Στην εκπομπή «Brainstorming» του τηλεοπτικού σταθμού «Action 24»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις χτες το βράδυ στην εκπομπή «Brainstorming» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Σταμάτης Ζαχαρός και Γιώργος Πιέρρος στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis, τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας:

• Σας προλέγω ότι και η υπόθεση που αφορά τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως και τον κ. Γεωργιάδη κ. ά. θα ακολουθήσει την πορεία των αρχειοθετήσεων, όπως οι τέσσερις υποθέσεις που ήδη αρχειοθετήθηκαν. Δεν μπορώ να προλέξω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης καθώς δεν έχω πρόσβαση στον φάκελο, αλλά αυτό που υφίσταμαι επί 11 μήνες, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι ένας πρωτοφανής και προφανής καταιγισμός, με ιδιοτελή κίνητρα από την κυβερνητική πλευρά. Δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Φίλη, ο οποίος υπήρξε σώφρων, αλλά ξεκίνησε όπως είπατε και εσείς από την κυβέρνηση με τον χαρακτηρισμό ως “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την μεταπολίτευση” και δεν αφορούσε γενικά και αόριστα τη δαπάνη των φαρμάκων. Εδώ υπήρξαν ευθείες αναφορές κατά συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και ατόμων με μια πρόδηλη προσπάθεια να πεισθεί η ελληνική κοινωνία ότι ο πολιτικός κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Στους έντιμους και τους ανέντιμους, με κάθετη διάκριση η οποία αφορά πολιτικούς χώρους. Όλοι οι έντιμοι από τη μια πλευρά, όλοι οι ανέντιμοι από την άλλη. Όλοι οι καλοί από τη μια και όλοι οι κακοί από την άλλη. Όλοι οι φιλολαϊκοί από τη μια πλευρά και όλοι οι οποίοι “πίνουν το αίμα του λαού” από την άλλη. Αυτό το είδαμε επί 11 μήνες!

• Ο κ. Λοβέρδος έχει κάθε δικαίωμα να λέει τις απόψεις του. Τον γνωρίζω, είναι ένας σοβαρός πολιτικός και είμαι βέβαιος ότι αφού μελετήσει τον φάκελο, θα μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά του. Δεν πρόκειται να τον υποκαταστήσω, ούτε στον ίδιο πολιτικό χώρο ανήκουμε ούτε έχουμε τις ίδιες απόψεις. Εγώ σήμερα τοποθετούμαι επί του ρόλου μου ως πολιτικού και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και λέω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η απόλυτη απόδειξη ότι όσα επί 11 μήνες η απόλυτη πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών έλεγε – και συγκεκριμένοι Υπουργοί με πρόδηλο τρόπο εναντίον συμπολιτών τους πολιτικών χωρίς κανένα σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας – καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Αυτό βλέπουμε απόψε.

• Από εκεί και πέρα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω και να δούμε την τεράστια ζημιά που οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν στη Δημοκρατία και στην ποιότητα της Δημοκρατίας. Ξέρετε όλα αυτά τι υποδαυλίζουν; Μια φασίζουσα νοοτροπία μιας άθλιας δράκας της Χρυσής Αυγής – της οποίας η δίκη επί τέσσερα χρόνια καθυστερεί – και η οποία εκμεταλλεύεται με την εικόνα της απαξίωσης συνολικά της πολιτικής ζωής, την ευκαιρία να δείξει δήθεν στους Έλληνες πολίτες ότι τουλάχιστον ο μισός πολιτικός κόσμος της χώρας είναι ανέντιμος.

• Τον κ. Γεωργιάδη επειδή προσπαθεί να υπερασπίσει τον εαυτό του θα τον κατηγορήσουμε και από πάνω; Εκεί έχουμε να καταλήξουμε; Για τον Θεό δηλαδή!

• Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μας έχει δώσει ούτε εικόνα σοβαρότητας, ούτε ειλικρίνειας, ούτε αυτοσυγκράτησης, ούτε εγκράτειας και επάρκειας. Αλλά τώρα σε αυτή τη συγκυρία βγήκε από πάνω να κατηγορήσει και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας; Ξεχνάει τι έλεγε για δύο πρώην Πρωθυπουργούς, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Πικραμμένο και για σωρεία άλλων στελεχών; Τα ξεχνάνε αυτά τα πράγματα; Οι ίδιοι με την τακτική τους όλο αυτό τον καιρό εδίδαξαν τη σιωπή, τη θεσμική αυτοσυγκράτηση και την αναμονή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης; Αυτό εδίδαξαν και έρχονται τώρα και μας κουνάνε και το δάχτυλο;

Για τον ισχυρισμό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φίλη περί “συνδρομής” της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis:

• Τι συνδρομή παρείχε η κυβέρνηση, για να καταλάβω. Η συνδρομή δεν είναι δικαστική ενέργεια; Πώς να κουκουλωθεί ένα σκάνδαλο, πότε βοούσαν τα στοιχεία; Πριν από 10 χρόνια;

• Κατηγορείτε τη Δικαιοσύνη δηλαδή ότι τότε δεν ευαισθητοποιείτο; Αυτό λέτε τώρα; Με ποιο τρόπο κουκούλωναν την υπόθεση οι παλαιότερες κυβερνήσεις; Η δικαστική συνδρομή δεν είναι δικαστική ενέργεια; Μόνος σας το είπατε. Αφού η απάντησή σας είναι “βεβαίως”, όπερ έδει δείξαι. Πολιτική επιλογή είναι η δικαστική συνδρομή; Το λέτε αυτό σοβαρά;

• Η κυβέρνηση δίνει εντολή στη Δικαιοσύνη να ξεκινήσει τη διερεύνηση των σκανδάλων και μπορεί να της δώσει εντολή να μην ξεκινήσει; Τα μπλέξατε κ. Φίλη. Η κυβέρνηση εντέλλεται τη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει τα σκάνδαλα στην Ελλάδα; Πολιτικά μιλάει η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη;

• Η κυβέρνηση έβαλε τον φάκελο στη Δικαιοσύνη; Πότε έγινε αυτό, με ποια ενέργεια, ποιου Υπουργού και πότε; Αναλαμβάνετε την ευθύνη με αυτό που λέτε των 11 και της απόφασης της Βουλής. Ανακαλείτε απόλυτα αυτά που είπατε προηγουμένως, αναλαμβάνετε την ευθύνη και αναλαμβάνετε και την ευθύνη της διαπόμπευσης των τεσσάρων ατόμων των οποίων αρχειοθετήθηκε η υπόθεσή τους.

• Τη Δικαιοσύνη δεν τη διοικεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Μόνο επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυτή η αντίληψη. Μια χαρά τα είπατε στην πρώτη σας τοποθέτηση, μείνετε εκεί και μην αναλαμβάνετε αυτά που δεν έχετε λόγο να αναλάβετε. Αφήστε την εντολή του ελληνικού λαού, δεν την εκφράζετε πλέον. Πηγαίνετε στις εκλογές όπου να’ ναι, να δείτε τι εντολή θα σας δείξει ο ελληνικός λαός.

Για την υπόθεση της κας Ξεπαπαδέα:

• Θα συμφωνήσω στη βασική αρχή ότι καλό θα ήταν η χώρα να μιλάει για τα μεγάλα θέματα του αύριο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να θέσει τον πολιτικό διάλογο αιχμάλωτο μιας ψευδεπίγραφης ηθικολογίας δικής της κατασκευής, η οποία είχε στοιχεία “άσπρο – μαύρο”. Απέδιδε πάντα στην αντιπολίτευση όλα τα αρνητικά στοιχεία, κατηγορώντας την για ανηθικότητα και δοσιλογισμό. Και έρχεται τώρα αυτή η κυβέρνηση που έβαλε τον πήχη της ηθικολογίας στον… ουρανό και περνάει από κάτω.

• Ανακαλύπτεται ότι ζει αυτή η κυβέρνηση σε έναν περίεργο “βούρκο” ιδιόρρυθμων – να το πω επιεικώς – περιπτώσεων. Αεροπλάνα που πήγαιναν στη Βενεζουέλα, πετρελαίων που δεν ξέρουμε τι γίνονται, offshore που δεν ξέρουμε γιατί υπάρχουν, Κυπρίων δικηγόρων που μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν ξέρουμε τι ρόλο παίζουν, ανθρώπους οι οποίοι εκπροσωπούν αυτούς τους δικηγόρους και μετέχουν στο κυβερνητικό γίγνεσθαι και δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Και όλος αυτός ο απίστευτος εσμός δεν εξηγείται από την κυβέρνηση. Ξαναλέω, μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία έβαλε την ηθικολογία στον.. .ουρανό.

• Πρέπει να φύγει από τη θέση της η κ. Ξεπαπαδέα, όπως βεβαίως πρέπει και ο κ. Τσίπρας να φύγει από τη θέση του, γιατί το πρόβλημα είναι ο Πρωθυπουργός, καθώς αυτός έχει την τελική ευθύνη. Εάν δεν γνώριζε τι κάνει η κυβέρνησή του, τόσο το χειρότερο για αυτόν και δυστυχώς τόσο το χειρότερο για τη χώρα..

Για τη δημοσκόπιση της Marc που δίνει προβάδισμα 10,8 % στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές:

• Με κανέναν τρόπο δεν θα θεωρηθεί “ήττα” μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας και με λιγότερες από 10 μονάδες, αλλά εγώ δε θα μείνω στους αριθμούς. Θα μείνω στο γεγονός ότι αποτυπώνεται σε μια σωρεία μετρήσεων πια, η πρόθεση ενός μεγάλου πλειοψηφικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Είτε σε κάλπη ευρωεκλογών είτε σε κάλπη εθνικών εκλογών, αυτό το πράγμα διατυπώνεται.

• Εμείς δε θα απογοητεύσουμε την επόμενη μέρα. Έχουμε μια σαφή προγραμματική δέσμευση απέναντι στην ελληνική κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει λίγα και μετρημένα πράγματα, αλλά τώρα δεν κάνουμε συζήτηση “επόμενης μέρας”. Θα την κερδίσουμε και την επόμενη μέρα, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό πρέπει πρώτα, με θριαμβευτικό τρόπο, να μπορέσουμε να οδηγήσουμε στην κάλπη και τη συντριβή αυτή τη χείριστη κυβέρνηση. Μόνο μετά από αυτό θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία να έχει κάποια ελπίδα.

• Τα ηθικά πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα δεν χαρακτηρίζουν κόμματα. Χαρακτηρίζουν ανθρώπους και συμπεριφορές. Πρέπει όμως να πω ότι, πρώτον, αυτή η κυβέρνηση, με πολύ γενικευμένο τρόπο, αμφισβήτησε την ηθική υπόσταση των πολιτικών της αντιπάλων – πράγμα απολύτως απαράδεκτο – ατομικά αλλά και συνολικά και εκ του χώρου στον οποίον ανήκουν. Δεύτερον, η ίδια έχει δώσει άθλια παραδείγματα ηθικής στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και γενικά της διακυβέρνησης της χώρας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο