Στην εκπομπή «Brainstorming» του τηλεοπτικού σταθμού «Action 24»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις χτες το βράδυ στην εκπομπή «Brainstorming» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Σταμάτης Ζαχαρός και Γιώργος Πιέρρος στον τηλεοπτικό σταθμό “Action 24”.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σχετικά με την επικείμενη αλλαγή του νόμου που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι ευρωβουλευτές αν είναι εκλεγμένοι Βουλευτές να μη χρειάζεται να παραιτηθούν πριν αναλάβουν καθήκοντα στην Ευρωβουλή:

• Εάν κάθε φορά ο εκλογικός νόμος και οι διατάξεις καταστρώνονται παραμονές εκλογών επί τη βάσει του τι βολεύει τον καθέναν και δη τα κόμματα εξουσίας, τότε δε θα πάμε και πολύ μπροστά. Εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο έχει συλλογικά όργανα, ψηφίζουμε σε αυτά και από εκεί και πέρα υπάρχουν και πλειοψηφίες. Εγώ θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά το κόμμα μας θα έχουν μια αρνητική θέση. Δεν είναι και πολύ καλό αυτό που γίνεται, αλλά εν πάση περιπτώσει, επειδή δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη στα όργανα του κόμματος, για την ώρα εκφράζω την προσωπική μου άποψη.

• Εγώ πιστεύω ότι ο υπάρχων εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής πρέπει να αλλάξει αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. Δεν είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Το πρόταγμα είναι πώς αντιλαμβάνεσαι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το επικαλείται αυτό, αλλά επικαλείται το τι συμφέρει την επιβίωσή του. Κάνει το οτιδήποτε για να παρατείνει έστω και για μια μέρα την παραμονή του στην εξουσία. Αυτό είναι ο ορισμός του καλού για τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Δεν ξέρω σε ποιο ιστορικό παράδειγμα αναφέρεστε όταν λέτε ότι και εμείς το κάναμε αυτό. Έχω να σας πω πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι ήρθε στην εξουσία για να αλλάξει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία της κρίσης τα κακώς κείμενα. Την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό αντί λίστας που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν το ονομάζω αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά νομιμοποίηση των ευρωβουλευτών. Δεν θα το καταλόγιζα σε αυτό που “βολεύει” ένα κόμμα, αλλά στη συνολική εξυγίανση.

• Στο αν προτιμώ το σταυρό ή τη λίστα θα σας απαντήσω ότι μεν ο σταυρός είναι επιβαρυμένος με ρουσφέτια και πολλά άλλα κακά, αλλά παρά ταύτα η ιδέα του να υπάρχει μια λίστα την οποία να μπορεί να την αποφασίζει σε ένα κόμμα ένα κονκλάβιο πέντε με δέκα ατόμων, στην παρούσα φάση μου φαίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Άρα, σταυρός προτίμησης, με απόλυτη επίγνωση των προβλημάτων που η σταυροδοσία δημιουργεί.

Για το αν υπάρχει συγκεκριμένος πήχης επιτυχίας για τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές:

• Βεβαίως μας ενδιαφέρει το ποσοστό και στις ευρωεκλογές αλλά μη μου βάζετε την παγίδα να σας απαντήσω με νούμερα, δεν έχει έννοια. Μεγαλύτερη αν θέλετε σημασία στις ευρωεκλογές θα έχει η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ από ότι το ίδιο το ποσοστό.

• Υπάρχει ένας δημοσκόπος, ακόμη και ημιφρενής που να προβλέπει διαφορά μόνο 2% από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει μια πολύ καθαρή νίκη και εγώ ευελπιστώ ότι θα ξεπεράσουμε και τις μετρήσεις.

• Όποιος είναι πρώτος κερδίζει, όποιος είναι δεύτερος χάνει. Βεβαίως αν κερδίσουμε για παράδειγμα με μια μονάδα διαφορά, δεν θα σας πω “τι ωραία που τα κάναμε” γιατί, προφανώς, θα έχουμε χάσει την ευκαιρία μιας μεγαλύτερης νίκης. Δεν θέλω να είμαι αλαζών ως προς το εκλογικό σώμα, σέβομαι ότι η κοινωνία είναι το αφεντικό μας και αυτή αποφασίζει. Εμείς θα επιδιώξουμε συντριπτικές και μεγάλες πλειοψηφίες. Θέλουμε να ξαναγεννήσουμε την μεγάλη Κεντροδεξιά, αυτή είναι η προσπάθειά μας και πιστεύουμε ότι το δικαιούμαστε, ιδίως μετά την παταγώδη αποτυχία του κυβερνητικού φαινομένου των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σχετικά με τις παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και κατά το πόσο θα επηρεάσουν και πώς το εκλογικό αποτέλεσμα:

• Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να “μαγειρέψει τα χαρτιά” με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Δείξατε μια κάρτα που προβλέπει κάποιες παροχές. Σήμερα στη Βουλή να σας πω τι έγινε σε ένα νομοσχέδιο για τη γεωθερμία; Στην τελευταία σελίδα είχε εκτός ΑΣΕΠ 79 προσλήψεις στη ΡΑΕ, 25 στη ΔΑΠΕΕΠ και 30 σε μια εταιρία του Δημοσίου! Όλα αυτά με παρατήρηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής οδηγίας. Αυτά τα βλέπουμε μέσα σε κάθε νομοθέτημα. Υπάρχουν ή προσλήψεις ή ρουσφέτια!

• Ο Πρωθυπουργός ο οποίος κατά το Σύνταγμα έχει αυτή την προνομία να αποφασίσει το χρόνο των εκλογών, τη χρησιμοποιεί κατά τον πιο ωφέλιμο για αυτόν τρόπο για να φαλκιδεύσει τη λαϊκή βούληση. Θα πάρει στο τέλος του Μαρτίου μετρήσεις και θα κάνει μια υπόθεση εργασίας για τις ευρωεκλογές. Εάν δει ότι τον “παίρνει” θα κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο.

• Δεν υπήρξαν πραγματικά πλαίσια παροχών στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ας μην κοροϊδευόμαστε, μέσα σε μνημόνιο. Θα σας πω όμως ότι θυμάμαι πως όταν ήμουν στην ΟΝΝΕΔ κάναμε τότε περιοδείες με τον Γεώργιο Ράλλη – με τον οποίο είχα μια οικογενειακή και προσωπική φιλική σχέση – και μοιράζαμε επιταγές. Σε ένα χωριό στην Άρτα είχαμε δώσει 37 και πήραμε… δύο ψήφους. Ο κόσμος δεν “τσιμπάει”. Ας μου επιτρέψει ο κ. Τσίπρας μια συμβουλή, παρότι Πρωθυπουργός, επειδή δεν έχει την εμπειρία της ήττας: Να ετοιμαστεί να χάσει με αξιοπρέπεια και να τα αφήσει αυτά.

Για την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ότι κάνει “δώρα” στους φαρμακοβιομήχανους:

• Παρατήρησα τι είπε ο συνάδελφος από τον ΣΥΡΙΖΑ που στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε τον κ. Ευγενίδη. Είπε ότι υπάρχουν φτηνά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, προφανώς υπάρχει χρόνος λήξης όπως και της πατέντας, και οι φαρμακευτικές εταιρείες τι κάνουν; Λένε “εμείς θα το αποσύρουμε αυτό και θα φέρουμε κάτι άλλο, παρόμοιου αποτελέσματος αλλά πολύ ακριβότερο”. Το Υπουργείο έναντι αυτού, τους δίνει αύξηση επί του υπάρχοντος. Αυτό δε συνιστά διάψευση αυτού που είπε ο κ. Ευγενίδης. Εάν δεν υπήρχε άλλη επιλογή, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε. Αλλά πάντως αυτό συνιστά επιβεβαίωση ανόδου της τιμής των φτηνών φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης και κάποιας μείωσης της τιμής ακριβών φαρμάκων μικρότερης κατανάλωσης.

Για το πόρισμα που αφορά την πυρκαγιά στο Μάτι:

• Δεν πρέπει να κάνω σχόλιο ως νομικός, διότι υπάρχει το κριτήριο της αθωότητας και το σέβομαι πάντα. Υπήρξα όμως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και έχω εικόνα. Κατά την άποψή μου υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, θεωρώ ότι φτάνουν στον Πρωθυπουργό, ο οποίος εκείνες τις μέρες επέδειξε μια απαράδεκτη στάση. Ας υποθέσουμε ότι το βράδυ της πυρκαγιάς δεν είχε εικόνα, δεν έμαθε την άλλη μέρα το πρωί; Στις τρεις μέρες, το σύνολο της κυβέρνησης παρίστανε ότι δεν τρέχει τίποτα και θυμηθείτε δηλώσεις Υπουργού που έλεγε “θα έκανα ξανά τα ίδια και με τον ίδιο τρόπο”. Για τον Θεό! Υπάρχει δε, συνολική πολιτική αναλγησία. Μέχρι τώρα ουδείς έχει αναλάβει ευθύνη για αυτό το γεγονός. Χάσαμε 100 ανθρώπους και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως: Υπό ορθή διαχείριση δεν θα χάναμε ούτε έναν.

• Αυτόν τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση στην κομβική θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, είναι ο ίδιος ο οποίος επί ημερών μου κρίθηκε ακατάλληλος για υποστράτηγος. Και αυτόν τον άνθρωπο η κυβέρνηση τον επέλεξε ως αρχιστράτηγο αυτής της ιστορίας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο