Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Οικονόμου και Τάκης Χατζής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το πώς σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο:

• Καταρχήν ένα τμήμα μέτρων αφορά τη φετινή χρονιά. Σε ένα μέρος από αυτά, θα τοποθετηθεί θετικά. Ούτως ή άλλως αποτελούσαν στοιχεία του προγράμματός μας. Τώρα αν ρωτάτε αν θα τα ψηφίσουμε θα σας πω ότι θα τα δούμε στη λεπτομέρειά τους, όταν απεικονιστούν. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας όμως είναι ότι δεν τιμωρεί την ελληνική κοινωνία για τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. Αυτό δεν θα ήταν πολιτική. Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα κάνουμε εμείς. Άρα ένα μικρό κομμάτι είναι αντιγραφή του προγράμματός μας.

• Ένα άλλο κομμάτι, πολύ μεγαλύτερο, αφορά την επόμενη κυβέρνηση. Δηλαδή στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας υπόσχεται τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απαιτεί να τον επαινέσουμε για αυτά! Σύμφωνοι, όταν πηγαίνει κάποιος σε εκλογές δεν υπόσχεται ότι θα χάσει αλλά τότε να τα ονοματίσει όχι ως εξαγγελίες αλλά ως προεκλογικό πρόγραμμα και να τα θέσει υπό την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Όχι ως εξαγγελίες εν ενεργεία Πρωθυπουργού οι οποίες θα πραγματοποιηθούν. Αυτά είναι κωμικά πράγματα. Δεν έχουν καμία θεσμική αίσθηση. Ο κ. Τσίπρας, δίκιο έχετε, μπορεί να υποσχεθεί ως υποψήφιος ό,τι θέλει αλλά ως υποψήφιος στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, όχι ότι δήθεν “αναγγέλλει” πράγματα τα οποία “θα συμβούν”. Μπροστά μας είναι οι εκλογές, άρα θα μας επιτρέψει ο κ. Τσίπρας να τα αφήσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού.

Για το αν θα διατηρήσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση τα μέτρα που θα ψηφίσει η Βουλή για το 2019:

• Εγώ σας είπα παραπάνω, θα τα αναλύσουμε βεβαίως, αλλά ό,τι κριθεί ότι είναι θετικό για την κοινωνία δεν έχουμε πρόβλημα διαχρονικά να το στηρίζουμε. Άλλωστε εμείς μιλούσαμε πάντοτε για φοροαπαλλαγές, εμείς εξηγούσαμε στην ελληνική κοινωνία ότι με αυτή τη φορολογία δεν πάμε πουθενά.

• Δεν υποτιμάμε τίποτα, αλλά τα μέτρα έχουν έννοια αν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο. Και το πλαίσιο πρέπει να είναι το πλαίσιο της συνολικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όχι της διανομής ενός πλεονάσματος υπερφορολόγησης το οποίο είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή δεν θα το έχεις. Σε συνολική φτωχοποίηση πάμε σε αυτήν την περίπτωση.

• Από μια μεριά κάποια μέτρα είναι απαραίτητα, όπως λέτε, για να ανασάνουν οι άνθρωποι, αλλά επί ημερών αυτής της κυβέρνησης η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών παίρνουν 384 ευρώ. Υπήρξε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε προχτές.

Για το αν η Νέα Δημοκρατία έχει πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και τις επιχειρήσεις:

• Είναι η ακρογωνιαία λίθος της τοποθέτησής μας. Η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της επαναλαμβάνουν ότι χωρίς τη μεσαία τάξη η χώρα δεν υπάρχει. Ο κοινωνικός ιστός δεν διατηρείται, η χώρα διαλύεται. Η Νέα Δημοκρατία λέει: Κοινωνικό δίχτυ προστασίας για όσους απέτυχαν στην κρίση, να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε, να πάμε όλοι μαζί μπροστά, γιατί είμαστε κοινωνία. Επίσης να υπάρξει βοήθεια στη μεσαία τάξη, γιατί η υπερφορολόγηση την έχει διαλύσει, την έχει ρίξει στο καναβάτσο. Αυτός είναι ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα και εξηγούμε ότι εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο έχει λαϊκή ρίζα και το οποίο πιστεύει στην κοινωνική ανάπτυξη και την ισονομία.

Για το κατά πόσο θα μετρήσουν αυτές οι εξαγγελίες στην ελληνική κοινωνία εν όψει εκλογών:

• Είχα μια εμπειρία κ. Χατζή η οποία δεν ήταν και λαϊκίστικη αλλά αποτέλεσμα μιας τεράστιας πολιτικής επιτυχίας, της ένταξης στην τότε ΕΟΚ. Μαζί με τον μακαρίτη τον Γεώργιο Ράλλη σε ένα χωριό της Άρτας αν θυμάμαι καλά, μαθητής ήμουν ακόμη, μοιράζαμε τις πρώτες κοινοτικές επιδοτήσεις. Δώσαμε 72 επιταγές με ευρωπαϊκά λεφτά και αν θυμάμαι καλά πήραμε δύο ή τρεις ψήφους. Δεν τσιμπάει ο κόσμος.

Σχετικά με το σχόλιο ενός νέου ακροατή ο οποίος είπε ότι δεν λένε οι πολιτικοί κάτι για τη νέα γενιά:

• Η παρατήρηση είναι ορθή, υπό την έννοια ότι στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου το κομμάτι που αφιερώνεται για αυτό το εξαιρετικά δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, δεν επαρκεί. Όμως αν δει κανείς τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, είναι σαφέστατο ότι το θεωρεί απολύτως κεντρικό ζήτημα. Είτε με τη λογική της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού είτε και κύρια με τη λογική να ξεκινήσουμε από τη βάση του προγράμματός μας, των αλλαγών στην Παιδεία. Γιατί δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σώσεις τίποτα στο μέλλον αν η Παιδεία δεν σταθεί στα πόδια της. Ο κ. Γαβρόγλου έχει διαλύσει τελείως το σύστημα της Παιδείας. Δεύτερον, η βοήθεια της νεανικής επιχειρηματικότητας και η βοήθεια στους νέους ανθρώπους να μπουν στην αγορά εργασίας, μέσα στο πλαίσιο μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας. Αυτά είναι τα κεντρικά κομμάτια για τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός ο οποίος αντιμετωπίζει την ελληνική κοινωνία με επιδοματική αντιμετώπιση “δώσε τους κάτι τώρα…” κλπ. Ορθά νομίζω διατυπώνει το πρόβλημα ο ακροατής σας, νομίζω όμως ότι αν ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει απολύτως η απάντηση.

Σχετικά με τις διακοπές του κ. Τσίπρα σε κότερο:

• Το ενοχλητικό είναι η απόλυτη υποκρισία του κ .Τσίπρα και ότι κάνει αυτά τα οποία κατηγορούσε, λοιδορούσε και εξευτέλιζε ανθρώπους. Τώρα πάει και τα κάνει ο ίδιος. Ας έχει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά. Αλλά όχι αυτές οι γελοιότητες που κάνει, να κατηγορεί, να λοιδορεί. Αυτή είναι η απόλυτη υποκρισία και για αυτό είναι απολύτως καταλογιστέα η πράξη του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο