Στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα το πρωί σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Αταίριαστοι» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τη μη μείωση του αφορολόγητου και την πρόσκλησή του στη Νέα Δημοκρατία να πάει στη Βουλή την Παρασκευή:

• Από την Πέμπτη το… βράδυ θα πάμε! Απορώ με τον κ. Τσίπρα πώς δεν γελάει μόνος του με αυτά που λέει. Σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται;

• Κανείς δεν διαφωνεί για το αφορολόγητο. Εμείς είχαμε κατεβάσει τροπολογία την οποία ο κ. Τσίπρας δεν ψήφισε. Μετά από 10 μέρες, θυμάται ο ίδιος ότι το έχει “κερδίσει” αυτό το πράγμα. Γιατί δεν συμφώνησε τότε; Αν όσα κάνει και λέει είχαν ενταχθεί σε ένα πλαίσιο σοβαρότητας και είχαν κατατεθεί σαν ενιαίο νομοσχέδιο ένα μήνα πίσω και τα είχαμε συζητήσει στις επιτροπές, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να στηρίξει κάθε προσπάθεια που βοηθάει τους οικονομικά αδύναμους. Όμως εδώ τι κάνουν, έχουν τις δημοσκοπήσεις και κάθε φορά που βλέπουν μισή μονάδα κάτω τα ποσοστά τους, φέρνουν μια τροπολογία. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

• Η απόφαση να μην συμμετέχουμε σε αυτά τα καραγκιοζιλίκια είναι η μόνη απόφαση που προασπίζει όχι μόνο την αξιοπρέπεια της Νέας Δημοκρατίας – που είναι το έλασσον – αλλά και την αξιοπρέπεια του Κοινοβουλευτισμού.

Για τα όσα λέει η κυβέρνηση ότι θα εργάζεται μέχρι την τελευταία μέρα και ότι αν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει αυτά τα μέτρα:

• Αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση δεν είναι εργασία, είναι άθλια ψηφοθηρία. Η κυβέρνηση οφείλει να εργάζεται μέχρι την τελευταία μέρα, αλλά να εργάζεται εκτελώντας τα καθήκοντά της στο πλαίσιο του Συντάγματος. Αυτή η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, στερείται της λαϊκής νομιμοποίησης.

• Για το αφορολόγητο εμείς έχουμε κατατεθειμένη άποψη και δεν πρόκειται να σας πω ότι εμείς την άλλη μέρα το πρωί θα αλλάξουμε όσα ψηφίστηκαν. Όπου τα πράγματα αυτά θα έπρεπε να γίνουν, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να τα αναιρέσει μόνο και μόνο επειδή τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτή η διαδικασία συνιστά γελοιοποίηση.

• Εμείς για πάρα πολλά πράγματα θα ήμασταν έτοιμοι να τα συζητήσουμε, να τα κοστολογήσουμε, να βοηθήσουμε και να δώσουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας που βγαίνει από την κρίση με πρόγραμμα και με ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων στήριξης των οικονομικά αδύναμων. Εδώ όμως αυτό που βλέπουμε είναι ένα πανηγύρι στο οποίο μια καταρρέουσα κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους. Αυτό είναι ντροπή και η κοινωνία το κατάλαβε. Το είπε πρώτη φορά στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα και ας είπαν ότι το πήραν, έρχεται και ο δεύτερος λογαριασμός που θα είναι ακόμη χειρότερος.

• Στο ερώτημά σας αν θα στηρίξουμε τον Βαγγέλη Βενιζέλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σας απαντώ ότι στην Ελλάδα είμαστε και παραμύθια λέγονται πολλά.

Για το τι περιμένει να παραλάβει η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της οικονομίας και το αν θα “παίξει” το χαρτί της “καμένης Γης”:

• Λέτε ότι το πρώτο τρίμηνο έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 1,3% το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κατεβαίνει στις εκλογές με μια παραμυθία οικονομικής επιτυχίας και οικονομικού… θριάμβου! Το να λέμε ότι είμαστε στο “συν” μετά από τόσα χρόνια “μείον”, το να καταφέρνεις να σέρνεσαι λίγο και να βγάζεις το κεφάλι σου έξω δεν το λες και θρίαμβο. Να συγχαρούμε δηλαδή τον κ. Τσίπρα επειδή μας πήγε στο 1% και κάτι ανάπτυξης;

• Τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορήστε τον για ό,τι θέλετε αλλά υπήρξε εξαιρετικά μετρημένος. Πήγε με μια λογική “θα δώσουμε ό,τι μπορούμε”, θα ανατάξουμε την οικονομία και θα επιδιώξουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

• Εάν δεν υπάρξουν καταρχήν έντονες φοροαπαλλαγές ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κεφάλαιο και προφανώς αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, αν περιμένουμε 20 χρόνια, δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Αν υπάρχει κάτι θετικό είναι ότι θα πάμε σε εκλογές τον Ιούλιο και δεν θα πάμε Οκτώβριο, γιατί τότε θα ήμασταν τελείως με τα “χέρια δεμένα”. Εκεί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Έχουμε ένα περιθώριο.

Σχετικά με το αν είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει:

• Είμαστε απολύτως έτοιμοι. Καταρχήν η παράταξή μας έχει μια τεράστια πείρα και με τα λάθη της, καθώς και αυτά συνιστούν στοιχεία της πείρας της και της δυνατότητάς της να τα αποφύγει στο μέλλον. Έχει μια σειρά από έμπειρα στελέχη, έναν αρχηγό ο οποίος και Υπουργός έχει χρηματίσει και πλήρη αντίληψη των οικονομικών και της κατάστασης έχει, όπως επίσης και μια σειρά νέων στελεχών που μπαίνουν μαζί στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο