Στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» του τηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ1

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το πρωί για τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τάκης Σαράντης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1», ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

Για την έκθεση της Κομισιόν:

• O κύριος συνομιλητής τόσο καιρό του ΣΥΡΙΖΑ, όσον aφορά την Κομισιόν, για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ήταν ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό κόμμα κ. Μοσκοβισί. Άρα οι επιφυλάξεις που εκφράζονται αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που αυτός χειρίζεται την συνεννόηση με την Κομισιόν και δεν αφορά την Νέα Δημοκρατία.

• Οι θεσμικοί σας συνομιλητές κ. Παπαδημούλη, μέχρι προ ολίγου σύμμαχοι σας και κήρυκες των θέσεών σας, τώρα γίνονται επικριτικοί σε εσάς. Τώρα βλέπω ότι παραμονές εκλογών “σφυρίζει’’ αλλιώς και σας ασκεί κριτική. Μέχρι τώρα ερχόταν εδώ, εξέφραζε τις απόψεις θαυμασμού για το έργο σας και τώρα ξαφνικά αρχίζει και το “στρίβει”.

Για τις τροπολογίες και τις εκλογές:

• Αυτό που έγινε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή δεν τιμά την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι φανερό ότι η Βουλή δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Το ομολόγησε ο Πρωθυπουργός αποδεχόμενος να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απλώς ζήτησε ένα χρονικό διάστημα, με τη δικαιολογία των Πανελληνίων εξετάσεων, το οποίο είναι ανακριβές απολύτως. Θα μπορούσαν τα παιδιά αντί να δίνουν την Κυριακή εκείνη να δώσουν την Δευτέρα. Έχω τεράστια ευαισθησία για το θέμα, το παιδί μου δίνει Πανελλήνιες, άρα καταλαβαίνω απολύτως και σέβομαι την αγωνία των γονιών. Ο κ. Τσίπρας πέτυχε να κρατήσει μια εβδομάδα ανοιχτή την Βουλή για να περάσει ρουσφετολογικές τροπολογίες.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας μέχρι προχθές. Τώρα κ. Παπαδημούλη μπαίνετε σε μια υπηρεσιακή φάση από τη Δεύτερα. Η κυβέρνησή σας έχει χάσει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας, εσείς θέσατε θέμα εμπιστοσύνης, είπατε ότι οι Ευρωεκλογές κρίνουν την τύχη της κυβέρνησής σας. Η κυβέρνηση αυτή είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα είναι περιορισμένης ισχύος και αυτό συνιστά τη νομιμότητα. Δεν είναι κυβέρνηση με όλες τις εξουσίες και κακώς επιχειρείτε το θέμα της Δικαιοσύνης, θα το δείτε, δεν θα υπογραφεί (το Προεδρικό Διάταγμα). Αυτό είναι αντισυνταγματικό και παράνομο. Ένα κόμμα που υπολείπεται πάρα πολλές μονάδες πάντα προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση.

Για τις παροχές:

• Όπου υπάρχουν μέτρα τα οποία “σηκώνει” η οικονομία, που μπορούν να ανακουφίσουν τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα τα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε να υλοποιηθούν. Η κοινωνία έχει υποφέρει , η δημοσιονομική όμως ευθύνη είναι στην απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία διαβεβαιώνει την ελληνική κοινωνία και τα κόμματα ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

• Πώς ο αλληλέγγυος μέχρι χθες κύριος Μοσκοβισί ο οποίος πάντοτε επαινούσε την διαχείριση, έρχεται τώρα και “τα γυρίζει” και αρχίζει η Κομισιόν να μας κάνει παρατηρήσεις;

Για την υπόθεση της κας Χριστοδουλοπούλου:

• Παρά την προσπάθεια δαιμονοποίησης, ουδείς αρνείται ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν κάνει ρουσφέτια στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε όμως στην εξουσία με πρόταγμα την αλλαγή αυτής της κατάστασης. Υποτίθεται ότι η ελληνική κοινωνία υπό το βάρος της χρεοκοπίας ψήφισε ένα κόμμα που εκπροσωπούσε το τελείως διαφορετικό. Αυτό το κόμμα, όχι απλώς δέχεται κάτι το οποίο in abstracto δεν είναι ορθό, αλλά συγκεκριμένα, την τελευταία μέρα πριν πέσει η κυβέρνηση, στέλεχός του εκμεταλλεύεται αυτές τις διατάξεις, όχι γενικά για κάποιους άλλους αλλά για συγγενικό του πρόσωπο.

• Ο κ. Παπαδημούλης με έναν πολύπλοκο τρόπο αφού δαιμονοποίησε τους πάντες, έμμεσα ζήτησε συγγνώμη. Το στέλεχος το οποίο βαρύνεται με το ατόπημα από ποιόν ζήτησε συγγνώμη; Από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , όχι από την Ελληνική κοινωνία. Ο δε Πρωθυπουργός θεώρησε ότι “έληξε” το θέμα με την μη περίληψη στο ψηφοδέλτιο του συγκεκριμένου στελέχους. Ούτε ο Πρωθυπουργός βγήκε να πει “κάναμε λάθος”. .

Για τα εκλογικά debates:

• Οι δημοσκοπήσεις δε μας δημιουργούν την παραμικρή αλαζονεία. Προσερχόμαστε στον διάλογο με σεμνότητα, υπό την κρίση του αφεντικού μας, του ελληνικού λαού. Χαίρομαι ειλικρινά αν μας δοθεί η ευκαιρία να εκθέσουμε επιχειρήματα χωρίς οξύτητα. Η οξύτητα δε βοηθάει, δεν θέλουμε ούτε “κοκορομαχίες” ούτε φωνές.

• Δεν αρνηθήκαμε τον διάλογο Τσίπρα – Μητσοτάκη, είπαμε απλώς να είναι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων. Ουδείς κρύβεται, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι προφανής . Όσους διαλόγους θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα κόμματα, αυτό είναι το δημοκρατικά ορθό. Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να βάλει τη Νέα Δημοκρατία σε μία λογική “κοκορομαχίας”. Δεν έχουμε να αποφύγουμε κάτι, η λέξη αποφεύγω σημαίνει κάτι αρνητικό..

Για το αν προβλέπεται να θεσμοθετηθεί νόμος που να απαγορεύει τις παροχές και τους διορισμούς κατά την προεκλογική περίοδο:

• Υπάρχει ήδη νομοθετική πρόβλεψη με την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση δεν μπορεί να διορίσει δημόσιο υπάλληλο κατά την προεκλογική περίοδο. Εδώ υπάρχουν όμως κενά που επιτρέπουν να εμφανίζονται φαινόμενα τα οποία είναι λίγο πρωτοφανή, λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή να κοιτάμε να μετακινήσουμε τους συγγενείς μας.

• Δεν είχαμε προβλέψει πράγματι αυτά τα πράγματα. Τώρα που είδαμε που μπορεί να φτάσει καμιά φορά η αγωνία απερχομένων από την εξουσία, πρέπει να κλειστούν και αυτές οι τρύπες.

Για το αν θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το διάταγμα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης:

• Έχουμε μια προφανή προσπάθεια μια κυβέρνησης η οποία στερείται πλέον του τεκμηρίου έκφρασης της λαϊκής εντολής και κυριαρχίας, να ορίσει ηγεσία της Δικαιοσύνης πέραν του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος.

• Αυτή η κυβέρνηση είναι απολύτως υπηρεσιακή. Δεν μπορεί να διορίσει έναν δημόσιο υπάλληλο διότι έτσι είναι οι προστατευτικοί θεσμοί του Πολιτεύματος. Κατά συνέπεια δεν έχει την εξουσιοδότηση να υποβάλει πρόταση. Θέμα να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τίθεται διότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές να υποβάλει πρόταση.

• Τι υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το άρθρο 90 του Συντάγματος; Tην πρόταση που του υποβάλει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να του υποβάλει πρόταση, άρα δεν υπάρχει πρόταση. Αφού δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπογράψει κανένας. Το μόνο που πέτυχε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να εκθέσει συγκεκριμένους δικαστές χωρίς να φταίνε οι άνθρωποι σε τίποτε, προβάλλοντάς τους πλέον ως αντικείμενα εκμετάλλευσης της Δικαιοσύνης από μια απερχόμενη πλειοψηφία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο