Τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την ευνοϊκότερη φορολόγηση των ακινήτων στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας

Ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας σε τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών- Απαλλαγή πρώτης κατοικίας- Ενιαίο τέλος ακινήτων- Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις», πρότεινε την ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ακινήτων στην Παλιά πόλη της Κέρκυρας, η οποία έχει ενταχθεί στην Unesco.Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Νίκου Δένδια έχει ως ακολούθως:

 

«Αναφέρω μερικά παραδείγματα που νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν.Καταρχήν, μια γενική παρατήρηση που αφορά τα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη δική μου εκλογική περιφέρεια την Κέρκυρα. Αναφέρομαι στα διατηρητέα. Ένα τεράστιο κεφάλαιο της χώρας είναι ο πολιτισμός της. Μέσα στον πολιτισμό της και στο δομημένο περιβάλλον, με την ευρεία έννοια, εντάσσονται και τα διατηρητέα αλλά και συνολικά οι πόλεις οι οποίες είναι διατηρητέες.Εμείς στην Κέρκυρα καταφέραμε, μετά από τεράστια προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου, να κηρυχθεί η Παλιά Πόλη ως διατηρητέο μνημείο της Unesco. Αυτό επιβάλλει τεράστιες υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Πρέπει λοιπόν το Ελληνικό κράτος στους ανθρώπους αυτούς που σε ένα βαθμό προστατεύουν και τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά να δείξει ότι την συμμερίζεται, την αντιλαμβάνεται και την ενισχύει.Θα παρακαλούσα, λοιπόν, μέσα στο πλαίσιο ενός τέτοιου νομοθετήματος για να μην έχουμε κάθε λίγο τροποποιήσεις και αλλαγές να το λάβετε υπόψη σας πριν από την Ολομέλεια και να δείξετε ότι υπάρχει μια διαφορετική μεταχείριση για τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στην Γλυφάδα της Αττικής και διαφορετική μεταχείριση για τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος στο Καμπιέλο της Κέρκυρας. Αφορά και τα διατηρητέα κτίσματα, αλλά και τα κτίσματα που είναι μέσα σε προστατευόμενα σχέδια πόλεων και οικισμούς. Κατά συνέπεια, και εκεί υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο