Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Open TV»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζoυν οι δημοσιογράφοι Ιορδάνης Χασαπόπουλος και Γιάννης Σαραντάκος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για τις τροπολογίες που φέρνει η Βουλή στην Κυβέρνηση:

• Επί πέντε χρόνια δε μπορούσε να τις συζητήσει, τώρα τις θυμήθηκε, την Παρασκευή πριν κλείσει η Βουλή!

• Μιλάμε για μια Κυβέρνηση η οποία αποχωρούσα αυτογελοιοποιείται. Έχουν φέρει έναν σωρό τροπολογίες, αν είχαν έναν σχεδιασμό στήριξης της κοινωνίας, ευχαρίστως να τον είχαμε συζητήσει εγκαίρως.

• Κοιτάνε τις δημοσκοπήσεις και κάθε μια μονάδα που πέφτουν φέρνουν τρεις τροπολογίες. Αυτά τα πράγματα είναι φαιδρά. Η κοινωνία καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά. Αυτή η Κυβέρνηση απέρχεται , θέλει μέχρι την τελευταία μέρα να νομοθετήσει παροχές. Δεν αντιδικούμε με την κοινωνία, με τις φαιδρότητες της Κυβέρνησης αντιδικούμε.

• Πάντως δεν υπάρχει οποιασδήποτε Δημοκρατίας παράδειγμα απερχόμενης Κυβέρνησης η οποία μία μέρα πριν από την πτώση της – διότι για πτώση πρόκειται – φέρνει τόσες βουλευτικές και τόσες υπουργικές τροπολογίες.

Για το αφορολόγητο και τις 120 δόσεις:

• Αν το αφορολόγητο η Κυβέρνηση ήθελε να το ψηφίσει, είχαμε καταθέσει τροπολογία την οποία την υποστηρίξαμε εντονότατα, ήρθε και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή εδώ και δύο μήνες και αυτή η Κυβέρνηση δεν την ψήφισε.

• Αν ήταν σοβαρός ο κυβερνητικός σχεδιασμός που επιτρέπουν οι αντοχές της οικονομίας και το δημοσιονομικό μας περιθώριο, θα μπορούσε να έρθει με έναν νόμο, να στηρίξουμε και εμείς, διότι πραγματικά η κοινωνία χρειάζεται δίχτυ προστασίας. Αντ’ αυτού, τι έγινε, μια Κυβέρνηση η οποία με ανά διαστήματα συνεχείς τροπολογίες, αποσπασματικές, χωρίς κανέναν διάλογο με κανέναν, που τις φέρνει στην Ολομέλεια. Δε περνάνε καν από επιτροπή.

• Οι 120 δόσεις ήρθαν με νόμο, ήταν κάτι που τους ζητούσαμε να κάνουν τουλάχιστον επί ένα χρόνο και δεν μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με τους δανειστές.

• Η διαφωνία δεν αφορά το ίδιο το αφορολόγητο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε καταθέσει, η νομοθετική μας βούληση είναι τεκμηριωμένη. Έχει να κάνει με το ότι η Κυβέρνηση αυτή έρχεται να νομοθετήσει όταν έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.

• Κοιτάξτε το πραξικόπημα που πήγαν να κάνουν στη Δικαιοσύνη. Μια κυβέρνηση η οποία απέρχεται, παρατείνει μια εβδομάδα την θητεία της μήπως και καταφέρει να παραπλανήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει την πρόταση για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ο ορισμός του πραξικοπήματος!

Για τις συντάξεις και την ανάπτυξη:

• Αυτό το οποίο οφείλει να μείνει στο μυαλό των συνταξιούχων είναι πώς αυτή η Κυβέρνηση τους συμπεριφέρθηκε όλο αυτό το διάστημα. Προσπαθεί το τελευταίο διάστημα είτε με ερμηνείες είτε με αλλαγές πορείας – παρά τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου και την όλη πολιτική αυτής της Κυβέρνησης – να δώσει την εντύπωση ότι αυτή είναι «μια φιλολαϊκή Κυβέρνηση που θα αυξήσει τις συντάξεις».

• Είμαστε υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δηλαδή το 3,5 % λέμε να γίνει 2 %. Σαφώς λέμε ότι η οικονομία δε θα πάει με 1,3% όπως πάει φέτος. H οικονομία που πάει με 1,3% μόνο αύξηση του ΑΕΠ είναι καταδικασμένη.

• Έχουμε ένα συνολικό διαφορετικό πακέτο ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει μια λογικότερη πολιτική και μια εκλογίκευση του συνολικού συστήματος. Η επαναδιανομή επιδομάτων δεν οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη, αλλά σε μοίρασμα της μιζέριας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο