Στην εκπομπή “Open Mind” του τηλεοπτικού σταθμού «Open Tv»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση χτες το βράδυ για τις πολιτικές εξελίξεις, στην εκπομπή “Open Mind” που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Έλλη Στάη στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με ότι η Νέα Δημοκρατία ζητά “καθαρή νίκη” στις ευρωεκλογές ώστε στη συνέχεια να ζητήσει εθνικές εκλογές:

• Δεν ξεκινάει έτσι το πράγμα. Ο κ. Παπαδημούλης πήγε να “ράψει το κοστούμι” αλλά αυτό δεν “χωράει” σε εμάς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως, έχω μαζί μου και τα πρακτικά της Βουλής όπου είναι γραμμένο, σηκώθηκε και είπε ξεκάθαρα ότι ζητάει στις 26 Μαΐου ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά το “γύρισε”.

• Η φράση του δεν συνεχίζει ότι είναι για τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε ότι “σηκώνει το γάντι”. Αυτό είναι, τελεία και παύλα. Ή κερδίζεις ή χάνεις. Εάν κερδίσεις μένεις, εάν χάσεις πηγαίνεις την επόμενη μέρα το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποβάλεις την παραίτησή σου και μετά πάμε σε εθνικές εκλογές. Καθαρά πράγματα.

• Εάν θέλει ο κ. Παπαδημούλης να επαναφέρουμε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα την επαναλαμβάνουμε και τώρα. Προσπάθησε να “θολώσει” τα νερά ο κ. Παπαδημούλης, αλλά τα πράγματα είναι απλά. Αν θυμηθούμε το ιστορικό, επί Σαμαρά χάσαμε με λιγότερο από 4% και πήγε ο κ. Τσίπρας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ώστε να δει τον Πρόεδρο και να ζητήσει εκλογές. Άρα λοιπόν, τώρα δεν μπορείτε να ακολουθήσετε άλλη τακτική από αυτή που είχατε επιλέξει. Επομένως κα Στάη κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει.

Για το αν νομιμοποιείται η Νέα Δημοκρατία να ζητήσει εκλογές αν κερδίσει με οποιοδήποτε ποσοστό, ακόμη και με 1.5%:

• Εγώ προβλέπω, αν και δεν το συνηθίζω, ότι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι πολύ μεγαλύτερη από 1,5%, όμως το ζήτημα ξαναλέω είναι ότι όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έρχεται στη Βουλή και θέτει ο ίδιος ευθέως ζήτημα εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του, το θέμα έχει λήξει. Στην ερώτησή σας απαντώ λοιπόν ευθέως και λέω “μάλιστα”, έστω και με μια ψήφο. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι η πρόβλεψή μου είναι ότι θα κερδίσουμε με 1,5% διαφορά. Τις εκλογές τις έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός κα Στάη, έχει πει ότι έχει θέσει θέμα εμπιστοσύνης. Αν η κοινωνία δεν του την ανανεώσει, από εκεί και πέρα ο ίδιος έχει την υποχρέωση, απέναντι στον εαυτό του και στο Κοινοβούλιο, να ακολουθήσει αυτά τα οποία είπε. Αλλιώς εδώ πάμε από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα.

Σχετικά με τη μη-μείωση του αφορολόγητου και τις οικονομικές παροχές της κυβέρνησης:

• Εμείς είχαμε καταθέσει τροπολογία για τη μη-μείωση του αφορολόγητου και να απαντήσω στον κ. Παππά που μας λέει ότι προτείναμε μονομερή ενέργεια, ότι τότε είχαμε βγει από το Μνημόνιο, όπως λέει η κυβέρνηση, άρα πού χρειαζόταν η έγκριση των δανειστών; Όσο για τον κ. Παπαδημούλη που λέει ότι θα είναι στον Προϋπολογισμό του 2020 θα ήθελα να τον ρωτήσω αν το τωρινό επίδομα που έδωσε η κυβέρνηση, ήταν στον Προϋπολογισμό του 2019. Το είχατε προβλέψει; Δεν το είχατε και το ομολογείτε. Εάν το ξέρατε, θα το είχατε βάλει στον Προϋπολογισμό του 2019.

Για το ότι έχει αναλωθεί η συζήτηση για τις εκλογές της Κυριακής σε επίπεδο εθνικών εκλογών και όχι για το διακύβευμα των ευρωεκλογών:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ κα Στάη δεν μας έχει πει καν ποιον Πρόεδρο υποστηρίζει για την Κομισιόν, σε ποια ευρω-ομάδα ανήκει. Ο κ. Παπαδημούλης λέει ότι δεν θέλουν τον κ. Βέμπερ, άρα πώς θα πάνε λοιπόν; Δια του αποκλεισμού των υπολοίπων. Να μας πείτε κ. Παπαδημούλη ποιον υποστηρίζετε στην Ευρώπη. Νομιμοποίηση για τον ποιον θα υποστηρίξετε για την Προεδρία της Κομισιόν από τον ελληνικό λαό δεν θα πάρετε; Θα κρίνετε εκ των υστέρων; Εγώ δεν άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει κάτι επ’ αυτού.

• Η Νέα Δημοκρατία έκανε προσπάθειες, έφερε ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Βέμπερ στην Αθήνα, ξεκίνησε εδώ η εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα του Όρμπαν και το θέμα της ακροδεξιάς, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα μας κατηγορούσε. Ο κ. Παπαδημούλης λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον Μακρόν στην Ελλάδα, αλλά δεν υποστηρίζει το κόμμα του Μακρόν.

• Για αυτό που είπε ο κ. Παπαδημούλης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήθελα να επικαλεστώ τη γνώμη του κ. Παναγόπουλου αν κατά τις μετρήσεις του στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργό βλέπει να προηγείται ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι στα ερωτήματα που αφορούν τους δύο αυτούς πολιτικούς αρχηγούς τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει ένα προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη, άλλοτε μεγαλύτερο, άλλοτε μικρότερο.

Σχετικά με τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν για την ελληνική οικονομία και την κρίση:

• Εκτιμώ τον κ. Καμίνη και τον ήρεμο λόγο του, μάλιστα στο παρελθόν έχουμε συνεργαστεί για να αντιμετωπίσουμε θέματα που αφορούσαν τη Χρυσή Αυγή. Εκτιμώ και τη νηφάλια κρίση του. Μου έκανε εντύπωση που αναφέρθηκε στα υπαρκτά λάθη – ίσως διατυπώθηκαν με μια δόση υπερβολής από τους δύο συνομιλητές πριν – της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, αλλά διέλαθε όμως της προσοχής του η περίοδος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης διέλαθε της προσοχής του το ότι στις εκλογές του 2009, εμείς κατεβήκαμε με το σύνθημα να σταματήσουμε τις δαπάνες και το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”. Στη συνέχεια η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, μέχρι και δέκα μήνες μετά, συνέχισε να σπαταλά το δημόσιο χρήμα μέχρι να φτάσουμε στη χρεοκοπία. Επ’ αυτού τώρα ούτε μια κουβέντα απολογίας δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η ευθύνη των προηγούμενων.

• Εμείς κ. Καμίνη πέσαμε στις αρχές Οκτωβρίου. Είχατε το 2009 ακόμη τρεις μήνες στους οποίους διευρύνατε το έλλειμμα, με την ανοησία τότε του κ. Παπανδρέου να μεγαλώσει το έλλειμμα του 2009 ώστε να δείξει μικρότερο το έλλειμμα το 2010.

Για τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας:

• Η εθνική ανάγκη επιβάλλει πράγματα που καμιά φορά δεν σου αρέσουν, τι να κάνουμε; Σας ομολογώ, παρότι είχα πολύ καλή συνεργασία και με την κα Γεννηματά και με τον κ. Κωνσταντινόπουλο στα δύο Υπουργεία που χρειάστηκε να συνεργαστώ με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν μου άρεσε. Θα προτιμούσα να είχα άτομα από τον δικό μου πολιτικό χώρο.

• Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη στηρίξαμε το καλοκαίρι του 2015 για να μη φύγει η χώρα από το ευρώ εξαιτίας του επιχειρήματος Βαρουφάκη που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό και χάσαμε πολλά δισεκατομμύρια.

• Εμείς πήγαμε το 2009 σε εκλογές και τις χάσαμε. Ο ελληνικός λαός αποτίμησε την περίοδό μας αρνητικά. Τις χάσαμε, άρα τι μας λέτε τώρα, ότι δεν έχουμε εξηγήσει τις ευθύνες μας στον ελληνικό λαό και ότι δεν μας έχει έρθει ο λογαριασμός; Προφανώς μας έχει έρθει. Η χώρα όμως χρεοκόπησε επί ΠΑΣΟΚ, μέχρι το 2009 η χώρα ήταν στις αγορές. Τον Απρίλιο του 2010 χρεοκόπησε η χώρα και να αναλάβει και ο κ. Καμίνης τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Να μην λέει ότι μόνο οι προηγούμενοι έφταιγαν.

Σχετικά με παλαιότερη δήλωση του κ. Δένδια που έλεγε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρει ποσοστά αυτοδυναμίας:

• Εγώ το είχα βάλει έτσι το ζήτημα διότι πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα μεγάλο ιδεολογικό εύρος ως παράταξη. Έβαλα όπως λέτε τον πήχη ψηλά, αλλά ο κ. Τσίπρας τον κατέβασε στη μια ψήφο διαφορά. Επίσης γιατί λέτε ότι ήταν ψηλά; Ήταν για τις βουλευτικές εκλογές. Τώρα είμαστε στις ευρωεκλογές και εκεί είναι πάντα διαφορετικό το κλίμα για τα κόμματα εξουσίας. Εγώ εννοούσα το ιδεολογικό εύρος της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη η οποία φτάνει από τα όρια της δεξιάς με την άκρα δεξιά μέχρι το κέντρο και ίσως αγγίζει λίγο και την κεντροαριστερά. Αυτές είναι οι ιστορικές μας καταβολές και από τη φύση τους είναι πλειοψηφικές, εάν εμείς επιλέγουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές σήμερα.

• Για τις ευρωεκλογές, κατά την άποψή μου, το διακύβευμα παραμένει όπως το έθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας και εγένετο αποδεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελεία. Όποιος είναι πρώτος κερδίζει, όποιος είναι δεύτερος χάνει. Πάμε την επόμενη μέρα σε εθνικές εκλογές και ξεκαθαρίζουμε.

• Κύριε Παπαδημούλη, είναι το τέλος της τετραετίας. Η παράταση της εκκρεμότητας δεν βοηθάει τη χώρα και μάλιστα όταν εσείς δεν ασκείτε πολιτική. Κάθε μέρα σκέπτεστε μια καινούργια παροχή. Αν είχατε σχεδιασμό στις παροχές τότε δε θα τις είχατε φέρει με την μια τροπολογία μετά την άλλη μετά το σ.ν. για τις 120 δόσεις. Θα είχατε έναν Νόμο, θα τον είχατε φέρει στις επιτροπές, θα είχαμε συμφωνήσει όλοι στις επιτροπές και θα τον είχαμε φέρει με σοβαρότητα στην εθνική αντιπροσωπεία. Το κόμμα σας δεν κάνει αυτό το πράγμα. Κοιτάει τις δημοσκοπήσεις και στέλνει βοήθημα σε κάθε ομάδα που υστερεί δημοσκοπικά. Αυτό κάνετε, το οποίο όμως δεν είναι οικονομική πολιτική. Το να συνεχίσει η χώρα έτσι για άλλους τέσσερις μήνες, συμφορά θα είναι. Θέλετε να βοηθήσουμε; Να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους με ένα πρόγραμμα συνεννοημένο, λογικό, μετρημένο και καταρτισμένο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο