Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το βράδυ για τις πολιτικές εξελίξεις, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής όπως και για τις προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας:

• Εμείς βεβαίως θα θέλαμε μια ευρεία νίκη όπως ο καθένας θέλει σε μια εκλογή. Όμως, εδώ και λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή και είπε ευθέως ότι ορίζει αυτές τις εκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι εάν χάσει, έστω και για μια ψήφο, υποχρεούται να προκηρύξει εθνικές εκλογές την επόμενη μέρα το πρωί και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης “σήκωσε το γάντι” και είπε “ναι”. Άρα, η Νέα Δημοκρατία, όπως κάθε κόμμα, ελπίζει και επιδιώκει μια ευρεία νίκη. Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα απλής επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης.

Σχετικά με τα όσα έλεγε η Νέα Δημοκρατία το 2014, ότι πρόκειται για δημοκρατική αυθαιρεσία να παραιτηθεί μια κυβέρνηση επειδή έχασε στις ευρωεκλογές:

• Ο κ. Τσίπρας είχε πάει πρωί – πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει εκλογές. Δεν το λέμε εμείς, το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Θα μπορούσε να πει ότι είναι ευρωεκλογές, ότι δεν έχουν σχέση με τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν όταν τελειώσει η θητεία της κυβέρνησης. Ο ίδιος είπε “ψήφος εμπιστοσύνης”. Μετά από τρεις μέρες άρχισε να τα μετριάζει και να κάνει… τουμπίτσες όμως δεν είναι έτσι. Ο ίδιος όρισε το πεδίο της μάχης και επ’ αυτού του πεδίου πρέπει να αποφανθεί η ελληνική κοινωνία.

Για το ότι κάποιοι μπορεί να πουν ότι βάζετε πολύ χαμηλά τον πήχη σαν Νέα Δημοκρατία ώστε να περάσετε σίγουρα από πάνω:

• Δεν είναι έτσι. Ελπίζουμε και περιμένουμε μια ευρύτατη νίκη. Αλλά είναι άλλο τι περιμένουμε εμείς, τι υπολογίζουμε και άλλο είναι το πολιτικό διακύβευμα που έθεσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Εγώ είμαι της αρχής πως όταν λες κάτι στη Βουλή πρέπει να το λες σοβαρά. Αν είναι να λέμε και να ξελέμε αυτό δεν αρμόζει στον Κοινοβουλευτισμό. Το είπε, το αποδεχτήκαμε, τέθηκε έτσι το διακύβευμα, έτσι θα πάμε.

Για το αν δόθηκε η δυνατότητα στον πολίτη να ψηφίσει την Κυριακή με ευρωπαϊκά δεδομένα και αν στάθηκε η συζήτηση στην ευρωπαϊκή ατζέντα:

• Θα μπορούσαμε να είχαμε ασχοληθεί πολύ περισσότερο για τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως και για τα θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση. Όμως δεν βοήθησε καθόλου η κυβέρνηση η οποία άλλωστε δίνει πάντα τον τόνο. Η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει καν σε ποιο ευρωπαϊκό κόμμα θα βρίσκεται μετά τις ευρωεκλογές, ποιο πρόγραμμα θα υποστηρίξει. Ακόμη δεν μας έχει πει ποιον θα στηρίξει για την προεδρία της Κομισιόν. Πώς να κάνεις διάλογο με ένα κόμμα που δεν παίρνει καμία θέση στην Ευρώπη; Απλώς κάτω από τη νεφελώδη τοποθέτηση και έναν “προοδευτισμό” λέει ό,τι δημοφιλές χωράει, αφήνει εκτός ό,τι μη δημοφιλές και προσπαθεί να σπρώξει στη γωνία τον πολιτικό του αντίπαλο, χαρακτηρίζοντάς τον “νεοφιλελεύθερο, κακό, άπονο και αδιάφορο για τις συντάξεις”.

• Όλα αυτά δεν βοήθησαν στο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή ατζέντα, έστω και αν εμείς προσπαθήσαμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε τον κ. Βέμπερ στην Αθήνα, ξεκίνησε η εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Αθήνα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ένα μεγάλο κόμμα και βεβαίως και εμείς δεν συμφωνούμε σε όλα. Όταν ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης συμφώνησα σε πολλά με τον κ. Βέμπερ, όπως διαφώνησα και σε πολλά άλλα, όμως αυτή είναι η οικογένειά μας. Λέμε ξεκάθαρα τι είμαστε και πού διαφωνούμε και αν θέλετε έχουμε και ζημιές από την τοποθέτησή μας. Δεν είναι όμως πιο τίμιο και καθαρό αυτό από τον κ. Τσίπρα που δεν λέει τίποτα απολύτως;

Για το αν η επόμενη μέρα με τον κ. Βέμπερ στην Κομισιόν και τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση θα είναι ξανά κυρίαρχη η λιτότητα:

• Έχουμε εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας ότι αυτό το μείγμα δεν πάει πουθενά και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Νομίζω ότι ως κυβέρνηση και ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι εξαιρετικά πειστικός σε αυτό. Ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να συνεχίσουν στο 3,5% και μετά, μέχρι το 2060, στο 2% και κάτι. Δεν αντέχεται. Δεν υπάρχει οικονομία στον πλανήτη που να μπορεί να το αντέξει. Επίσης και η υπερφορολόγηση δεν αντέχεται. Όλη αυτή η συνταγή οδηγεί σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το έχουμε δει, με το 1,9% και το φετινό 1% κάτι με τα χίλια ζόρια, δεν πάει έτσι. Η Ελλάδα πρέπει να πάει σε ρυθμούς ανάπτυξης του 3% και πάνω. Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι μικρότερα τα πρωτογενή πλεονάσματα και λιγότερη η φορολογία. Αυτό είναι απλά οικονομικά οποιουδήποτε φιλελεύθερου και με κεϋνσιανές αποκλίσεις οικονομολόγου σύγχρονης γενιάς.

Σχετικά με το πώς θα καταφέρει η Νέα Δημοκρατία όταν γίνει κυβέρνηση και να κρατήσει τις παροχές του κ. Τσίπρα αλλά και να βρει χρήματα ώστε να εφαρμόσει όλα αυτά που λέει:

• Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο εκλογίκευσης των δαπανών του Δημοσίου. Απλό παράδειγμα το μεταναστευτικό που η κυβέρνηση έχει χαλάσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ του ελληνικού λαού επειδή δεν απορρόφησε έγκαιρα και σοβαρά τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποεκτελεί το μικρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όμως δεν μπορεί να το απορροφήσει. Υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης και από την άλλη εμείς πιστεύουμε ότι οι λιγότεροι φόροι θα φέρουν περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο, όχι λιγότερο. Αποδείχθηκε αυτό το 2014 με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Λιγότερος ΦΠΑ δεν σημαίνει λιγότερα έσοδα. Σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση, άρα τελικά περισσότερα έσοδα και αυτά έχουν αποδειχθεί. Απλώς οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και επειδή δεν την εμπιστεύονται της βάζουν τόσο ψηλά και στενά τον πήχη για να είναι σίγουροι. Με μια αξιόπιστη κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θα είναι ίδια η συνταγή, γιατί δεν θα είναι ίδια η αντιμετώπιση.

Για τη μεγάλη συγκέντρωση σήμερα του κ. Τσίπρα στο Σύνταγμα και για τα σχόλια ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιχείρησε κάτι ανάλογο και πήγε σε κλειστό γήπεδο:

• Για το ανοιχτή είναι αληθές, για το μεγάλη επιτρέψτε μου να το δούμε πρώτα. Εμείς δεν επιδιώξαμε κάτι τέτοιο. Είναι προφανές ότι αν η Νέα Δημοκρατία ήθελε θα μπορούσε να κάνει μια μεγάλη και ανοιχτή συγκέντρωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει μια άλλη εικόνα. Θέλησε να πάμε σε μια περιοχή όπως το Περιστέρι. Είχα πάει, ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση σε ένα μεγάλο γήπεδο και ο κλειστός χώρος δημιουργεί μια άλλη ατμόσφαιρα.

• Εάν ο κ. Τσίπρας είναι σίγουρος για αυτό που υπονοεί ότι εμείς δεν έχουμε τον κόσμο μαζί μας και αν δεν πειστεί από την ευρεία νίκη μας την Κυριακή, έχει έναν πολύ ωραίο τρόπο να το μετρήσει: Να προκηρύξει εκλογές και να δούμε από εκεί και πέρα “πόσα απίδια βάζει ο σάκος”

Για το αν εκτιμάει ο κ. Δένδιας ότι μπορεί οι εθνικές εκλογές να έρθουν νωρίτερα από το φθινόπωρο:

• Εγώ ελπίζω να τηρήσει ο κ. Τσίπρας τη θεσμική του δέσμευση απέναντι στο Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι το σκέφτεται για νωρίτερα, νομίζω ότι βλέπει ότι χάνει με διαφορά, αλλά από εκεί και πέρα όταν βρεθεί προ της απόφασης δεν μπορώ να ξέρω ποια θα πάρει. Μπορεί και να φοβηθεί και να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κρατηθεί. Αυτό που θα σας πω είναι βέβαια απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά νομίζω ότι εμείς την Κυριακή το βράδυ θα τον θέσουμε τον κ. Τσίπρα απολύτως προ των ευθυνών του.

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και αν ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία:

• Εμείς είμαστε πάντοτε ψύχραιμοι, έχουμε ως κόμμα τεράστια θεσμική εμπειρία συναλλαγής με τη δύσκολη και πολλές φορές διεκδικητική τουρκική εξωτερική πολιτική απέναντι στα εθνικά μας δίκαια, καμιά φορά με τρόπο παντελώς παράλογο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία πάντοτε δοκιμάζει μια νέα κυβέρνηση και έναν νέο Υπουργό Άμυνας πολλές φορές. Εγώ όταν είχα αναλάβει μου είχαν βγάλει δύο φρεγάτες στο Αιγαίο να κάνουν βόλτες. Ξέρουμε πώς να χειριστούμε τα πράγματα, με σοβαρότητα, χωρίς να οξύνουμε, χωρίς να μπλέξουμε τα εθνικά θέματα με την κομματική αντιπαράθεση και με τη δυνατότητα να χειριστούμε με τον καλύτερο και σοβαρότερο εθνικό τρόπο, συνομιλώντας με την κυπριακή κυβέρνηση.

Σχετικά με το πόσο εύκολο είναι αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι τα φαινόμενα ανομίας θα τελειώσουν με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας:

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη επίγνωση της δυσχέρειας και απόλυτη επίγνωση της μεγάλης προσπάθειας που πρέπει να γίνει. Είναι αλήθεια ότι αποτελεί πρόταγμα της επόμενης κυβέρνησης, δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αφήσουμε στις… καλένδες, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. Και πρέπει να σας πω ότι οι αρχικές μας τοποθετήσεις του 2015, το 2016, ακόμη και του 2017 απέχουν από τις σημερινές, γατί σήμερα το πρόβλημα έχει γίνει πολύ δυσκολότερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το “άφησε” με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει ένα ξέφραγο αμπέλι. Αυτό που είδαμε τις τελευταίες μέρες, να εκβιάζεται το κράτος από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να υποστηρίξουν ένα αίτημα ενός κρατουμένου. Δικαίωμά τους, αλλά να μετατρέπουν όλη τη χώρα σε πεδίο ασκήσεων βίας; Να “βομβαρδίζεται” με μπογιές η Βουλή των Ελλήνων; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Αυτά θέλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια και έκανε πάρα πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θέτει το πρόταγμα. Θέλει όμως και προσοχή και μελέτη και πολύ σοβαρή εκτέλεση. Αλλά εμείς νομίζω, σωστά το είπατε, έχουμε την εμπειρία να το κάνουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο