Στην εκπομπή «Αντιθέσεις» στην τηλεόραση του «Action 24»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε πολιτική συζήτηση χτες το βράδυ στην εκπομπή «Αντιθέσεις» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης στην τηλεόραση του Action 24.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με το αν είναι θετική η Νέα Δημοκρατία στο να σταματήσουν οι αποσπάσεις στη Βουλή:

• Εδώ υπήρξε μια παθογένεια επί μακρό χρόνο, η οποία όμως τις τελευταίες μέρες προκάλεσε το λαϊκό αίσθημα. Όταν ο Πρόεδρος της Βουλής έρχεται και λέει “με συγχωρείτε, λάθος” και αυτό δείχνει μια ευθύτητα και αναλαμβάνει την ευθύνη, δεν υπάρχει λόγος να πει κάποιος κάτι παραπάνω. Μια παρατήρηση έχω για την περίπτωση της κας Χριστοδουλοπούλου. Δεν είναι θέμα απλώς χειρισμού μιας υπόθεσης, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά την οικογενειοκρατία, όπως επίσης αυτό που με ενόχλησε είναι η συγγνώμη που δεν απευθύνθηκε στην ελληνική κοινωνία αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, σαν να πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα εξουσίας.

• Κρατάω αυτό που βάλατε κ. Τάκη σαν υποσημείωση ότι η Νέα Δημοκρατία στην Ολομέλεια δεν ψήφισε τον σχετικό νόμο και άρα κατά ακολουθίαν αυτής της τοποθέτησης εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στον περιορισμό των αποσπάσεων στη λειτουργία κάθε νομικού προσώπου, πόσω μάλλον της Βουλής. Για εμάς δεν αποτελεί αντίδραση στο συγκεκριμένο γεγονός. Είναι συνέπεια της θέσης μας κατά την ψήφιση του νομοθετήματος, το οποίο δεν ψηφίσαμε.

Για την παρατήρηση ότι φαίνεται ο δικομματισμός να επιστρέφει και αν η Νέα Δημοκρατία θέτοντας θέμα αυτοδυναμίας ενθαρρύνει αλαζονικές συμπεριφορές:

• Εμείς θα κάνουμε μια προεκλογική εκστρατεία της λογικής, του επιχειρήματος και των χαμηλών τόνων, χωρίς να θεωρήσουμε προειλημμένη την απόφαση του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε, ελπίζουμε να έχουμε μια σημαντική διαφορά. Επιδιώκουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

• Για το πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα αν χάσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, δεν έχω την πρόθεση να τοποθετηθώ. Όμως κακά τα ψέματα, κάθε εκλογική διαδικασία σε μεταλλάσσει. Περιμένω να δω ποια θα είναι η αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Η πρώτη αντίδρασή του πάντως μετά τις ευρωεκλογές δεν ήταν αισιόδοξη. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον ελληνικό λαό ότι “δεν κατάλαβε”, μετά άρχισε να ψάχνει περί τίνος πρόκειται και γενικά δεν είδα μια ετοιμότητα να αποδεχθεί μια δυσμενή κρίση ή να κάνει αυτοκριτική και να περάσει στην “επόμενη μέρα”.

• Ο κ. Βούτσης, παρά τον ευγενικό τρόπο διατύπωσης, δεν απέφυγε να υποπέσει στον πειρασμό που υπέπεσε και ο Πρωθυπουργός και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι ο πολιτικός χώρος που σήμερα κυβερνά έχει ένα οιονεί ηθικό πλεονέκτημα, γιατί η διαχείριση των Υπουργείων δεν προκάλεσε σχόλια. Εγώ θα τον ρωτήσω με όλο το σεβασμό για κάποια νομοθετήματα που δείχνουν άλλα πράγματα.

• Το νομοθέτημα που ψήφισε η κυβέρνηση για την απαλλαγή των offshore από τα πρόστιμα για όσους δεν είχαν δηλώσει τους πραγματικούς κατόχους του συμφέροντος, έγινε για να αποκατασταθεί η έννομη τάξη; Οι διατάξεις που πέρασαν μόλις χτες για την ποινική απαλλαγή στελεχών της ΡΑΕ, έγιναν υπέρ της έννομης τάξης; Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν το θέμα στο Μάτι και την ομαδική υπευθυνότητα για το θάνατο πολλών ατόμων εξ’ αμελείας – για την οποία κατέβασαν βαθμίδα – δεν συνιστά ύπατη προσπάθεια πραγματικής ουσιαστικής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, τη στιγμή που έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις; Είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να διεκδικεί με οποιονδήποτε τρόπο την «καθαρότητα»;

• Πόσες φορές εκλιπαρούσαμε τον Πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση Πετσίτη ή για τα αεροπλάνα στη Βενεζουέλα και δεν ήρθε καμία απάντηση, παρά μόνο λοιδορίες και ύβρεις;

Σχετικά με τις δικαστικές εξελίξεις σε διάφορες υποθέσεις και αν υπάρχει η διάθεση να μετατραπεί η επόμενη Βουλή σε ένα Δικαστήριο:

• Δε διαπίστωσα καταρχήν ποτέ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ότι υπάρχει εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθώ επί τέτοιου ζητήματος, ότι θα κάνουμε προανακριτική επιτροπή για το τάδε θέμα. Μια εξαίρεση είναι το ζήτημα του χρέους, καθώς εκεί έχουμε πει ότι χρειάζεται εξεταστική επιτροπή για να δούμε τι έγινε.

• Η Νέα Δημοκρατία δεν προσέρχεται στις εκλογές ως εισαγγελικός λειτουργός, δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας του κόμματός μας και δεν υπήρξε ποτέ. Το ζήτημα του χειρισμού και της προσπάθειας εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης ή τμήματός της στο θέμα της Novartis από την κυβέρνηση, νομίζω είναι προφανές σε όλους. Σε αυτό το θέμα βρισκόμαστε να μην φαίνεται να υπάρχει το οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα. Εμείς περιμένουμε την ολοκλήρωση του δικαστικού κύκλου και από εκεί και πέρα θα κάνουμε αποτίμηση. Δε θα πέσω στο ίδιο λάθος, το οποίο όμως έγινε με σαφές κίνητρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που με τις τοποθετήσεις τους προσπάθησαν να κατευθύνουν τη Δικαιοσύνη.

• (Για τις «φορτισμένες» δηλώσεις των κ.κ. Γεωργιάδη και Σαμαρά): Εάν εγώ κατηγορηθώ αύριο με τον τρόπο που πάρα πολλοί κατηγορήθηκαν, αισθανόμενος ότι κατηγορούμαι αδίκως και βλέποντας ένα κόμμα εξουσίας που κυβερνάει να εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη εις βάρος μου, το να έχω φόρτιση είναι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κανείς από οποιονδήποτε. Να καταδικάζουμε τη φόρτιση χωρίς να καταδικάζουμε αυτόν που τη δημιούργησε, είναι μια μέγιστη αδικία.

• Η Νέα Δημοκρατία αναμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας και επειδή πρόκειται για ένα κεντρικό θέμα είναι προφανές ότι μετά την ολοκλήρωσή της θα λάβει θέση και θα χειριστεί ανάλογα το θέμα. Δεν είναι η πρόθεσή μας να μετατρέψουμε την προεκλογική εκστρατεία σε μια εκστρατεία που θα μιλάμε για τη Novartis.

Για το ερώτημα του τι θα συμβεί αν μετά τις εκλογές έχουν κάποιοι εκλεγεί Βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή και αυτή έχει κριθεί ότι είναι εγκληματική οργάνωση:

• Πληροφορήθηκα ότι υπάρχει διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα με την οποία ο επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης δεν στερείται αυτοδικαίως των πολιτικών του δικαιωμάτων. Αν ισχύει τότε είναι κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο που θα πρέπει να το δούμε. Όμως, στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ η ανάγκη να προβλεφθεί αυτό το οποίο λέτε, να αντιμετωπίσει το πολιτικό σύστημα το φαινόμενο ένα κόμμα να είναι εγκληματική οργάνωση και για αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο θεσμικό πλαίσιο.

• Η δική μου αντίληψη είναι προφανής από τις τοποθετήσεις που κάνω από την πρώτη μέρα αυτού του φαινομένου. Έχω μια πολιτική αντίληψη ότι η ελληνική κοινωνία έχει μια πολύ καλή ευκαιρία, αν συνεχίσει αυτό που έκανε στις ευρωεκλογές, να καταδικάσει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Θα ήμουν εξαιρετικά ικανοποιημένος αν έμενε εκτός Βουλής, καθώς το θεωρώ απαράδεκτο που μπήκε.

• Για το πρόγραμμά μας είπατε κάτι ορθό, ότι είναι πρωτοφανές και κάνει πολύ μετρημένη εκστρατεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέει πράγματα τα οποία δεν ακούγονται κατά ανάγκη ευχάριστα – θυμάμαι μοναδική ανάλογη περίπτωση τον Κώστα Καραμανλή το 2009 – ιδίως όταν απέναντί του έχει τον κ. Τσίπρα που τάζει τα πάντα. Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται τώρα που αποχωρεί, για να “χρεώσει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μου λέτε ένα δυσάρεστο ή περιοριστικό μέτρο που έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας εδώ και δώδεκα μήνες; Απλώς κάθε φορά κοιτάει τις μετρήσεις και αναλόγως δίνει και κάτι.

• Δεν είχαμε αντίρρηση στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, δείτε όμως αυτή τη στιγμή πώς η καταπολέμηση της ανεργίας προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που εργάζονται με μερική απασχόληση και αμείβονται με αυτής της μορφής μισθό, και αυτό ο Πρωθυπουργός το ονομάζει… πρόοδο! Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού. Είμαστε κάθετα εναντίον της τακτικής που ακολουθείται τους τελευταίους δώδεκα μήνες και δεν έχει να κάνει με ένα σοβαρό οικονομικό πρόγραμμα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό δεν υφίσταται οικονομικό πρόγραμμα αλλά πρόγραμμα παροχών αντιστοιχιζόμενο με τις δημοσκοπήσεις. Αν είχε οικονομικό πρόγραμμα τότε τα μέτρα αυτά δεν θα ερχόντουσαν τροπολογία στην τροπολογία αλλά θα ερχόντουσαν με ένα συνεκτικό νομοθέτημα, το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί, να πάρουμε και εμείς θέση και αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να το στηρίζαμε.

• Το διακύβευμα των ευρωεκλογών το έθεσε μόνος του ο κ. Τσίπρας. Κανείς δεν του είπε να πει ότι είναι “ψήφος εμπιστοσύνης”, θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι πρόκειται για μια κρίση στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική απειρία. Αυτή η προεκλογική τακτική έχει καταδικαστεί πολλές φορές στο παρελθόν και όλα τα κόμματα εξουσίας την έχουν χρησιμοποιήσει. Πότε η ελληνική κοινωνία δεν την άμειψε, ποτέ δεν αποδέχθηκε σαν σοβαρή οικονομική πολιτική τις προεκλογικές παροχές.

• Στο αν αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας συνιστούν αντιγραφή του προγράμματός μας, θα απαντήσω ότι η μεγαλύτερη μορφή κολακείας είναι η μίμηση όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μας δαιμονοποιεί συνεχώς. Αφού δαιμονοποιεί λοιπόν τον φορέα των ιδεών, μετά αντιγράφει τις ιδέες: Αυτό δεν μπορεί να είναι συνεπής τακτική.

• Για την κατηγορία του κ. Βούτση ότι θα πάμε τα προϊόντα με 6% στο 11% ΦΠΑ θα απαντήσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τους συντελεστές που θα μειωθούν, αλλά επειδή δεν μίλησε για το 6%, τα troll του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να βρουν ένα τρόπο να πουν ότι τα φάρμακα θα πάνε στο 11% ΦΠΑ.

Για τους διορισμούς των δημοσίων υπαλλήλων και για τον κανόνα “1 προς 5”:

• Το δήθεν “αναπτυξιακό” σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαρκής μεγέθυνση του Δημόσιου Τομέα. Μεγεθύνθηκε η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, αυξήθηκαν κατά πολύ οι μετακλητοί των Υπουργών και η απάντηση της κας Ξενογιαννακοπούλου δεν απαντά σε αυτό το θέμα. Πώς αυτός ο Δημόσιος Τομέας θα παράξει πλούτο; Ας υποθέσουμε ότι με έναν μαγικό τρόπο διορίζονται όλοι αύριο και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να έχουμε ένα εκπληκτικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας ή το κάθε παιδί να έχει από έναν δάσκαλο. Πώς θα πληρωνόντουσαν; Τι παράγει ο δημόσιος τομέας μόνος του, χωρίς να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό;

• Ο κ. Τσίπρας επαγγέλλεται αυτά που δεν μπορεί να κάνει, απλώς και μόνο για να δημιουργήσει ένα τεχνητό δίλημμα απέναντι σε αυτούς που δικαίως ψάχνουν εργασία. Τους λέει ότι αυτός θα τους διορίσει ενώ ο “κακός Μητσοτάκης” δεν θέλει να διορίσει αρκετούς. Το ότι ο “κακός Μητσοτάκης” κοιτάει τις αντοχές της οικονομίας και λέει ότι θα αναπτύξει την ιδιωτική οικονομία ώστε όλοι να βρουν καλοπληρωμένες δουλειές, δεν εξετάζεται στο πλαίσιο του διαλόγου. Αγαθά στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου κατά τον κ. Τσίπρα είναι μόνο ό,τι παράγει το Δημόσιο.

Για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση των Τσίπρα – Μητσοτάκη σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας:

• Ξέροντας αρκετά καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη νομίζω δεν υπάρχει περίπτωση, αν υφίσταται θέμα εθνικής ανάγκης, να μην κάνει αυτό που πρέπει για να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση. Έχει πλήρη επίγνωση του εθνικού του ρόλου.

• Για το αν οδεύουμε σε μια πεντακομματική Βουλή δεν το γνωρίζω, αλλά κατά την άποψή μου θα ήταν κέρδος για το πολιτικό μας σύστημα και τη Δημοκρατία μας στην επόμενη Βουλή να μην υπάρχει η Χρυσή Αυγή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο