Στην εκπομπή «OneTalk Weekend» του διαδικτυακού καναλιού «One Channel»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη χτες το βράδυ στην εκπομπή «One Talk Weekend» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αθηναΐς Νέγκα στο διαδικτυακό κανάλι One Channel.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τη συζήτηση στο Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του Star με τον κ. Γ. Τσίπρα:

• Καταρχήν δεν εκνευρίστηκα εγώ, ο κ. Τσίπρας εκνευρίστηκε και δεν κατάλαβα το γιατί. Μου ζήτησε να του πω παράδειγμα οικογενειοκρατίας και χαριστικής τοποθέτησης στο δημόσιο και του είπα την περίπτωση του ιδίου. Νομίζω ότι είχε άδικο που εκνευρίστηκε.

• Επικαλέστηκε μάλιστα τον τίτλο του πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ως και αν οι θέσεις στο ελληνικό Δημόσιο ανήκουν σε όσους ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεώρησε αυτό το πράγμα ότι είναι μια αυτόματη λογική διεργασία και μάλιστα με εγκάλεσε έντονα γιατί δεν την έκανα εγώ.

Σχετικά με το οικονομικό πλάνο της Νέας Δημοκρατίας αν αναλάβει επόμενη κυβέρνηση:

• Η Νέα Δημοκρατία προτείνει κάτι ριζικά διαφορετικό από την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ορθώς χτύπησε καμπανάκι ο κ. Στουρνάρας. Έχουμε την αναδιανομή της μιζέριας μας και ένα ΑΕΠ το οποίο αυξάνεται με ελάχιστους ρυθμούς, με 1% και κάτι. Επαναδιανέμουμε αυτή την “πίτα” απλώς και μόνο για να λέμε ότι κάνουμε κοινωνική πολιτική.

• Εμείς λέμε ότι αυτό το ΑΕΠ δεν φτάνει, αν δεν αυξήσουμε την πίτα και δεν δημιουργήσουμε πραγματική ανάπτυξη τότε δυνατότητα αναδιανομής και ενίσχυσης των αδύναμων δεν θα έχουμε όπως πρέπει. Θα είναι πολύ περιορισμένη.

• Στο πώς θα το πετύχουμε θα σας απαντήσω πρώτον με μείωση των φορολογικών συντελεστών και δεύτερον με τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου. Όλο αυτό το πακέτο πίσω του κρύβει την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό πρέπει να το πετύχουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα το πετύχουμε. Δεν θα απολύσουμε κανέναν δημόσιο υπάλληλο, τελεία.

• Στην ερώτησή σας πού θα βρούμε τα λεφτά σας φέρνω για παράδειγμα το μεταναστευτικό. Έχει κοστίσει στον Έλληνα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Υπάρχουν 1,5 δισ. ευρώ ευρωπαϊκά χρήματα που δεν έχουμε απορροφήσει. Εμείς δεν τα παίρνουμε και χαλάμε και δικά μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανίκανη να τα απορροφήσει. Εγώ είχα φτιάξει την υπηρεσία απορρόφησης κονδυλίων για τη μετανάστευση. Επί ημερών τους αυτή η περιφερόμενη υπηρεσία δεν απορρόφησε ούτε ένα ευρώ. Άρα η μια εξήγηση είναι η πλήρης διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης, η δεύτερη είναι ότι προτιμάνε τα έκτακτα ελληνικά κονδύλια για τα οποία δεν υπάρχει ευρωπαϊκός έλεγχος.

Για το αν θα πάρει η Νέα Δημοκρατία πίσω τη 13η σύνταξη:

• Να σας διορθώσω, είναι επίδομα, όχι 13η σύνταξη. Αν ήταν θα έπρεπε να είχε κοστολογηθεί στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το κονδύλι είναι γύρω στα 800 εκ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να το βαφτίσει έτσι αλλά ο συνταξιούχος που πήγε στην τράπεζα βρήκε στον λογαριασμό του το 1/3. Η οργή του εκδηλώθηκε στις ευρωεκλογές καθώς του κόβουν τη σύνταξη και τον δουλεύουν και από πάνω.

Σχετικά με παλαιότερη δήλωση του κ. Δένδια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άντεξε να μειώσει το ΦΠΑ και στο αν θα μπορέσει να το κάνει η Νέα Δημοκρατία:

• Αυτό κα Νέγκα το επιδιώκουμε, το έχουμε δοκιμάσει το 2014 και δούλεψε. Δεν είναι δυνατόν ο καφές να έχει 24% ΦΠΑ και να λες ότι έχεις μειώσει τον ΦΠΑ. Είναι λάθος η μη μείωσή του καθώς η μείωση θα δώσει περισσότερα λεφτά στο κράτος, η διαρκής αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε δημιουργεί περισσότερα έσοδα. Η μείωση ορισμένων συντελεστών δημιουργεί αύξηση στην συνολική κίνηση και τελικά στα έσοδα. Αυτή είναι μια παλιά οικονομική αρχή δοκιμασμένη στην Ελλάδα το 2014.

Σχετικά με το τι είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:

• Είναι ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας το οποίο επιτρέπει στον Έλληνα πολίτη να έχει αρκετά χρήματα ώστε να μπορεί να επιβιώσει. Το ξεκινήσαμε πειραματικά το 2014 σε πέντε συγκεκριμένες περιοχές και από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοθετεί ισχυριζόμενος ότι είναι δικό του μέτρο. Η λογική αυτού του μέτρου είναι ότι είμαστε κοινωνία, όχι άτομα που απλώς συμπορεύονται. Πρέπει οι ισχυρότεροι να βοηθούν τους αδύναμους. Εμείς παρά τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαστε νεοφιλελεύθερο κόμμα των “ελίτ”, είμαστε ένα βαθύτατα λαϊκό κόμμα και μπορείτε να το δείτε ιστορικά στα ποσοστά μας. Βασίζονται και στους αγρότες και στις εργατικές και μικροαστικές περιοχές. Η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που χρειάζονται την προστασία του κράτους.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας:

• Δεν υφίσταται σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ, οι φυλακές έχουν γίνει χώρος περιπάτου ελεύθερης κράτησης ανθρώπων οι οποίοι έχουν παρανομήσει και καταδικαστεί, οι οποίοι προφανώς διεκδικούν είτε νομίμως με τον νόμο Παρασκευόπουλου, είτε παρανόμως, να εξέρχονται όταν αυτοί κρίνουν από τις φυλακές. Και παλαιότερα είχαμε τέτοια φαινόμενα αλλά εδώ μιλάμε για συνολική αδιαφορία του κράτους.

Σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα:

• Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν θα έπρεπε να “περάσει” την τελευταία βδομάδα πριν την πτώση της κυβέρνησης. Δεν υπήρχε ούτε ο χρόνος συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ούτε στην Ολομέλεια. Επειδή οι Κώδικες ψηφίζονται ως όλον, δεν μπορείς να αλλάξεις άρθρα, θα έπρεπε να υπάρχει εκτενέστατος χρόνος συζήτησης και με την αντιπολίτευση.

• Υπάρχουν απαράδεκτες διατάξεις όπως η αντιμετώπιση του βιασμού. Υπάρχουν όμως και ιδιοτέλειες όπως το ζήτημα της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας όταν είναι πολλά τα θύματα, όπου πίσω από την επιεικέστερη ρύθμιση διαβάζει κανείς βεβαίως την υπόθεση στο Μάτι και την προσπάθεια οι άνθρωποι που τους έχουν ασκηθεί διώξεις και είναι πιθανόν υπεύθυνοι για το θάνατο 102 συμπολιτών μας, να πέσουν στα “μαλακά”. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και όμως αυτή η κυβέρνηση, η οποία διατηρεί το θράσος να επικαλείται “ηθικό πλεονέκτημα”, τα κάνει.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας και το κατά πόσο θα επιλυθεί το πρόβλημα με παραπάνω περιπολίες:

• Δεν είναι εύκολη η άσκηση αυτή αλλά υπάρχουν παραδείγματα. Εμείς το 2012-2014 αντιγράψαμε το σύστημα της Νέας Υόρκης επί εποχής Τζουλιάνι, ένα σύστημα που έχει θεωρητική βάση, το φαινόμενο του “σπασμένου παραθύρου”, να αντιμετωπίζεις και τη μικρή εγκληματικότητα ευθύς εξαρχής. Στην Ελλάδα το είχαμε καταφέρει το 2012, είχα φροντίσει να έχω τον σχεδιασμό αυτό και είχαμε αρχίσει να τον υλοποιούμε με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Οι δείκτες εγκληματικότητας κατέρρεαν και ο ρόλος των περιπολιών έχει και την έννοια της αποτροπής. Είχαμε σχεδιάσει κάθε γωνία του κέντρου της Αθήνας να είναι ορατό από αστυνομικό κάθε δύο λεπτά, ώστε να μην υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την εγκληματικότητα. Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν τελείως. Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. όπως λέτε δεν έχει περιπολικά, κάθε πότε βλέπει κάποιος το μπλε χρώμα του φάρου ενός περιπολικού; Η Αστυνομία έχει αφεθεί στην τύχη της από την κυβέρνηση. Γεγονός το οποίο στην πραγματικότητα, έστω και σιωπηλά, αποτελεί επιλογή αυτής της κυβέρνησης, να αδιαφορήσει για την Αστυνομία.

Σχετικά με την εθνική ασφάλεια και το ενδεχόμενο να έχουμε καινούργια Ίμια:

• Οι Τούρκοι “δοκιμάζουν” κάθε νέα κυβέρνηση και κάθε νέο Υπουργό Άμυνας. Εγώ μόλις ανέλαβα μου βγάλανε στο Αιγαίο δύο φρεγάτες. Όμως η χώρα θα έχει κυβέρνηση που θα έχει ορκιστεί να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η κυβέρνηση προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στο σύνολό της. Δεν έχει τη δυνατότητα να παραλάβει 10 και να παραδώσει 9,9.

• Ο Έλληνας πολίτης οφείλει να κοιμάται ήσυχος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει το εθνικό της καθήκον ανεξάρτητα από τη στάση της Τουρκίας, που ελπίζουμε όμως και αυτή να διατηρήσει τη σοβαρότητα που πρέπει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο