Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζένος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για το αφήγημα Τσίπρα ότι ο Σύριζα έχασε τις Ευρωεκλογές γιατί ο Ελληνικός λαός δε συνειδητοποίησε τι ψήφισε:

• Ό,τι και να πει κανείς, σύμφωνα και με το Σύνταγμα αλλά και με τον ουσιαστικό κανόνα κάθε Δημοκρατίας, το αφεντικό μας είναι ο λαός. Το αφεντικό μας, όχι το αντικείμενο της κριτικής μας. Μπορούμε να διαφωνούμε με την κρίση του όσο θέλουμε, να μην μας αρέσει, πολλές φορές δεν μας αρέσει, αλλά οφείλουμε με σεβασμό και ταπεινοφροσύνη να τη δεχόμαστε πάντοτε.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε διάφορα κατά καιρούς, θεωρώντας ότι αυθεντικά εκφράζει τον ελληνικό λαό. Τώρα λοιπόν που ήρθε η ώρα της έκφρασης πρωτογενώς της άποψής του, δεν τους αρέσει. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, είναι τελείως αντιθεσμικά, τελείως αντιδημοκρατικά, αλλά στην πραγματικότητα πίσω από αυτά κρυβόταν μέχρι τώρα και εμφανίζεται πεντακάθαρα η φαιδρότητα της Κυβέρνησης.

Για τη λειτουργία της Βουλής, τα νέα νομοθετήματα που φέρνει η Κυβέρνηση και τις αποφάσεις της για αλλαγές στη Δικαιοσύνη:

• Αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και καθολικά απαράδεκτη. Πολύ σωστά η Νέα Δημοκρατία την καταγγέλλει και δε μετέχει σε αυτή. Είναι προφανές ότι η Βουλή πλέον στερείται της Δημοκρατικής νομιμοποίησης. Με αυτό το δεδομένο, οποιαδήποτε ενέργεια στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν εκπροσωπεί τίποτα, είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Η ελληνική κοινωνία θα αποτιμήσει αυτή τη συμπεριφορά στην κάλπη μετά από λίγες εβδομάδες.

Για το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει τα διατάγματα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη:

• Δεν πρόκειται να υπογραφούν. Το άρθρο 90 του Συντάγματος ομιλεί για πρόταση του Υπουργικού συμβουλίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θεμέλιο αυτής της πρότασης είναι η λαϊκή κυριαρχία. Στο όνομα λοιπόν της λαϊκής κυριαρχίας μπορεί το Υπουργικό συμβούλιο να υποβάλει την πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν δεν υπάρχει αυτό, όταν δεν έχει την δεδηλωμένη αυτή η Κυβέρνηση στη Βουλή, άρα στερείται της λαϊκής κυριαρχίας, δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Είμαστε 5 μέρες πριν προκηρυχθούν εκλογές. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό το πράγμα να γίνει.

• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει εξαιρετικά νομικά, αλλά είναι τόσο απλά και ουσιαστικά τα πράγματα. Προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να δημιουργήσει μια κατάσταση, όμως είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτύχει.

• Δε θα υπογραφούν ποτέ αυτά τα Διατάγματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, εάν υπογραφούν, θα έχουν έλλειμμα στοιχειώδους στοιχείου της Συνταγματικότητας τους και παρότι το άρθρο 90 λέει ότι δεν μπορούν τα διατάγματα αυτά να προσβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτό προφανώς αφορά την επιλογή των προσώπων και όχι τα ίδια τα στοιχεία της συνταγματικότητας. Άρα, κατά συνέπεια, είναι ευθέως αντισυνταγματικά και θα τα “πετάξει” το Συμβούλιο της Επικρατείας στον κάλαθο. Αλλά δε θα φτάσουμε ποτέ εκεί, δε θα χρειαστεί να γίνει αυτό το πράγμα.

Για το δημοσίευμα από ηγετικό στέλεχος του “Ρουβίκωνα” που απευθύνεται και στην Νέα Δημοκρατία:

• Καταρχήν δε συνομιλούμε με οποιαδήποτε τρομοκρατική ή οιονεί οργάνωση. Δεν είναι θεσμικοί συνομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε ο “Ρουβίκωνας”, ούτε οι διάφορες οργανώσεις των Εξαρχείων.

• Μια Κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την αυτονόητη υποχρέωση να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους. Ο Μητσοτάκης σε αυτό είναι ξεκάθαρος. Αν κάποιος από εμάς δεν είχε την αντίληψη ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, δε θα ήταν στην Νέα Δημοκρατία, και δε θα μετείχε σε αυτή την προσπάθεια. Το ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα και δεν εφαρμόζει τους νόμους, συνιστά παθογένεια του συστήματος. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην πετύχουμε σε αυτό το πράγμα. Εάν δεν είχαμε την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, τότε υπήρχε μια απλή επιλογή. Ο ελληνικός λαός δεν ήρθε παρακαλώντας να μας πάρει από το σπίτι μας, εμείς το προτείναμε το πρόγραμμα μας, ας καθόμασταν στο σπίτι μας. Όμως, μπορούμε να τα καταφέρουμε μια χαρά και θα τα καταφέρουμε.

Σχετικά με την ύπαρξη αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές:

• Θα δοθεί ξεκάθαρα στον Μητσοτάκη. Η δική μου άποψη είναι απολύτως αυτή, μια καθαρή εντολή. Δε σημαίνει αυτό μη συνεργασίες την επόμενη μέρα, σημαίνει όμως μη φαλκίδευση της εντολής του λαού μέσα από υποχρεωτικές παραχωρήσεις.

• Μπορούμε κάλλιστα να τα καταφέρουμε εξαιρετικά, δεν πρόκειται να δεχτούμε να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης. Το λέω τα τελευταία 4-5 χρόνια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την όξυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους υψηλούς τόνους. Εμάς μας βοηθάει η συζήτηση για την πραγματικότητα με χαμηλούς τόνους. Έχουμε δίκιο, το επιχείρημα είναι υπέρ μας, πρέπει να είμαστε ήρεμοι για να εξηγήσουμε στην κοινωνία. Η κοινωνία είναι κουρασμένη, είναι πονεμένη, δεν μπορεί να ακούσει υψηλούς τόνους. Πρέπει ήρεμα και σταθερά, όπως έγινε και στην προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές, να συνεχίσουμε, θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλη νίκη αυτή η τακτική και θα το δούμε όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μας προκαλέσει. Δικό μας καθήκον είναι να μη πέσουμε στην παγίδα. Ο κ. Τσίπρας μόνιμα το κάνει αυτό το πράγμα , πάντα το κάνει αυτό το πράγμα , δεν έχουμε κανέναν λόγο να τον ακολουθήσουμε.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

• Αυτός ο εκλογικός νόμος είναι παγίδα, η απλή αναλογική δηλαδή ο επόμενος νόμος. Φάνηκε πάρα πολύ καλά στους Δήμους, επί μια βδομάδα, όλη η Ελλάδα το είχε ρίξει σε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι επειδή τους υποχρέωσε το νομοθέτημα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ να συναλλάσσονται κάτω από το τραπέζι επειδή δεν είχε καμία σοβαρή πρόταση για το επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στους Δήμους και στις Περιφέρειες δε μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί και στη χώρα.

Για το αφορολόγητο:

• Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ό,τι νομοθετείται γίνεται εξωθεσμικά. Εμείς είχαμε καταθέσει τροπολογία ( για την μη μείωση του αφορολόγητου) , το γιατί δεν την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας το πει. Ό, τι κάνει τώρα είναι μια άθλια παροχολογία, γιατί αν είχε συγκροτημένο σχέδιο παροχών επί τη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας θα έπρεπε να το έχει φέρει εδώ και 1-2 μήνες με ένα νομοθέτημα, όχι με μια τροπολογία μετά την άλλη.

• Οι τροπολογίες επί των τροπολογιών, κάθε λίγο και μία στο γόνατο και επί τη βάσει των μετρήσεων των δημοσκοπήσεων και των αναγκών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτο φαινόμενο. Μας γυρίζει στον 19ο αιώνα και στην εποχή του Τζουμπέ. Αν νομίζουν ότι έτσι θα επιβιώσουν κάνουν λάθος.

• Η κοινωνία σε λίγες βδομάδες θα τους καταδικάσει πολύ εντονότερα, Το “κοροϊδιλίκι” το έχουν καταλάβει όλοι. Είδα λίγο το κομμάτι της συνέντευξης του Πρωθυπουργού και απορούσα πώς δε γελούσε με αυτά που έλεγε.

Για τη δήλωση Πολάκη ότι η Ε. Αρβελέρ έχει δηλώσει υποταγή στον Μητσοτάκη:

• Την ξέρω λίγο και την εκτιμώ απεριόριστα. Είχα την χαρά και την τιμή μια δυο φορές να κουβεντιάσουμε μερικά πράγματα. νομίζω ότι από τους εν ζωή είναι από τις πιο έγκυρες αναλύτριες του Βυζαντινού Ελληνισμού και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με βαθιά γνώση της ιστορικής πορείας της χώρας. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν έχει σεβαστεί και τίποτα. Το να βρίσει και την κυρία Αρβελέρ, δε νομίζω ότι την στενοχωρεί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο