Αιφνιδιαστική Επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών.

 

Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για τις συνθήκες ασφαλείας και διαβίωσης των κρατουμένων, όπως και για τις εργασίες μετατροπής δυο πτερύγων του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών σε τύπου Γ΄ για βαρυποινίτες. Μετά την επίσκεψη ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Έκανα μία ξαφνική, αιφνιδιαστική επίσκεψη για να δω την καταλληλότητα και την ετοιμότητα του προσωπικού των συγκεκριμένων φυλακών. Οφείλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη ξαφνική αυτή επίσκεψη. Βεβαίως, θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, με τα οποία θα βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί κατά πολύ η δυνατότητα του συγκεκριμένου καταστήματος. Αυτό το οποίο κρατάω είναι ότι σε μία απολύτως αιφνιδιαστική επίσκεψη το προσωπικό μπόρεσε να ανταποκριθεί με επάρκεια και να δώσει μια εικόνα ασφάλειας, η οποία είναι και απαραίτητη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένος από την απόφασή σας να γίνει αυτό το κατάστημα υψίστης ασφαλείας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Η απόφαση αυτή δεν είναι δική μου, έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Όπως νομίζω, κάθε σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα έχει σαν βασική αρχή των διαχωρισμό των κρατουμένων. Η ανάμειξη των κρατουμένων δεν είναι επιτρεπτή. Αυτό λοιπόν κάνουμε κι εμείς και μαζί μ’ αυτό προασπίζουμε ένα πολύ μεγάλο αγαθό, την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο μακριά είμαστε από την πλήρη κάθαρση του σωφρονιστικού συστήματος; Είστε ο Υπουργός που άρχισε αυτή τη διαδικασία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Καταρχήν, δεν θα διεκδικούσα κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι αυτό είναι μια διαρκής προσπάθεια και επειδή συνηθίζω να δίνω ειλικρινείς απαντήσεις, οφείλω να σας πω ότι είμαστε αρκετά μακριά. Θα πάρει καιρό, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Χρειάζεται συνέχεια και χρειάζεται συνέπεια. Όμως, νομίζω ότι αυτό είναι το καθήκον κάθε οργανωμένης κοινωνίας: να αντιμετωπίζει τη διαφθορά και να προσπαθεί να εξασφαλίσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας για τους πολίτες της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το πρωτοσέλιδο της «Ελευθεροτυπίας» μιλάει για «Κόλαφο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων» με δεδομένο ότι έγινε βεβιασμένη, πριν τη γνωμοδότηση της Προστασίας Δεδομένων για τις κάμερες.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δε νομίζω ότι είναι ορθή η αναφορά. Νομίζω πως είναι και άδικη για το Υπουργείο. Θα μου επιτρέψετε να σας πω τα εξής: καταρχήν, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 46/1995 στα θέματα δημόσιας ασφάλειας δεν προϋποθέτει άποψη της Αρχής. Παρά ταύτα, εμείς στις 24 Ιουνίου ζητήσαμε την άποψη της Αρχής, δείχνοντας μια μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία. Με τηλεφώνημα του επικεφαλής της Αρχής στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, δηλώθηκε ότι η Αρχή δεν μπορεί να συνεδριάσει το καλοκαίρι και θα συνεδριάσει το Σεπτέμβρη. Κατόπιν αυτού – ξαναλέω ότι δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να το κάνουμε αυτό – προχωρήσαμε στη ρύθμιση. Εκ των υστέρων η Αρχή, προφανώς αισθανόμενη εκτεθειμένη απέναντι στην ελληνική κοινωνία, εκφράζει την άποψή της. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η διάταξη αυτή έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια διάταξη που και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μας τη ζήτησε σαν απαραίτητη για την εξασφάλιση του μεγάλου αγαθού της δημόσιας ασφάλειας. Το ατομικό είναι σεβαστό. Το συλλογικό, όμως, είναι επίσης σεβαστό. Η συλλογική ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό».

Μετάβαση στο περιεχόμενο