Την διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης και ΕΔΕ σε βάρος του Διευθυντή των Φυλακών Αγιάς Χανίων, τον οποίο έθεσε σε διαθεσιμότητα, διέταξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας έθεσε σήμερα σε διαθεσιμότητα τον Διευθυντή των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς Χανίων και προϊστάμενο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Σωφρωνιστικών Υπαλλήλων κ. Μιχάλη Κυριακάκη (ο οποίος είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ως αρχαιότερος Διευθυντής Φυλακών).

 

Διέταξε επίσης τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης εις βάρος του, όπως και τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, με την εντολή να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Ιουλίου 2009. Οι λόγοι για τους οποίους διέταξε την ΕΔΕ και την Προκαταρκτική Εξέταση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κ. Κυριακάκη είναι η αιφνιδιαστική υποβολή παραίτησής του από την Υπηρεσία, όπως και η ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης από την Διευθύντρια Σωφρονιστικής Πολιτικής κ. Χριστίνα Πέτρου ότι ο συγκεκριμένος Διευθυντής επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του κρατουμένου Παναγιώτη Βλαστού από τις Φυλακές Τρικάλων στις Φυλακές Νέας Αλικαρνασσού. Μεταγωγή η οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ύστερα και από την αρνητική εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Μητρόπουλου. Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Διευθυντή των Φυλακών Αγιάς από την Υπηρεσία, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και της Προκαταρκτικής Εξέτασης, ανάλογα με τα αποτελέσματα των οποίων θα διενεργηθούν τα νόμιμα. Με αφορμή την συγκεκριμένη απόφασή του, ο κ. Ν. Δένδιας δήλωσε: «Είμαι αποφασισμένος ακόμη και η υποψία διαφθοράς να γίνεται αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας, όπως έπραξα και αμέσως μετά την απόδραση Παλαιοκώστα, δεχόμενος τότε κριτική ότι δήθεν «συκοφαντώ» σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Είναι γεγονός ότι ζούμε και λειτουργούμε απέναντι σε ένα διεφθαρμένο επί πολλές δεκαετίες σωφρονιστικό σύστημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συμβιβασθούμε. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στις φυλακές, σίγουροι ότι έχουμε στο πλευρό μας, εκτός από την κοινωνία, τη μεγάλη μερίδα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο