Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου καθώς και για πρώην “καραμανλικά” στελέχη που φαίνεται να τους αρέσει ο κ. Τσίπρας:

• Προφανώς αναφέρεστε σε “παλαιές εκδόσεις”, διότι δε νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι αναφέρεστε διατηρούν κάποια σχέση τώρα με τον Κώστα Καραμανλή. Τουλάχιστον πολιτικά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

• Νομίζω ότι και ο Κώστας Καραμανλής αλλά και οποιοσδήποτε αυτοαποκαλείται “καραμανλικός” μια έγνοια έχει σε αυτές τις εκλογές: Την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τελικά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη ανάγνωση σε αυτό. Όσοι άλλοι μετέρχονται το όνομα του Καραμανλή ή τον “Καραμανλισμό” το κάνουν εκ του πονηρού.

Για το αν μια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή θα ήταν χρήσιμη εν όψει εκλογών:

• Δεν είμαι εγώ αυτό που ούτε θα κρίνω, ούτε θα υποδείξω, ούτε θα προβλέψω. Αν το συζητούσα, θα το συζητούσα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που λέω και είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι απολύτως στρατευμένος στην επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Σχετικά με τον πήχη που βάζει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές:

• Τον πήχη τον έθεσε μόνος του ο Πρωθυπουργός. Ήρθε στη Βουλή και μας είπε ότι οι εκλογές αυτές συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Μετά από δύο μέρες βέβαια το πήρε πίσω, άρχισε να λέει για δημοσκοπήσεις και κάτι τέτοια. Όταν όμως θέτεις θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Πρέπει να κερδίσεις. Εάν χάσεις, ακόμη και για μια ψήφο, τότε παραιτείσαι και προκηρύσσεις εθνικές εκλογές. Άλλη ανάγνωση δεν μπορεί να υπάρχει, ούτε μπορεί ο Πρωθυπουργός να λέει από τη μια “ψήφο εμπιστοσύνης” και από την άλλη να… τραγουδάει άλλα τραγούδια.

• Ο Πρωθυπουργός το είπε και ο Πρωθυπουργός έχει την ηθική υποχρέωση να κάνει εκλογές αν χάσει έστω και για μία ψήφο. Δεν του επιβάλαμε εμείς να μιλήσει για ψήφο εμπιστοσύνης, θα μπορούσε να πει κάτι άλλο. Όταν το λέει μόνος του, μόνος του πρέπει να ακολουθήσει τα λεγόμενά του.

• Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει “κερδίζω, μένω. Χάνω, φεύγω”. Άλλο τρόπο να το διαβάσω εγώ δεν ξέρω.

Σχετικά με το κλίμα που επικρατεί για τις ευρωεκλογές και αν από το αποτέλεσμά τους θα προκύψουν εξελίξεις:

• Ο κόσμος πια δεν πηγαίνει εύκολα σε συγκεντρώσεις και το γεγονός ότι εμείς κάνουμε σημαντικές συγκεντρώσεις κάτι λέει σε αυτή τη συγκυρία για την αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι φανερό ότι οι συγκεντρώσεις του κ. Τσίπρα είναι πολύ μικρότερες αλλά πέρα από αυτό, σας λέω ότι ειλικρινά υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό νομίζω θα μετατραπεί και σε ένα πολύ θετικό ρεύμα για εμάς στις εκλογές. Ήδη διαφαίνεται αυτό για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

• Νομίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Εγώ παίρνω στα σοβαρά τα πράγματα και σας είπα ότι όταν ο Πρωθυπουργός λέει για ψήφο εμπιστοσύνης, εγώ περιμένω ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν κερδίσει στις ευρωεκλογές οφείλει να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Το αν θα πάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη μέρα, αν έχουμε κερδίσει, όπως έκανε το 2014 ο κ. Τσίπρας, δεν το ξέρω, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τον Πρόεδρό μας. Εκείνος τελικά θα αποφασίσει πώς θα χειριστούμε το ζήτημα εάν υπάρξει μια ακόμη “κωλοτούμπα” του κ. Τσίπρα και δεν ακολουθήσει τα λεγόμενά του.

Σχετικά με το κλίμα ανομίας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της άδειας του Δ. Κουφοντίνα:

• Εγώ δεν παρεμβαίνω στις διαδικασίες της Δικαιοσύνης. Όμως, δεν μπορώ να μην σχολιάσω αρνητικά, όχι μόνο την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου (εάν κρίνει ο εκάστοτε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ότι ο Νόμος δεν τηρήθηκε σωστά έχει δικαίωμα να παρέμβει), αλλά και τη δημοσιοποίηση με τον τρόπο που έγινε της παρέμβασης, που συνιστούσε έμμεση υπόδειξη και κριτική στους δικαστές. Αυτό το υπογραμμίζω αρνητικά. Δεν είθισται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να φέρεται με αυτό τον τρόπο. Από εκεί και πέρα μιλάμε για μια εκκρεμή διαδικασία ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τη σεβόμαστε πάντα, όμως γενικά η αντίληψη είναι ότι το κράτος μπορεί να εκβιάζεται είτε από κάποιες μολότοφ, είτε από μερικούς διαδηλωτές, είτε από κάποιους που διεκδικούν κάτι που θεωρούν ότι είναι δίκαιο. Δικαίωμά τους είναι να το διεκδικούν αλλά το να δοκιμάζουν να εκβιάζουν το κράτος είναι απολύτως απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό. Οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν μπορούν να εκβιάζονται από οποιονδήποτε επιδιώκει οτιδήποτε. Τότε καταλύεται η μέγιστη αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτή είναι η αλήθεια και ο οποιοσδήποτε δημοκράτης, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ό,τι και να ψηφίζει, πρέπει να είναι απέναντι σε μια τέτοια διαδικασία.

Σχετικά με το τι σκοπεύει σε αυτό το σκέλος να κάνει η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη κυβέρνηση:

• Η Δικαιοσύνη και η νομοθετική εξουσία δεν μπορεί να εξατομικευτεί, δεν δικαιούται να κάνει έναν Νόμο για τον Κουφοντίνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε νομοθετεί, κάνει κοπτοραπτική για συγκεκριμένα συμφέροντα, για συγκεκριμένους ανθρώπους και υποθέσεις. Μην κοροϊδευόμαστε τώρα, δεν είναι νομοθετική εργασία αυτή. Εμείς όμως δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα καταλύσουμε την αρχής της συνταγματικής νομιμότητας. Το κράτος ούτε εκδικείται αλλά ούτε νομοθετεί κατά περίπτωση και επί του γονάτου της επικαιρότητας.

• Δεν μπορεί όταν είσαι έντεκα φορές καταδικασμένος σε ισόβια να δικαιούσαι άδεια όπως τη δικαιούται και αυτός που έχει κάνει δύο πλημμελήματα. Επί των ημερών μας, όχι συγκεκριμένα για τον Κουφοντίνα, αλλά για οποιονδήποτε με ανάλογες ποινές δεν υπήρχε δικαίωμα άδειας. Η άδεια καθιερώθηκε με νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έγινε γιατί αόριστα πίστευαν ότι αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Ήταν όλα αυτά τα πράγματα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κατάλυση κατ’ ουσίαν της συνταγματικής νομιμότητας και βέβαια όχι για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο ή τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των καταδικασθέντων. Έχουν δικαιώματα, αλλά μπαίνουν σε μια πλάστιγγα.

• Εμείς στη Δημόσια Ασφάλεια όταν αναλάβουμε κυβέρνηση, από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε ήδη μια πολύ καθαρή θέση προς την κοινωνία. Ξέρουμε τι θεωρούμε σωστό, το έχουμε κάνει με εξαιρετική επιτυχία στο παρελθόν και μπορούμε να το ξανακάνουμε στο μέλλον. Η κοινωνία, το αφεντικό μας ο ελληνικός λαός, θα αποφασίσει τι θέλει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο