Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΘΕΜΑ 104,6 FM”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη χτες το βράδυ στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Αντύπας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για τα συγχαρητήρια που δέχτηκε από τον κ. Αντύπα για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και το πού θα είναι υποψήφιος:

• Ήταν πραγματικά για εμάς μια εξαιρετική στιγμή και ένα υψηλό δεκαετίας. Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να απαλλάξουμε τη χώρα από αυτή την κυβέρνηση. Υποψήφιος στις εθνικές εκλογές θα είμαι στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, μια περιοχή με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Για το αν η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να “κλείσει” κι άλλες “τρύπες” διορίζοντας ακόμη κόσμο:

• Αυτή η κυβέρνηση χωρίς κανέναν σεβασμό στην αξιοκρατία και τη διάκριση των εξουσιών κάνει ακριβώς αυτό: Προσπαθεί όπου υπάρχει η δυνατότητα να διορίσει ανθρώπους που είτε είναι δικοί της ή τους θεωρεί δικούς της. Δεν έχουμε ξαναδεί στην ελληνική ιστορία τέτοιο μέγεθος νεποτισμού που βλέπουμε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, που ήρθε στην εξουσία με τη λαϊκή εντολή να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Πράγματι εκμεταλλεύεται και την τελευταία στιγμή της παραμονής της στην εξουσία για να βολέψει δικούς της.

• Η Νέα Δημοκρατία δεν θα υποκύψει σε αυτόν τον πειρασμό, πιστεύω ότι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος μας, δεν ήμασταν και εμείς αλάνθαστοι, αλλά βέβαια δεν φτάσαμε ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Κάναμε απλώς λάθη, εξαιρέσεις στον κανόνα της χρηστής διαχείρισης. Εδώ ο κανόνας είναι η μη χρηστή διαχείριση.

Σχετικά με την ερώτηση σε ποιο ποσοστό έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιο κέρδισε η Νέα Δημοκρατία:

• Νομίζω σε μεγάλο ποσοστό έγινε δεκτό το θετικό μήνυμα που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν απάντησε με οξύτητα, αλλά με σοβαρότητα και με επιχειρήματα αντιμετώπισε την επίθεση οξύτητας του κ. Τσίπρα. Βεβαίως βοήθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολύ κακή παρουσία του και τις απίστευτες επιλογές του, όπως με το να καλύψει συμπεριφορές όπως του κ. Πολάκη που δεν αντέχουν όχι απλώς σε πολιτική λογική, αλλά ούτε και σε ηθική.

• Το κύριο θέμα ήταν η θετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το αύριο του τόπου και το γεγονός ότι εμείς είχαμε και μια ευρωπαϊκή διάσταση. Είπαμε σε ποια ευρωομάδα ανήκουμε, πώς θα χειριστούμε τη δύναμη που θα μας δώσει η κοινωνία για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα. Συνδέσαμε το ευρωπαϊκό με το ελληνικό γίγνεσθαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δεν είπε σε ποια ευρω-ομάδα ανήκει, ποιον θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Κομισιόν. Είπε απλά ότι αυτοί είναι οι καλοί και εμείς οι κακοί και απαίτησε από την ελληνική κοινωνία να μπει σε αυτό το δίλημμα. Η ελληνική κοινωνία του γύρισε την πλάτη.

Για το πώς μπορεί η χώρα στο επίπεδο της Δημόσιας Ασφάλειας να επιστρέψει σε καλύτερες εποχές:

• Έχουν χειροτερέψει πολύ τα πράγματα. Το 2012-2014 παρότι δεν ήταν η Ελλάδα επίγειος παράδεισος δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση. Τα πράγματα ήταν πολλές φορές καλύτερα και μπορούν πράγματι να επιστρέψουν εκεί που ήταν, και γιατί όχι να βελτιωθούν. Οι δείκτες το 2014 έδειχναν τεράστια βελτίωση, δείτε τα γραφήματα που δείχνουν τη μείωση της εγκληματικότητας. Για εμάς η στόχευση της ασφάλειας του πολίτη, του μεγίστου συνταγματικού και προσωπικού αγαθού, είναι πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Για αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ευθέως για πρόσληψη ακόμη 1.000 στελεχών στα Σώματα Ασφαλείας και για την υλικοτεχνική ενίσχυση.

• Το κυριότερο από όλα αυτά είναι η πολιτική βούληση. Η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαιρετικά στελέχη που μπορούν να κάνουν θαύματα εάν έχουν την ορθή πολιτική κατεύθυνση, εποπτεία και στήριξη. Το έχουμε δει στο παρελθόν. Τώρα έχει αντιθέτως την αίσθηση ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την ανοχή. Τι ηθικό να έχει μια Αστυνομία όταν ο Αρχηγός της περιφέρεται στις κομματικές συγκεντρώσεις του κ. Τσίπρα ως χειροκροτητής; Αυτά τα πράγματα δε στέκουν και μάλιστα δεν του ασκείται και ο σχετικός πειθαρχικός έλεγχος. Σχεδόν επιβραβεύεται καθώς βγαίνει δημόσια η Υπουργός και λέει ότι εκείνη τον έστειλε ώστε να εποπτεύσει τα μέτρα ασφαλείας. Σημειώστε ότι “επόπτευε” χωρίς στολή.

Σχετικά με τις μειώσεις των φόρων αλλά και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

• Δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, σύμφωνοι, όμως θα είναι σημαντική κίνηση ώστε να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων, η οποία “τραβάει” μαζί πολλά επαγγέλματα. Αν δεν μειωθούν οι φόροι στην επιχειρηματικότητα, αν δεν πειστεί ο Έλληνας ότι το κράτος είναι βοηθός του και όχι συνεταίρος του χωρίς κεφάλαιο και μόνο απαιτήσεις, η ελληνική οικονομία δεν θα πάει μπροστά. Αυτή είναι η υπόσχεση που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ελληνική κοινωνία ξεκάθαρα και ποσοτικοποιημένα.

• Η μόνη ελπίδα είναι το αναπτυξιακό σοκ από την μείωση των φόρων που δεν σημαίνουν απαραίτητα λιγότερα έσοδα. Το είδαμε το 2014 με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Για τις καταγγελίας για μαζικές ελληνοποιήσεις, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και αν τις θεωρεί νόμιμες:

• Εάν υπάρχουν παράνομες διοικητικές πράξεις είναι φανερό ότι αφενός μεν δεν ισχύουν και η διοίκηση δικαιούται να διαπιστώσει απλώς με μια πράξη ότι οι πράξεις αυτές είναι ανυπόστατες ή αν είναι ακυρώσιμες να προσβληθούν στη Δικαιοσύνη. Η Νέα Δημοκρατία εκπτώσεις σε θέματα νομιμότητας δεν κάνει. Σέβεται το δικαίωμα κάθε ανθρώπου που έχει τα νόμιμα προσόντα και τη θέληση να γίνει Έλληνας πολίτης αλλά με αυτές τις παραμέτρους, με αγάπη και σεβασμό για τον τόπο. Όχι για να “βολευτεί” εξαγοράζοντας ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Σχετικά με την φωτιά στο Μάτι και το πώς αξιολογεί την εφαρμογή του δικού του νόμου του 2014 που ρύθμιζε τα θέματα της πολιτικής προστασίας:

• Πιστεύω ότι ήταν ένας καλός νόμος, ενοποίησε τα επιχειρησιακά κέντρα των περιφερειών και της Πυροσβεστικής και έδινε τεράστιες δυνατότητες στον αρμόδιο Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για επέμβαση και να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να σώσει τη ζωή και την περιουσία του πολίτη. Το τραγικό ήταν ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας υπήρξε αδρανής στην απειλή στο Μάτι και άφησε να συμβούν όλα αυτά. Είναι ο ίδιος αξιωματικός που επί των ημερών μου είχε αποστρατευτεί γιατί κρίναμε το 2012 ότι δεν μπορούσε να πάει παραπάνω.

Σχετικά με τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών και την έλλειψη συνεργασίας με την Ε.Ε. λόγω αμέλειας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

• Είμαστε μια χώρα της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουμε τα χειρότερα από αυτά που αντιμετωπίζουν άλλοι. Εμείς είχαμε φέρει στην Ελλάδα την αρμόδια Επίτροπο, είχαμε κάνει άσκηση για πολύ σύνθετες συνθήκες και είχαμε μια εξαιρετική συμμετοχή σε όλο το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της πολιτικής προστασίας. Είχαμε τη δυνατότητα απορρόφησης και είχαμε απορροφήσει κονδύλια τόσο για την πολιτική προστασία όσο και για το μεταναστευτικό. Αυτή η κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως και δεν έκανε τίποτα. Έμεινε έξω από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την ώρα της ανάγκης δεν θα είναι μέλος μιας ομάδας και μιας οικογένειας που θα στηρίζει το ένα μέλος το άλλο, αλλά θα ζητάει βοήθεια, όπως ζητάει ένας ξένος από έναν μακρινό γείτονα. Το γιατί να συμβούν αυτά και να χάσουμε το κονδύλι, δεν υπάρχει απάντηση. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να τα διορθώσει αυτά αμέσως. Αυτή ήταν η πολιτική μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε διορθώνοντας τα λάθη μιας χαμένης πενταετίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο