Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζένος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας:

• Ήταν μια πολύ καθαρή νίκη και ο μόνος που φαίνεται να μην την έχει αναγνωρίσει είναι ο Πρωθυπουργός.

• Σαν ποσοστό είναι το ιστορικό υψηλό της δεκαετίας για εμάς και πρέπει να πιστωθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον τρόπο που χειρίστηκε τα πράγματα, όπως πρέπει να του πιστωθεί επίσης η εξαιρετική του τοποθέτηση το βράδυ των ευρωεκλογών, με τη μετριοπαθή και σοβαρή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

• Δική μας δουλειά είναι να μην πέσουμε στην παγίδα της πόλωσης και της τεχνητής όξυνσης και να επιδιώκουμε ακόμη πιο ευρεία επικράτηση στις εθνικές εκλογές, με απόλυτο σεβασμό στην κρίση του “αφεντικού μας”, του ελληνικού λαού.

Για τη φημολογούμενη αντικατάσταση της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων πριν τις εκλογές:

• Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι διαφορετική η τωρινή περίπτωση από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 καθώς η τότε κυβέρνηση είχε κάθε συνταγματική νομιμοποίηση να παραμείνει κυβέρνηση της χώρας. Είχε απλώς μια μικρή υστέρηση στις ευρωεκλογές.

• Ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και η ελληνική κοινωνία τον καταψήφισε. Μετά από αυτό ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής για εθνικό λόγο και να πάει η χώρα σε εκλογές. Άρα η κυβέρνηση μετατρέπεται από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός το ανακοινώνει σε οιονεί υπηρεσιακή.

• Κατά τη γνώμη στις 30 Ιουνίου πρέπει να γίνουν οι εκλογές, αν ο κ. Τσίπρας ζητήσει τη διάλυση της Βουλής την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα πρωί το 7 Ιουλίου. Παράλληλα στις 30 Ιουνίου είναι και η ημερομηνία που λήγει η θητεία της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.

• Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να κυβερνάει τη χώρα σαν να είναι στη Βενεζουέλα. Άρα λοιπόν δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνησή του, ούτε ηθικό ούτε πολιτικό ούτε νομικό εκ της ερμηνείας του Συντάγματος να ορίσει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Επίσης θα ήταν απολύτως απαράδεκτο αν οι ίδιοι οι ανώτατοι δικαστές παραιτηθούν προ της λήξης της θητείας τους, μπαίνοντας ενεργά στο κομματικό παιχνίδι κατά τρόπο απαράδεκτο. Αρκετά έχουμε δει με την αναίρεση του Κουφοντίνα και διάφορα τέτοια. Οφείλει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να είναι απολύτως προσεκτική.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς ούτε σε οτιδήποτε αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί μια μειοψηφία στην κοινωνία, η πλειοψηφία είναι απέναντί του με το 77% του ελληνικού λαού να τον έχει καταψηφίσει. Έχει δώσει πλειοψηφία σε άλλο κόμμα, κατά συνέπεια οποιαδήποτε ενέργεια που θα κάνει εναντίον του πνεύματος του Συντάγματος είναι απολύτως απαράδεκτη. Αυτό που λέω είναι βεβαίως η προσωπική μου άποψη αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνηση που έχει πέσει και έχει οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές να ορίζει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.

• Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παραβιάσει το Σύνταγμα και μην διανοηθεί να το κάνει.

Για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές:

• Καταρχήν εγώ θα κρατήσω τη δεύτερη παρατήρησή σας, ότι το 10% διαφορά μπορεί να γίνει 12%, πάντα με σεβασμό στον ελληνικό λαό. Δε θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια πολύ θετική καμπάνια και πρέπει να του πιστωθεί αυτό, όπως και στο επιτελείο του. Δεν μπήκε στη λογική του λαϊκισμού και της υποσχεσιολογίας. Η καμπάνια που θα κάνουμε θα είναι μια καμπάνια χωρίς καμία οξύτητα, δεν θα φέρουμε την Ελλάδα στην εποχή των εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων. Θα πούμε τι σκοπεύουμε να κάνουμε με ειλικρίνεια. Παροχολογία δε θα υπάρχει και πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία θα μας εμπιστευτεί κατά τρόπο πολύ ισχυρότερο από ότι στις ευρωεκλογές, στις οποίες δεν υπήρχε το διακύβευμα της διακυβέρνησης της χώρας.

• Θα δείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατυπώσει μια απολύτως θετική πρόταση, χωρίς να μπει στο «τριπάκι» των αντιπάλων μας, της υποσχεσιολογίας και της σκανδαλολογίας.

• Ο ελληνικός λαός είναι ο αυστηρός κριτής μας και το «αφεντικό» όλων μας. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να το αγνοεί, καθώς την απόρριψή του την εξέλαβε ως “ελάττωμα” αντίληψης του ελληνικού λαού, όχι ως δική του αποτυχία. Αυτός είναι ο τέλειος και το «αφεντικό» δεν… κατάλαβε.

• Αυτό το οποίο επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ (να διεξάγει η κυβέρνησή του τις εκλογές) δεν είναι αντισυνταγματικό, διότι πάει σε διάλυση της Βουλής. Από την άλλη, με δεδομένη την κουλτούρα διακυβέρνησης που έχει και τον μη σεβασμό στους θεσμούς, θα προτιμούσα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο