Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ant 1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το βράδυ για τις πολιτικές εξελίξεις στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό «Ant 1».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το γιατί απέχει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή:

• Το ελληνικό κοινοβούλιο λειτουργεί κατά παράβαση κάθε κανόνα διότι ο Πρωθυπουργός όφειλε τη Δευτέρα να έχει πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να έχει δηλώσει, επειδή αποδοκιμάστηκε, την παραίτηση της κυβέρνησής του. Και έπρεπε να υποβάλει το αίτημα να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε να διεξάγει εκλογές.

• Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει τις εκλογές στις 7 Ιουλίου και όχι στις 30 Ιουνίου για να επιχειρήσει το πραξικόπημα ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Για τα όσα λέει, ότι το έκανε για τα παιδιά που γράφουν Πανελλήνιες Εξετάσεις, θα μπορούσε να μεταφέρει την ημερομηνία εξέτασης των Ιταλικών, στα οποία εξετάζεται ένας μικρός αριθμός παιδιών και δεν θα άλλαζε κάτι. Δεν ενδιαφέρθηκε για αυτά τα παιδιά, είναι άλλη η πραγματικότητα και είναι προφανής σε όλους τους Έλληνες.

• Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την ημερομηνία των εκλογών στις 7 Ιουλίου και για τη Δικαιοσύνη και για τις τροπολογίες. Φαίνεται η προσπάθειά του αυτές τις μέρες με σωρεία τροπολογιών, με σωρεία διορισμών και μέσα από μια απαράδεκτη εικόνα. Δεν εξελέγησαν για αντιγράψουν τα κακώς κείμενα, αλλά για να τα αλλάξουν. Τα αντιγράφουν κατά το χειρότερο δυνατό τρόπο και τα επαυξάνουν. Δεν υπάρχει στο παρελθόν ανάλογο προηγούμενο. Αυτά που κάνουν είναι πρωτοφανή και “αδυνατίζουν” την Δημοκρατία. Η παρέμβαση άλλωστε του Πρωθυπουργού για τους διορισμούς σημαίνει απλώς ότι υπήρχε μέγα πρόβλημα.

• Εμείς δεν είχαμε καταθέσει 160 τροπολογίες όπως λέτε επί Σαμαρά και σας θυμίζω ότι αυτή την κυβέρνηση την ρίξατε, δεν είναι όπως η δική σας περίπτωση που είστε στο τέλος της θητείας. Την τελευταία μέρα εμείς είχαμε περάσει την τροπολογία για να γίνει το νεκροταφείο της Γλυφάδας, διαφωνείτε σε αυτό; Πείτε μου αν υπήρξε έστω ένας διορισμός ή μετάταξη συγγενή με τροπολογία λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, όπως συμβαίνει τώρα με τα στελέχη σας.

Για το λόγο που δεν ανταποκρίθηκε η Νέα Δημοκρατία στην κλήση του Υπουργού Δικαιοσύνης για συναίνεση και για το κλίμα πόλωσης που φαίνεται να επιθυμούν τα δύο μεγάλα κόμματα να διατηρηθεί:

• Είδαμε πώς κατάφερε η κυβέρνηση τη μη μείωση του αφορολόγητου αλλάζοντας όλα τα μέτρα που αφορούσαν τους μεσαία τάξη. Πάει η μείωση του ΕΝΦΙΑ, πάει και η μείωση των φορολογικών συντελεστών: Υπήρχαν μια σειρά από αντίμετρα περαιτέρω μειώσεων, θα τα εφαρμόσετε; Τα πήρατε πίσω ή όχι; Μόνοι μας το είδαμε;

• Για την ηγεσία της Δικαιοσύνης υπάρχει ένα θεσμικό ζήτημα. Τη δυνατότητα αποστολής πρότασης στη Βουλή καθώς και τη δυνατότητα υποβολής πρότασης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έχει η κυβέρνηση που έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν είναι ένα “παζάρι” που μπορούμε να κάνουμε με τον κ. Παππά επειδή βγήκαμε ένα βράδυ και συμφωνήσαμε σε κάποιον ανώτατο δικαστικό. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στερείται πλέον της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

• Είναι μια κυβέρνηση η οποία αποδοκιμάστηκε σύμφωνα με το δίλημμα που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή μιλώντας για “ψήφο εμπιστοσύνης”. Το αντελήφθη μετά, προκάλεσε εκλογές, πάρα πολύ ωραία. Δεν μπορεί λοιπόν μια κυβέρνηση που η ίδια θεωρεί ότι στερείται της λαϊκής νομιμοποίησης, να θεωρεί ότι τη στερείται ως κυβέρνηση, αλλά να έχει τη δυνατότητα να ορίσει ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι τελείως αντιθεσμικό.

• Ουδείς δικαιούται την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές να υπογράψει τέτοιο Προεδρικό Διάταγμα και το λέω υπό τη μορφή νομικής αντίληψης. Μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να διορίσει δημόσιο υπάλληλο δεν μπορεί να διορίσει ηγεσία στη Δικαιοσύνη.

• Η κυβέρνηση παίρνει πίσω μόνο εν μέρει επιβαρύνσεις που η ίδια επέβαλε στην ελληνική κοινωνία. Είναι δυνατόν να υπάρχει ακόμη ΦΠΑ 24% στον καφέ και αυτό να ονομάζεται μείωση φορολογικών συντελεστών; Υπάρχει εδώ μια συνολική προσπάθεια αποπροσανατολισμού και είναι φανερό από την ψήφο στις ευρωεκλογές ότι δεν θα “περάσει”. Εμείς με ήρεμους τόνους θα πορευτούμε μέχρι τις εθνικές εκλογές, εξηγώντας στην ελληνική κοινωνία τι πρόκειται να κάνουμε. Στην παγίδα της όξυνσης δεν προτιθέμεθα να πέσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο