Συνέντευξη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Σταθόπουλο

Την πολιτική αντιπαράθεση μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα η σκανδαλολογία. Εκτιμάτε πως το γεγονός αυτό μπορεί να απομακρύνει τους πολίτες από τις κάλπες;

Δε διακρίνω διάθεση «αναχωρητισμού» και αποστασιοποίησης στην ελληνική κοινωνία έναντι αυτών που συμβαίνουν τα τελευταία 4,5 χρόνια, με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτό το οποίο διακρίνω είναι μια διαρκώς αυξανόμενη διάθεση να μπει τέλος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εφαρμοστεί μία διαφορετική πολιτική πρόταση, τολμηρών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με τις οποίες ευελπιστώ ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στην πραγματική έξοδο από την κρίση. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δοκιμάστηκε και απέτυχε. Όσον αφορά τη «σκανδαλολογία» δεν αποτέλεσε επιλογή του κόμματός μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι παράδοξο ότι η Κυβέρνηση η οποία επιχείρησε να αξιοποιήσει με κομματική υστεροβουλία την υπόθεση της Novartis, αρνείται πεισματικά να δώσει πραγματικές εξηγήσεις για τις περιπτώσεις του κ. Πετσίτη, του κ. Αρτεμίου και της κ. Ξεπαπαδέα, προτάσσοντας τον προκλητικό ισχυρισμό ότι δεν διαπιστώνουν «κανένα σκάνδαλο». Το «όλα στο φως» μετατρέπεται σε ηθελημένο «σκοτάδι» δυστυχώς, όταν μία υπόθεση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από πολιτικός είστε και νομικός. Τελικά η Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία;

Η υπόθεση της Novartis είναι ένα σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις, το οποίο στη χώρα μας επιχειρήθηκε να «εργαλειοποιηθεί» για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι, αναπόφευκτα, αντί η κοινή γνώμη να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των αιτίων της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης και στην πλήρη θωράκιση του συστήματος ορισμού των τιμών, να παρακολουθεί ένα «κυνήγι μαγισσών» και μια προσπάθεια σπίλωσης αρχών και υπολήψεων αντιπάλων κομματικών χώρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία σέβεται τη Δικαιοσύνη και το έχει αποδείξει. Η προσπάθεια όμως να χαλκευθούν στοιχεία από κυβερνητικούς κύκλους και να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων και κομμάτων προφανώς και οδηγεί στο συμπέρασμα της σκευωρίας, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η διαπιστωμένη αναξιοπιστία, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, των ισχυρισμών προστατευόμενων και μη μαρτύρων, με τις σχετικές υποθέσεις να τίθενται στο αρχείο από τις ίδιες τις δικαστικές αρχές. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης είχε βγάλει και… «πόρισμα» επί εκκρεμούς δικαστικής διερεύνησης!

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πιστεύετε ότι θα καθορίσει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών;

Η επιθυμία μας είναι να γίνουν οι εκλογές… χθες, ώστε να σταματήσουν οι συνέπειες της συγκεκριμένης αβεβαιότητας στην οικονομία, να μη γενικευθούν φαινόμενα παράλυσης της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να απαλλαγεί άμεσα η χώρα από μία κακή κυβέρνηση, όπως εμείς υποστηρίζουμε. Εκτιμώ ότι κατ’ αρχάς ο κ. Τσίπρας, εφόσον όντως έχει ως «στρατηγική επιλογή», όπως δηλώνει, να εξαντλήσει τον συνταγματικά προσδιορισμένο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης, δε θα προσφύγει άμεσα στη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς η ελπίδα, ως γνωστόν, πεθαίνει πάντα τελευταία. Η αυταπάτη όμως ότι μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα μέσα σε μερικούς μήνες και να ανακάμψει, ενδεχομένως να τον οδηγήσει τελικά σε μία ακόμη μεγαλύτερη συντριβή του κόμματός του τον Οκτώβριο. Κανείς πάντως δεν μπορεί να προεξοφλήσει το πώς θα αντιδράσει ύστερα από μία μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός και αν πραγματικά θα μπορέσει να «σταθεί» η κυβέρνησή του, μετά από ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα τον Μάιο.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κόμματα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για άνοδο της ακροδεξιάς. Εκτιμάτε πως υπάρχει κίνδυνος να συμβεί το ίδιο και στην χώρα μας;

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σωρεία αποτελεσμάτων δείχνουν, με τελευταίο παράδειγμα τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ελπίζω τουλάχιστον ότι πλέον είναι ευδιάκριτα τα ναζιστικά στοιχεία στο μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής Άκρας Δεξιάς, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε το διάστημα που διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Εκτιμώ ότι είναι πιο δύσκολο πλέον να παριστάνουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής τους δήθεν «πατριώτες» ή τους δήθεν «θρησκευόμενους» (παρότι στην πραγματικότητα είναι παγανιστές).
Οφείλουμε όμως, όλα τα κόμματα του αποκαλούμενου «συνταγματικού τόξου», παρά τις τεράστιες μεταξύ μας διαφορές σε ζητήματα ιδεολογίας και κοσμοθεωρίας, να έχουμε σε ένα και μοναδικό ζήτημα, αυτό της πολιτικής απομόνωσης του νεοναζιστικού μορφώματος, ενιαία θέση. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται βεβαίως και την τήρηση μιας αντίστοιχης στάσης στην καθημερινή πολιτική πρακτική και την αποφυγή της μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Μετά μεγάλης λύπης μου ότι διαπιστώνω όμως τη συστηματική προσπάθεια του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κατατάσσει τη Νέα Δημοκρατία, ένα κεντροδεξιό κόμμα με αρχηγό έναν κατ’ εξοχήν φιλελεύθερο πολιτικό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην… Άκρα Δεξιά! Τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο δε βοηθούν στην καταπολέμηση των ακραίων ιδεών, αλλά είναι και επικίνδυνες για το πολίτευμα.

Το άνοιγμα που επιχειρεί η ΝΔ με την ένταξη προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, μπορεί να επηρεάσει την ιδεολογία της κεντροδεξιάς παράταξης;

Η Νέα Δημοκρατία, με βάση τις ιδρυτικές της αρχές, εκτείνεται σε όλο το ιδεολογικό φάσμα μεταξύ συνταγματικής Δεξιάς και μη κομμουνιστικής Αριστεράς. Τις μεγάλες εκλογικές νίκες της άλλωστε τις κατήγαγε η παράταξή μας με την τακτική της διεύρυνσης την οποία εφάρμοσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κώστας Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής. Με δεδομένο ότι ένα πρόσωπο που εντάσσεται στο κόμμα μας προσυπογράφει πλέον και τις ιδεολογικές του αρχές, δε διακρίνω κάποιον κίνδυνο. Αντιθέτως, με τη διεύρυνση αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τη στήριξη πολιτών οι οποίοι μέχρι τώρα δεν τη ψήφιζαν και να επιτύχει την αυτοδυναμία, η οποία είναι απαραίτητη για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Εκτιμάστε πως η Άγκυρα θα εντείνει την προκλητικότητα όσο η χώρα μας θα οδεύει προς τις εκλογές;

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία με την προκλητική συμπεριφορά της έχει θέσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα σε δοκιμασία τις σχέσεις καλής γειτονίας που θα επιθυμούσαμε να υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Τσίπρα έστειλε λανθασμένα μηνύματα από την πλευρά της. όπως με την κακή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, κατά την οποία έδωσε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο προκειμένου να προβάλλει απαράδεκτες αξιώσεις και από το έδαφος της χώρας μας, ενώ το ίδιο συνέβη και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων. Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέες προκλήσεις το επόμενο διάστημα. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριφερόμενοι όμως πάντοτε με σύνεση και υπευθυνότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο