Παρουσίαση Μελέτης “Διερεύνηση δυνατοτήτων χωροθέτησης Νέου Διεθνούς Αερολιμένα στη θέση Λευκίμμη”

Παρουσιάσθηκε σήμερα η μελέτη «Διερεύνηση Δυνατοτήτων Χωροθέτησης νέου Διεθνούς Αερολιμένα στη θέση Λευκίμμη», την οποία διοργάνωσε ο Βουλευτής Νομού Κέρκυρας και Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Νικόλαος Δένδιας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας.

 

Πρόκειται για ένα έργο μακράς πνοής, το οποίο με την υλοποίησή του θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρου του Νομού, όπως και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης. Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Δημήτριος Πλατής, ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ.Κων/νος Μουτζούρης και οι Καθηγητές του ΕΜΠ που εκπόνησαν τη μελέτη καθώς και όλες οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί φορείς. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, Καθηγητή του ΕΜΠ κ.Ιωάννη Πολύζο και τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας. 

Ο κ. Ν. Δένδιας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση για την παρουσίαση της μελέτης, δήλωσε: «Πραγματικά εκλαμβάνω αυτή την ευκαιρία ως ιστορική. Και την εκλαμβάνω ως ιστορική με την εξής έννοια: η δική μας γενιά βρίσκεται μπροστά σε μια σαφή πρόκληση, να προσπαθήσει να κάνει ότι δεν έγινε στον τόπο εδώ και 50 χρόνια, να δει ειλικρινά τα αδιέξοδα στα οποία οδηγηθήκαμε είτε από την αδιαφορία μας είτε από τα λάθη μας είτε από οτιδήποτε άλλο και να αναλάβει την πρωτοβουλία να σχεδιάσει για τα επόμενα 50 χρόνια. Άλλη ευκαιρία φοβούμαι δεν θα έχουμε. Πρέπει λοιπόν να σηκώσουμε το γάντι αυτής της πρόκλησης με σοβαρότητα, με εντιμότητα, με ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου, την ιστορία του και για το μέλλον των παιδιών μας.

Το αεροδρόμιο είναι ίσως η κεντρική πρόκληση. Σε ένα άλλο μεγάλο θέμα, το θέμα ύδρευσης της Κέρκυρας, έχει δοθεί απάντηση για τα επόμενα 50 χρόνια. Ερχόμαστε τώρα σ’ ένα δεύτερο θέμα και ελπίζω ότι αφού ακούσουμε και εν συνεχεία αφού κουβεντιάσουμε θα καταλήξουμε σ’ ένα βέλτιστο αποτέλεσμα για τον τόπο μας».Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Δ. Πλατής, στην τοποθέτηση του ανέφερε: « Είμαι εδώ περισσότερο για να ακούσω αλλά και για να δεσμευθώ. Να ακούσω κατ’ αρχάς το Πολυτεχνείο με τη μελέτη που του ανατέθηκε από την Υ.Π.Α., κυρίως όμως για να δεσμευθώ εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών και να δηλώσω ότι είμαστε δίπλα σας. 

Είναι μια υπόσχεση την οποία μεταφέρω εγώ λόγω της αδυναμίας του ίδιου του Υπουργού να παραστεί , που σημαίνει ότι εφ’ όσον προκύψει σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων για την κατασκευή αυτού του σύγχρονου αεροδρομίου στη Λευκίμμη το Υπουργείο θα συμβάλει οικονομικά στην κατασκευή του». Ενώ επίσης ανέφερε μια σειρά εργασιών αναβάθμισης του υπάρχοντος αεροδρομίου επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό ότι και μετά τη σημερινή παρουσίαση της μελέτης θα συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωάννης Καποδίστριας.Ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ.Κων/νος Μουτζούρης δήλωσε ότι το πολυτεχνείο παρίσταται σήμερα εδώ με μεγάλη χαρά και επισήμανε ότι η πρώτη επαφή με την Κέρκυρα έγινε το 2007, όταν έγινε και η πρώτη προσέγγιση τους από τον κ.Δένδια και έκτοτε εργάζονται για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Κέρκυρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο