Δηλώσεις σε τηλεοπτικές συζητήσεις για το αποτέλεσμα του Β’ Γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές συζητήσεις για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου :

Στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha:

• Αυτό που περιμένουμε σήμερα είναι την επιβεβαίωση μιας πολιτικής υπεροχής της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας και των δυνάμεων που στηρίζουν αυτή την πρόταση και από εκεί και πέρα μέσα σε 30 μέρες να πάμε στις εθνικές εκλογές και να μετατραπεί αυτό σε μια στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

• Για την ανομία και το ζήτημα των Εξαρχείων θεωρώ ότι κανείς από εμάς δεν μπορεί να πάει να πιει τον καφέ του στα Εξάρχεια. Η πραγματικότητα όμως μπορεί να αλλάξει. Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιδείνωση. Επί ημερών μας είχαν γίνει πολλές επιχειρήσεις, θυμηθείτε την Βίλα Αμαλίας και το σπίτι της κας Κάλας, το κράτος είχε αρχίσει να καθαρίζει την ευρύτερη περιοχή.

• Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι τραγικό, καθώς εδώ πλέον δεν μιλάμε απλώς για ανομία. Μιλάμε για αντιμαχόμενες ομάδες μέσα στην ανομία, με διαφορετική ατζέντα η κάθε μια, που πάντως έχουν ένα κοινό: Αποκλείει πλήρως τους κατοίκους και τις normal χρήσεις αυτών των περιοχών.

• Η κυβέρνηση δημιούργησε έναν απαράδεκτο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση ο οποίος οδήγησε όλη την Ελλάδα για μια βδομάδα να παζαρεύει κάτω από το τραπέζι και να μην υπάρχει κανένα κίνητρο για την δεύτερη Κυριακή, όπως και να μην υπάρχει καμία απεικόνιση στους δημοτικούς συμβούλους της βούλησης των δημοτών όλων της χώρας.

• Ο νόμος αυτός της απλής αναλογικής έγινε με ένα μόνο κίνητρο, το οποίο στο τέλος οδήγησε και σε αποτυχία, καθώς ο στόχος δεν επετεύχθη. Το κίνητρο ήταν να μην φανεί ότι η Νέα Δημοκρατία θριαμβεύει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Μόνο αυτό ήθελε η κυβέρνηση. Εκεί απέτυχε. Πού πέτυχε; Να διαλύσει συνολικά τον μηχανισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ο οποίος κατάφερε μέσα στην κρίση να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Βοήθησε η τοπική αυτοδιοίκηση και ήρθε αυτή η κυβέρνηση με μικροκομματικά προτάγματα να διαλύσει όλο το σύστημα, να εφαρμόσει έναν καινούργιο νόμο, να οδηγήσει τους πάντες σε παζάρι και να δούμε τώρα πώς θα διοικηθούν οι δήμοι μέσα από αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε.
Στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι:

• Νομίζω είναι προφανές πως είναι ένα εξαιρετικό βράδυ για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι πάντα μεγάλη χαρά να βλέπουμε τον χάρτη “μπλε” και μάλιστα δεν θυμάμαι να τον έχω ξαναδεί τόσο “μπλε”. Είναι ένα εξαιρετικό βράδυ για τις δυνάμεις που εμείς στηρίξαμε, κυρίως στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, που υπάρχει σαφές πολιτικό μήνυμα, αλλά και σε μικρότερους δήμους.

• Δεν θα ακουγόμουν υπερβολικός αν έλεγα ότι οι δυνάμεις που στήριξε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μια καθολική σχεδόν επικράτηση. Τώρα πρέπει να δούμε το επόμενο στοίχημα που είναι να κρατήσουμε τη δυναμική μας και να την αυξήσουμε ενόψει βουλευτικών εκλογών, δηλαδή να μετουσιώσουμε τη δύναμη που η κοινωνία φαίνεται να μας δίνει σε έδρες αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική μάχη.

• Επίσης φαίνεται μια μεγάλη και καθαρή υποχώρηση της Χρυσής Αυγής, παγιώνεται η αντίληψη ότι η Χρυσή Αυγή σιγά-σιγά περιορίζεται στο όριο του πολιτικού σκηνικού.

• Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή πρέπει να εκμεταλλευτεί τον αέρα που της δίνει η λαϊκή εμπιστοσύνη σε όλες τις επιλογές της στις περιφέρειες και σε μεγάλο βαθμό στους δήμους.

• Εμείς δεν έχουμε καμία αλαζονεία. Θεωρητικά το “αφεντικό μας”, ο ελληνικός λαός, μπορεί αύριο να αλλάξει άποψη, όμως μέσα στα πλαίσια της ρεαλιστικής πολιτικής αντιμετώπισης των πραγμάτων, υπάρχει ένα κλίμα καθολικής απόρριψης αυτού που ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωση του Πρωθυπουργού έθεσε ως “θέμα εμπιστοσύνης”.

• Εδώ δεν πήγαμε σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, πήγαμε σε μια ψήφο εμπιστοσύνης, ήρθε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και μας είπε “ψήφο εμπιστοσύνης”. Τελεία. Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο “καλός” και όλοι οι άλλοι οι “κακοί”. Η ελληνική κοινωνία απάντησε με το μήνυμα που καταγράφηκε και σήμερα και την προηγούμενη Κυριακή.

• Πρέπει ο κ. Χατζησωκράτης να μας πει πώς προσλαμβάνει η κυβέρνηση τον εαυτό της, ως μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται κανονικά με όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες μιας κοινοβουλευτικά αποδεκτής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης οιονεί υπηρεσιακής που απλώς περιμένει να περάσει η βδομάδα για να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός και να τελειώνει αυτή η ιστορία;

• Η απάντησή σας είναι ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα έχει «”λήρεις αρμοδιότητες και πλήρεις λειτουργίες;”. Εδώ είναι τα πονηρά. Θα αρχίσουμε με τροπολογίες, τα γνωστά.. Μόνο τροπολογίες κάνει αυτή η κυβέρνηση, μας διαβεβαιώνετε κ. Χατζησωκράτη ότι δεν θα φέρετε; Δεν μπορείτε να μας το πείτε! Ο κ. Τσίπρας αύριο το πρωί θα έπρεπε να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο