιστα να λέει ότι αυτή ήταν μια πολιτική για τις “ελίτ”! Όταν είδε ότι αυτή η άμυνα δεν περνάει, η δεύτερη γραμμή άμυνας ήταν η εν μέρει μίμηση. Η τρίτη άμυνα είναι αυτή που τώρα αναπτύσσεται, ότι αυτό που λέει ο Μητσοτάκης είναι υπό την προϋπόθεση ότι θα δεχθούν οι Ευρωπαίοι μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.

• Καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της προεκλογικής συζήτησης μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των φόρων και επειδή δεν κατάφερε να περάσει την πρώτη του θέση – ότι αυτό δεν αφορά την κοινωνία ευρύτατα- περνάει σε μια δεύτερη θέση να ακυρώσει τη δική μας τοποθέτηση. Δεν είναι έτσι όμως.

Για τα όσα είπε ο κ. Στουρνάρας ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τις παροχές του ΣΥΡΙΖΑ:

• Ως Νέα Δημοκρατία λειτουργούμε θεσμικά. Έχουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας για άλλες 20 μέρες, η οποία λέει ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος όταν κατέθεσε στη Βουλή την εισήγηση για να ψηφιστούν αυτές οι παροχές. Ως αντιπολίτευση δε μπορούμε να ελέγξουμε την αλήθεια του κυβερνητικού ισχυρισμού. Ο κ. Στουρνάρας από την άλλη διατυπώνει κάποιες δικές του σκέψεις, όμως σε αυτή τη φάση δεν είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι η χώρα έχει “τρύπα”.

• Αν αύριο το πρωί από τον έλεγχο της νέας κυβέρνησης αποκαλυφθεί “τρύπα”, καταρχήν θα πρέπει να στραφούμε στην τότε αντιπολίτευση και να της πούμε “τι μας είπες;”. Από εκεί και πέρα θα χειριστούμε ανάλογα το θέμα.

Για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μεσαία τάξη φτωχοποιήθηκε την περίοδο 2010 -2014:

• Η ανακρίβεια στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βάζει μαζί τις περικοπές της περιόδου 2010-2014 και τις αποδίδει όλες στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρητικά όλο αυτό θα έπρεπε να γίνει σε τρεις φάσεις, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ μόνο του, τι έκανε η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, που εκεί έχει βεβαίως ευθύνη η Νέα Δημοκρατία, και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο που είναι και πιο βαρύ είναι το εξής: Επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας έγινε πολύ μεγάλος όγκος δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει πει αλλού συνάδελφος από τον ΣΥΡΙΖΑ το 75% και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το 25%. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως διατήρησε όλα τα φορολογικά βάρη της προηγούμενης περιόδου και τα αύξησε! Άρα δεν είναι ότι οι προηγούμενοι έκαναν “πολύ” και ο ΣΥΡΙΖΑ “λίγο”. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

• Οι φόροι είτε επί του εισοδήματος είτε επί των κερδών των νομικών προσώπων σε αυτό το ύψος δημιουργούν προβλήματα. Βεβαίως έχει στοιχεία αυτοκριτικής αυτό το οποίο λέω, εάν δεν το έλεγα θα σήμαινε ότι δεν έχω αίσθηση των πραγμάτων. Βεβαίως κάναμε λάθη αλλά το κακό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αντί να διορθώσει τα λάθη μας, τα εμβάθυνε χειρότερα. Μπήκε τελείως στη λογική της πλήρους φορολογικής ισοπέδωσης. Αν δεν μειωθούν οι φόροι είτε στα κέρδη των νομικών προσώπων ώστε να δημιουργηθεί κεφάλαιο προς επένδυση, είτε στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, δεν υπάρχει λύση για την οικονομία.

• Δε διαφωνεί κανείς με το κοινωνικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία, όχι με τη “Σχολή του Σικάγο”, έστω και αν θα το προτιμούσε. Εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο στο παρελθόν έχουμε κατηγορηθεί κυρίως για κρατισμό και δικαίως. Στο DNA μας είμαστε ένα κεϋνσιανό κόμμα. Το ενδιαφέρον για το κοινωνικό κράτος, είναι δεδομένο από την πλευρά μας όπως είναι δεδομένη και η διαχρονική αποτυχία να καταλήγουν στον τελικό αποδέκτη οι πόροι οι οποίοι κατευθύνονται προς το κοινωνικό κράτος και σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ δε βελτίωσε καθόλου τα πράγματα. Δεν έγινε πιο αποδοτικό το κοινωνικό κράτος. Επί ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία βελτίωση υπήρξε. Αυτό που κατηγορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόπος προσέγγισης. Δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος και αποφασίζει η κυβέρνηση ότι θα προβεί σε μια βοήθεια στους αδύναμους. Γιατί δεν έρχεται με ένα συνολικό σχέδιο στη Βουλή;

• Λυπάμαι να πω ότι όλη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι και αποσπασματική η προσέγγιση, αλλά και ψηφοθηρική. Εμφανίζεται με τροπολογίες ανά εβδομάδα, πολλές φορές γραμμένες πρόχειρα και νομίζω έρχονται σε αντιστοίχιση των δημοσκοπήσεων , που έκανε ο κ. Βερναδάκης και έβλεπε σε ποια κοινωνική ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ υστερούσε.

Για το τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΝΔ στο ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τις προσλήψεις και τον κανόνα “1 προς 5”:

• Οι προσλήψεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί θα γίνουν στα Σώματα Ασφαλείας. Θα σας πω ότι τα ζητήματα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και ιστορικά δεν μπαίνανε στη συνολική συζήτηση με τους Θεσμούς. Θεωρείται ειδικό θέμα και το αφήνουμε εκτός λογαριασμού.

• Δεν πρόκειται να υπάρξει μισθολογική μείωση στο Δημόσιο και εμείς έχουμε δεσμευτεί για το “1 προς 5” αλλά αν έχουμε τη δυνατότητα για παραπάνω θα την αξιοποιήσουμε με χαρά. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ο Δημόσιος Τομέας έχει στελέχη που περισσεύουν. Απλώς πρέπει να γίνει εσωτερική αναδιάταξη για να πετύχουμε το μέγιστο. Τόσο η Υγεία όσο και η Παιδεία είναι για εμάς τομείς απόλυτης προτεραιότητας.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει τα πάντα ενώ έχει πλήρη επίγνωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτά να υλοποιηθούν. Όταν υπεβλήθη η πρότασή του ο χρόνος των εκλογών ήταν γνωστός, δύο μήνες ήρθαν πιο νωρίς. Αν στην πρότασή του περιλάβει τις φοροαπαλλαγές που εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι απαραίτητες δεν υπάρχει ο χώρος για να κάνει τα όσα λέει. Θα πρέπει να επιλέξει.

Για την υποψηφιότητά του στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας:

• Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας να είμαστε και εγώ και η κα Αχτσιόγλου στην επόμενη Βουλή. Για την κα Αχτσιόγλου είναι σίγουρο καθώς είναι στο Επικρατείας, εγώ είμαι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, θα σας πω κάτι που μου έλεγε ένας παλιός μου εφημέριος: Στον παράδεισο και στη Βουλή, πας μόνο με τον… σταυρό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο