Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Θάνος Σιαφάκας και Γιώργος Νερούτσος στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για την ημερομηνία των εκλογών να είναι η 7η Ιουλίου:

• Δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο αυτή η επιλογή η οποία είναι εκτός των ορίων του Συντάγματος. Ο Πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών αντελήφθη ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και είπε ότι θα πάμε σε εκλογές. Η πρώτη λογική κίνηση είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και ορισμός υπηρεσιακής, εδώ όμως ο κ .Τσίπρας έκανε το πρώτο τρικ. Ζήτησε διάλυση της Βουλής για εθνικό θέμα, θα έπρεπε όμως να έχει πάει επί τόπου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όπως είπε ο ίδιος, το βράδυ της δεύτερης Κυριακής. Δεύτερο αντισυνταγματικό τρικ και πάει και για το τρίτο: Να δώσει χρόνο στην κυβέρνησή του να κάνει κάτι, να διατηρήσει τη Βουλή ανοιχτή για μια βδομάδα. Μια Βουλή που στερείται λαϊκής νομιμοποίησης δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως και μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να κάνει μόνο τα τρέχοντα. Επομένως, δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου:

• Ευτυχώς οι αναλύσεις του κ. Τζανακόπουλου, σε λίγες μέρες θα μας λείψουν. Εμείς ζητούμε να γίνει σεβαστό το πνεύμα του Συντάγματος. Μια κυβέρνηση που έχει απολέσει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας και δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό, στερείται εξ αντικειμένου τη δυνατότητα να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Στο ερώτημά σας αν παρόλα αυτά γίνει, θέλω να ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει σε τέτοια συνταγματική ακροβασία. Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν τη θεσμική σοβαρότητα να μην το επιτρέψουν.

• Η κυβέρνηση προφανώς και θα έχει λόγους να φοβάται τη Δικαιοσύνη αλλιώς όλο αυτό είναι παντελώς ανεξήγητο. Ούτως ή άλλως η προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση είναι γνωστή. Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν ο 16ος στη σειρά και νομίζω ότι σε επίπεδο αξιοκρατίας ουδείς θα επέλεγε την κα Δημητρίου για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

• Δεν είναι θέμα του ποιος φοβάται τη Δικαιοσύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία, είναι θέμα ποιος εκ του Συντάγματος έχει την αρμοδιότητα. Την έχει η κυβέρνηση που εκφράζει τον ελληνικό λαό και όχι η αποχωρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τις ανοησίες αυτής της κυβέρνησης περί Δικαιοσύνης τις έχουμε ακούσει πολλές φορές και τις αντιλήψεις της περί δικαίου τις είδαμε εσχάτως με την αναίρεση Κουφοντίνα. Το έχουμε καταλάβει όλοι, όμως κυρίως το έχουν καταλάβει οι Έλληνες πολίτες. Αλλιώς δεν θα υπήρχε η διαφορά των δέκα μονάδων.

Για το τι συντέλεσε στη δημιουργία αυτής της διαφοράς στις ευρωεκλογές:

• Το αφεντικό μας είναι ο ελληνικός λαός και εμείς αλαζονεία απέναντι στην κρίση του δεν έχουμε. Μπορούμε να πούμε το πρόγραμμά μας, ένα πρόγραμμα με θετική αντίληψη για τα πράγματα και αυτό κάναμε. Αυτό το οποίο έχει συμβεί είναι ότι υπάρχει μια σαφής αποτύπωση της πολύ κακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην έκφραση της κρίσης της ελληνικής κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία είπε σε αυτή την κυβέρνηση “δεν σας θέλουμε, φύγετε”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί αν ο κ. Βελόπουλος είναι δυνητικός συνεργάτης:

• Η δική μου εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι να θέσει ξεκάθαρα το διακύβευμα της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, με σεβασμό πάντα στην κοινωνία και με σεμνότητα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ήταν εκείνα που άλλωστε τον χαρακτήρισαν τη στιγμή της νίκης. Εμείς πρέπει να επιδιώξουμε την αυτοδυναμία που κατά τη δική μου γνώμη είναι εφικτή. Από εκεί και πέρα θα κρίνει το “αφεντικό μας”, ο ελληνικός λαός. Για τον κ. Βελόπουλο δεν μπορώ να πω ότι βλέπω προφανείς συγκλίσεις με το κόμμα του.

Για τα όσα ακούγονται ότι η Νέα Δημοκρατία θα ακυρώσει τα θετικά κυβερνητικά μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης:

• Ναι, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει και άλλα πράγματα όπως το… “να απαγάγει παιδάκια και να βασανίζει ηλικιωμένους”. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μας εμφανίσει κάτι κοντά στον… Εωσφόρο, είναι γνωστή. Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να ακυρώσει μέτρα τα οποία και η ίδια ψήφισε. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να μετατρέψει τα επιδόματα σε πραγματικά μέτρα ελάφρυνσης μέσα από μια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης που θα επιτρέπει σε όλους τους Έλληνες να ζουν καλύτερα και αυτό θα κάνουμε.

• Εμείς έχουμε ένα καθαρό στόχο για την ανάπτυξη, να φτάσει στα επίπεδα του 4% και νομίζω ότι όλοι τον συμμερίζονται και τον καταλαβαίνουν, καθώς με ανάπτυξη της τάξης του 1,9% και αν καταφέρουμε φέτος του 1,5% δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να πάει πουθενά. Οι παράμετροι για να γίνει αυτό, πέρα των άλλων, είναι η βελτίωση του κλίματος, η προσέλκυση επενδύσεων και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για ένα ρωμαλέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

• Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, σύμφωνοι, αλλά έχουμε μια θεσμική σοβαρότητα και πειστικότητα. Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισχύ που μας έδωσε η ελληνική κοινωνία προς όφελός της. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα γίνει οσονούπω Πρωθυπουργός και είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη. Αν καταγράψουμε στις εθνικές εκλογές μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη, οι δυνατότητές του θα πολλαπλασιαστούν.

Σχετικά με ερωτήσεις ακροατών για τον νόμο Κατρούγκαλου και για τις κατασχέσεις :

• Για τον νόμο Κατρούγκαλου επαναλαμβάνω αυτά που έχουμε πει: Θα καταργηθεί, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός υγιούς ασφαλιστικού συστήματος. Για τις κατασχέσεις, εάν είναι να καταλήξει το σύνολο των λογαριασμών όλων των Ελλήνων να είναι κατασχεμένοι από την εφορία, δεν μπορεί να υπάρχει πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης με αυτή την παράμετρο. Πρέπει λοιπόν να ελαχιστοποιήσουμε τη δυνατότητα του κράτους να παρεμβαίνει στη δυνατότητα της οικονομίας να ανέλθει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κράτος θα δώσει λευκή επιταγή στους μπαταχτσήδες. Επίσης, θα πρέπει να αμείβει τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες που αυτή η κυβέρνηση αγνόησε. Αντιθέτως, για τις πολύ μικρές οφειλές οδηγούσε συλλήβδην σε κατασχέσεις περιουσιών και λογαριασμών.

Για τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τις συντάξεις είναι περιορισμένα και ότι χρειάζεται σύστημα συνταξιοδότησης και από τον ιδιωτικό τομέα:

• Η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζω το “και”, ως ενός άλλου πυλώνα όχι αποκλειστικού, ακολουθείται σε όλες τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου και βεβαίως στην Ελλάδα είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει στο μυαλό του. Το να είναι υποχρεωτική δεν μπορώ να το φανταστώ όταν μιλάμε για μια φιλελεύθερη οικονομία. Το να την καταστήσει κανείς υποχρεωτική δεν μου φαίνεται και τόσο ωραία.

• Για το ΕΚΑΣ δεν μπορούμε να αρχίσουμε τις υποσχέσεις. Θα πρέπει να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν στην οικονομία. Η κυβέρνηση είναι αυτή που το κατάργησε και μάλιστα είπε ότι δίνει και 13η σύνταξη με υποπολλαπλάσιες δαπάνες από αυτές που απαιτούνται. Δεν έχω εξουσιοδότηση να υποσχεθώ κάτι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει δίκτυο προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων. Είμαστε κοινωνία, όχι σύνολο μονάδων. Ο ένας πρέπει να νοιάζεται για τον άλλον και το κράτος να δημιουργήσει πλαίσιο προστασίας για τους αδύναμους. Αυτό πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο σοβαρής στάθμισης των δυνατοτήτων και χωρίς παροχολογία. Είμαστε ένα κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα, δεν είμαστε κόμμα των πλουσίων και της ελίτ.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις των άκρων και του λαϊκισμού:

• Απεδείχθη αυτό μέσα από μια διατύπωση της σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν είχε ούτε παροχές, ούτε λαϊκισμούς και ήταν μια πολύ πειστική νίκη. Την πρόταση Μητσοτάκη η ελληνική κοινωνία την αποδέχθηκε. Αν την απέρριπτε θα είχε αποδοκιμάσει μεν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα είχε ψηφίσει εμάς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε επαναπαυθεί, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Επίσης ένα σημαντικό μερίδιο του επαίνου για τη νίκη, ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρότασή του. Δεν μπορεί να το δει κανείς αλλιώς.

• Έχουν χαθεί οι διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς – Αριστεράς. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μείνει στέρεα προσδεμένη στον μεσαίο χώρο, τον χώρο της μετριοπάθειας, τον χώρο που λειτουργεί η λογική και απευθύνεται στον λογικό πολίτη και συνομιλητή. Η Νέα Δημοκρατία έχει την ισχύ του επιχειρήματος, σε αυτά που λέμε έχουμε δίκιο και έχουμε και παρελθόν για να το αποδείξουμε αυτό που λέμε και έχουμε και τα στελέχη να το κάνουμε. Οι κραυγές και οι φωνές βοηθάνε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άκρα. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ να οξύνει αλλά εμείς δεν πέσαμε στην παγίδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια εκστρατεία σοβαρή και μετρημένη, αγνοώντας τις προκλήσεις που δεχτήκαμε. Εάν συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή θα θριαμβεύσουμε.

• Οποιαδήποτε άλλη μετατόπιση προς τα Δεξιά, δεν είναι ίση με τη μετατόπιση προς το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Αυτό το λέω για όλα τα κόμματα της “υπερδεξιάς” Εμείς βεβαίως δεν συμφωνούμε καθόλου με κανένα “υπερδεξιό” ή ακροδεξιό κόμμα, κεντροδεξιό κόμμα είμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ. Από εκεί και πέρα αυτό είναι άλλο και είναι άλλο να εξομοιώνουμε το ναζισμό με κόμματα που μπορεί να έχουν «στραβές» ιδέες αλλά είναι ιδέες. Δεν είναι βία και δεν είναι φόνος

Μετάβαση στο περιεχόμενο